Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psí naháči
Sdílet:

Psí naháči

Psi
Všeobecné

V tropických a subtropických oblastech se příležitostně vyskytují neosrstění psi, kteří mutují zpět a mají srst. Například pinči podobný mexický nah...

V tropických a subtropických oblastech se příležitostně vyskytují neosrstění psi, kteří mutují zpět a mají srst. Například pinči podobný Mexický naháč, až 30 cm vysoký, často s chomáčkem chlupů na hlavě a na konci ocasu. Čínský naháč má osrstěné uši, dolní části nohou a konec ocasu. Jeho výška je 23 až 38 cm a barva očí od bílé až po tmavě šedou. Kromě těchto naháčů vznikl v Americe velký mexický naháč, který má v kohoutku výšku 41 až 57 cm a trpasličí mexický naháč. Podobná rasa žila kdysi v Egyptě. Tolik o naháčích všeobecná encyklopedie Universum.
Alfred Brehm (1829–1884), populární německý zoolog, ředitel hamburské zoo a berlínského akvária a autor monumentálního díla Život zvířat, píše o naháčích takto: za ošklivou zrůdu chrta, a jak chci dodati, i několik jiných druhů, může býti pokládán pes nahý, zvaný též africký, poněvadž se předpokládá, že pochází z nitra Afriky a odtamtud že se rozšířil do Severní Afriky a přes Guineu na Manilu, do Číny, na Antily a ostrovy Bahamské i dále po pevnině jižní a střední Ameriky. Tělo jeho jest trochu protáhlé, štíhlé, ke slabinám silně vztaženo, hřbet značně ohnut, hruď úzká, krk prostředně dlouhý, kupředu bývá zúžen a zašpičatěn. Uši jsou prostřední délky, poněkud široké, zašpičatělé, bývají napolo vzpřímeny, jsou lysé jako ostatní tělo a ke špičce trochu zahnuty, pysky jsou krátké a tuhé. Ostatní jeho znaky jsou: vysoké, dosti štíhlé a slabé nohy, velmi tenký ocas prostřední délky, nepravý prst na zadních nohou schází. Pouze blízko ocasu, kolem huby a na nohách jest trochu srsti, jinak jest ostatní kůže úplně lysá, proto i pes je ošklivé zvíře. Rovněž nepěkné jest červené zbarvení kůže, jež u nás za nějaký čas přechází v barvu našedlou, na niž objevují se místy skvrny masité barvy. Délka těla jest 65 cm, ocasu 25 cm a výška 35 cm. V našem podnebí může se chovati pes nahý pouze ve světnici pro svou choulostivost a citlivost k drsnému počasí, pravidelně příliš dlouho nevydrží. Počasí má na něho tak veliký vliv, že se i za nejteplejších dnů třese. Bývá-li však i nejpečlivěji ošetřován a chráněn všemi umělými prostředky proti drsnému počasí, podlehne často nemocem, jež si způsobil nachlazením.

Popis naháče od Alfréda Brehma celkem odpovídá, lze souhlasit i s tím, že naháč je pes pokojový, příliš zimy ani slunce mu neprospívá, ale že by byl ošklivá zrůda? Nejspíše to bude tak, že každému se líbí něco jiného, někdo rád holky, jiný vdolky. Hlavně, že je možnost si svobodně vybrat. Jen aby EU nevymyslela nějaká omezení v chovu psů.
Jestli je pravda, že španělští objevitelé nacházeli naháče již na začátku 16. století v Mexiku a v dalších částech Střední a Jižní Ameriky a, že v Číně byl chován již ve starověku, tak jednotlivá plemena naháčů vznikala nezávisle na sobě a nepochází všechna z afrického předka, tak jak to uvádí některé zdroje. To by se do Ameriky museli dostat před Kolumbem.

Máme doma štěně čínského naháče, vlastně nahačku, se kterou si užijeme spoustu radosti, zábavy a legrace, je to velmi veselý a hravý pes. Nejraději má společníka, který si s ní často hraje, to jsou v našem případě vnučky. Je velice obratná a mrštná, téměř jako z gumy a ráda aportuje s míčkem, při tom chvílemi připomíná i malou opici. Klidně však dokáže být i sama celý den doma a nic při tom nerozkousat. Naháči jsou učenliví a přirozeně chytří, tak brzy pochopí, co se po nich vyžaduje. I přes malou velikost je to statečný pes, který dokáže dát vrčením a štěkáním najevo, že se nebojí cizího člověka a ani většího psa. Na jídlo náročná není a ráda si pochutnává mimo běžné stravy pro psy i na syrovém ovoci a zelenině, ostatně stejně jako všichni naháči. Miluje melouny, hrozny, má ráda rajčata a papriky.
Zdá se vám té chvály moc? Pokud se rozhodujete pro koupi nějakého pokojového pejska, zařaďte do výběru i naháče. Navštivte chovatele ve vaší blízkosti, který je chová, podívejte se a informujte se.

Je to pes pokojový, ale může pobývat i omezenou dobu mimo pokoj, určitě je potřeba ho nechat proběhnout na dvoře, v zahradě nebo vzít ho na procházku. Je to pes vytrvalý, procházka může být i delší, délku pobytu venku však musíme zvážit podle počasí. Za deště bych ho raději nechal doma a dlouhý pobyt na slunci nebo v mrazu by také rozhodně nebyl dobrý. Před sluncem můžeme naháče chránit opalovacím krémem a před chladem oblečkem.
Náš naháč má srst jen na dolní části nohou, na konci ocásku a na hlavě. Jeho holá kůže je hebká, měkká a na omak velice příjemná a teplá. Jsou však i osrstění naháči, kteří mají jemnou srst po celém těle. U naháčů se rodí v jednom vrhu jedinci se srstí i bez srsti. Může se také narodit i štěně více či méně porostlé srstí. Nedostatek srsti u pokojového pejska je určitá výhoda, odpadá přílišná starost o srst a vysávání vylínaných chlupů. Tu trochu srsti co má, je však potřeba opatrně pročesávat. Naháč je ideální pokojový pes.
text a foto: Jan Fojtl
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru