Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Katalánský ovčák
Sdílet:

Katalánský ovčák

Psi
Všeobecné

Katalánský ovčák je jedním ze zástupců bohaté řady ovčáckých plemen s vousem na čenichu. Původ těchto plemen je odvozován od asijských ovčáckých p...


Katalánský ovčák je jedním ze zástupců bohaté řady ovčáckých plemen s vousem na čenichu. Původ těchto plemen je odvozován od asijských ovčáckých psů vysokohorských oblastí. Jako z francouzské strany Pyrenejských hor přišli nejrozšířenější Pyrenejští ovčáci, tak z katalánské oblasti Pyrenejí, přesněji v údolí řeky Fresser, pochází huňatý ovčák se jménem Katalánský ovčák nebo Gos d´Atura, také Katalanischer Schäferhund či Perro de Pastor Catalan. Jeho následné rozšíření se řídilo chovem ovcí. Můžeme ho najít na území všech oblastí Katalánie, což je severošpanělská provincie, která se rozprostírá od španělsko-francouzských hranic podél pobřeží směrem na sever až k Pyrenejím.
Je to pes střední velikosti, plný temperamentu, inteligentní, vytrvalý a zdravý, bez genetických chyb. Jeho vznešený výraz a živost vybízí ke společným chvílím, k životu v těsném kontaktu, stejně takovému, jaký žil s pastevcem po mnoho generací. Zvládá plnit nejen pastevcovi příkazy, ale je natolik schopný, že stádo ovládá i pomocí svých vlastních zkušeností a nedovolí jedinému kusu oddělit se od tisícihlavého stáda. Naopak je schopný na požádání pastevce oddělit z ohrady kusy určené na porážku nebo ke stříhání.

Historie
První katalánský ovčák byl do španělské plemenné knihy LOE zapsán o 90 let dříve než v Čechách, tedy roku 1915. V roce 1926 získal první katalán na výstavě psů čekatelství CAC, přestože plemenný standard byl schválen až o tři roky později pod číslem 87 (18. 7. 1929). První oficiální chovatelská stanice nesla název Laketania. Další známé stanice jsou například del Gran Khann, Espinavessa a Capdura. Tyto jsou sdruženy v zemi původu Katalánii v klubu s názvem Club del Gos d´Atura Catala, založeném v roce 1982. Ve stejném roce byl aktualizovaný standard (26. 5. 1982). Nyní se chová podle verze přeložené v roce 2004.

Jak jsme je ve světě našli?
V naší chovatelské stanici Farma štěkot jsme dosud chovali pyrenejská plemena: Pyrenejský mastin, Pyrenejský horský pes, Pyrenejský ovčák normale a Pyrenejský ovčák face rase. S těmito plemeny jsme členy především v původním francouzském klubu RACP - Réunion des Amateur de Chiens Pyrénéens. Tento klub zastřešuje pyrenejská plemena a navíc plemeno Gos d´Atura, a tak jsme se dostali k fotografiím a informacím o těchto chlupáčích z Katalánie.

Jak se kataláni dostali k nám?
V roce 2004 jsme importovali první fenku „Meggy“ ze spojení španělských rodičů – světových šampiónů. Začátkem roku 2005 jsme do Francie exportovali štěně Pyrenejského mastina a domů jsme si výměnou přivezli druhého katalána – „Ričího“.

Kdo jsou?
Oficiálně první představitel plemene v České republice – pejsek Virko du Vanil des Artses se narodil 19. 9. 2004 a byl dne 15. 5. 2005 zapsán jako první katalán v České republice pod číslem zápisu ČMKU KTO 1/-05/04. Virko – pro nás „Ričí“, byl původně pískové barvy, dnes je stříbro-plavý a dorostl do kohoutkové výšky 50 centimetrů. Ričí je importovaný pes z nejvýznamnějšího chovu ve Francii, z aktivní linie, která se táhne všemi francouzskými rodokmeny. Jeho chovatelka a současně autorka mnoha publikací o životě Gos d´Atura je paní Sylvia Rénaud.
Ričí je velmi milý kamarádský pes, poslušný a snadno ovladatelný. Pyšně se předvádí na výstavách, velmi rád soutěží v Juniorhandlingu a celý rok se vždy těší na tábory se zaměřením na Tanec se psem. Jeho bohaté osrstění není náročné na údržbu. Zvláštností jsou černé skvrny na jazyku. Ričí je již Chapion CZ, Champion klubu, Junior champion CZ, Junior Champion SK, Junior champion klubu, 6×CAJC, 15×CAC, 2×CAC SK, 11×CACIB, 3×Národní vítěz, 21×BOB, BIG 4, r. BIS FCI 1, druhý nejlepší pes FCI za rok 2006.
První dovezená fenka plemene Katalánský ovčák „Meggy“ – papírově správně Délvidéki Pásztor Aura – je z maďarského chovu mezinárodní rozhodčí dr. Váry Hedvig. Narodila se 22. 12. 2004 a zapsaná byla dne 13. 7. 2005 na ČMKU pod č. 2. jako první fena v České republice. Meggy má plavé zbarvení, které velmi často mění své odstíny podle línání či ročního období. Kohoutková výška Meggy je 53 centimetrů. Je velmi temperamentní, přátelská, super oddaná a poslušná, vynikající hlídačka. Přesně dle standardu plemene líná ve dvou etapách, nejprve ztratí srst na celé přední části a následně přijde o chlupy na zádech a stehnech. Její zvláštností je, že když při hře s ostatními ztratí kdekoliv na těle chomáč chlupů, doroste jí na stejném místě srst jiné barvy. Meggy je Champion CZ, Champion klub, Junioršampion CZ Junioršampion klubu, Juniorchampion SK, 2×BOB, 6×CAJC, 7×CAC, 4×CACIB, 2×Národní vítězka, 3×CAJC-SK.

Juniorhandling
Povaha katalánů je doslova všestranná. Ochotně s vámi budou podnikat cokoliv vás napadne, od koupání, potápění až po túry v horách. Nevadí jim žádné počasí, nejsou choulostiví. Velmi rádi se předvádějí návštěvám, ve výstavním kruhu nebo při soutěžích Tanec se psem, Agility, Frisbee. Spolehlivě pasou nebo poslouchají děti v soutěži Juniorhandling.
Fenka Meggy se zúčastnila soutěže dětské ovladatelnosti pouze čtyřikrát, vždy se umístila se svou paničkou Michaelou mezi prvními třemi dětmi a jednou skončila jako absolutní vítězka.
Obě naše děti jezdí s katalány pravidelně na tábory, kde se učí Tanec se psem. Všudypřítomná neustálá spolehlivost obou psů při volném pohybu ve městě, ve vlaku, na cestách i na výletech je úplnou samozřejmostí.

První vrh v Čechách, aneb narození prvních katalánských štěňátek nebylo jednoduché.
Když nám Meggy a Ričí dospěli, začali jsme uvažovat o malých gosinkách. Ale jak už to bývá, když spolu vyrůstají dva jedinci, zvláště, pokud fenka je dominantnější než pes (Meggy má o 4 kg více než Ričí a dává mu to patřičně najevo) nastaly potíže. Přestože by Meggy při hárání byla schopná překonat i dvoumetrovou zeď, aby byla blízko psího kluka, na Riče vrčela a mimo běžného pošťuchování a honění mu víc nedovolila. Zklamaní nezdarem a smířeni, že asi nebudeme mít malé gosinky, jsme odjeli na třídenní výstavu psů. Během výstavních dní byli oba v jednom autě, ale vzájemně se o sebe nezajímali. Až večer v hotelu. Čtyřhvězdičkový pokoj Meggy natolik okouzlil, že se sama Ričímu nabídla a ihned byli spojeni. Po půlhodince společně usnuli. Ráno opět Meggy dělala, že ji Ričí nezajímá. Svou nadřazenost prokázala i ve výstavním kruhu, kde se nesla jako pávice a svým titulem BOB Ričího porazila. V závěrečných soutěžích se oba kataláni umístili na druhých místech v Juniorhandlingu a my jsme odjížděli domů s dobrým pocitem, že brzy budeme mít malé gosinky. Ale bohužel.
Soustředili jsme se na soutěžení s našimi gosinami, na výstavy a sport a když opět přišel čas pro Meggy, oddělili jsme je od sebe. Meggy byla připravená ke krytí až 21. den a Ričí se již nemohl dočkat. Den krytí vyšel na den Ričího odjezdu na tábor. Ráno jsme šli velmi brzy s každým zvlášť na procházku a potom nastal jejich čas. Ričí se na Meggy tolik těšil, že hned první pokus byl úspěšný. Meggy byla po krytí velmi spokojená a chtěla si ještě hrát, ale Ričí musel odjet na tábor s dětmi. Meggy byla velmi smutná. Věnovali jsme jí veškerou péči a 21. den jsme spěchali na ultrazvuk, který jen potvrdil, co jsme již tušili. Meggy bude maminou. Štěňátka se ohlásila 62. den březosti, rychle a nečekaně. Ještě ráno byla Meggy klidná a s chutí se pustila do granulí. I její teplota nenaznačovala žádnou změnu. Odjela s námi na pravidelný rozvoz krmení. Když jsme dorazili do České Lípy a ponechali Meggy v autě, za chvíli za námi přiběhla a za ní zůstávala mokrá cestička plodové vody. Vydali jsme se na cestu domů. Meggy byla statečná, chvílemi se snažila usnout, ale přišly bolesti. Dvakrát jsme zastavili, Meggy se uklidnila a chtěla jet dál. Potom začala v autě tlačit, tak jsme odbočili do lesa. Roztáhli jsme na palouku deku, připravili porodní kufřík a ostatní nechali na fence. Meggy chvíli chodila, prohnala vyplašenou veverku a neustále se vracela na deku. Funěla, plazila se a tlačila. Během chvíle byla na světě první fenečka Adélka. Meggy se hned o ni postarala, my jsme ji ošetřili a jeli jsme domů. Meginka cestou usnula a štěňátko se pečlivě přisálo k mlíčku. Cesta probíhala v klidu až do Mladé Boleslavi, kde jsme potřebovali natankovat. Když jsme již vyjížděli od stojanu, napálil do nás nezodpovědný mladík, který benzínkou projížděl. Naše dodávka dostala náraz a Meggy se pěkně lekla. Opět začaly porodní bolesti. S viníkem nehody jsme si jen vyměnili telefony a pospíchali domů. Po příjezdu domů Meggy vklouzla do své porodní bedny a za chvilinku byla na světě druhá fenečka Aura. Sotva se obě psí slečny přisály k mlíčku, hlásil se na svět další mrňous. No, spíše obřík, protože poslední štěňátko - pejsek Abú byl pěkný cvalík. Meggy i Ričí se o svá štěňátka společně vzorně starali, zase byli všude neustále spolu a tak si jen letmo všimli, že mají nového katalánského kamaráda.
Je to patnácti měsíční pejsek ze Španělska, z chovu prezidentky klubu a mezinárodní rozhodčí paní Josefina Gomez Toldra, pejsek s honosným jménem Negrito del Gran Khann, pro nás Šedou. Základem CHS del Gran Khann je chovná linie prvního čistokrevného chovu katalánů v zemi původu a tak i my můžeme začít český chov Katalánských ovčáků na úplných základech plemene. Pejsek Šedou je komediant. Dostal se k nám teprve nedávno, ale ihned si nás získal svou bezprostředností. Šedou kolem nás stále panáčkuje, nastavuje hlavu k pohlazení, je veselý a stále připravený nás rozveselovat. Šedou působí břidlicovým dojmem, z blízka je černo–šedý s příměsí hnědých chlupů, které tvoří žíhání. Pejsek je nepříbuzný na naše pesany, a tak si příště bude moci Meggy vybrat, čí gosinky budou běhat po Čechách. Prozatím pečlivě sledujeme naše první štěňátka, která dělají radost ve třech rodinách a jistě se s nimi budete moci setkat na výstavách i soutěžích.
 
text a foto: Jana Čertíková
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru