Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jorkšírský teriér – 3. část
Sdílet:

Jorkšírský teriér – 3. část

Psi
Všeobecné

Koupání Yorkšírského teriéra se doporučuje koupat každé 2 až 3 týdny – jestliže je to nutné, tak i častěji. Je nesmysl, když vám někdo říká, že s...


Koupání
Yorkšírského teriéra se doporučuje koupat každé 2 až 3 týdny – jestliže je to nutné, tak i častěji. Je nesmysl, když vám někdo říká, že se má Jorkšír koupat jen minimálně. Než se začne pes koupat, je nutné zabezpečit jeho uši proti nežádoucímu vniknutí vody. Srst se snažte při šamponování příliš nezacuchat. Chraňte oči! Při výběru vhodného šampónu buďte opatrní, ne každý psí šampon je vhodný pro jorkšírské teriéry.
Jak koupat jorkšíra:
• psa dobře našampónujte,
• jestliže je srst příliš mastná nebo naolejovaná, proces opakujte,
• srst dobře vypláchněte,
• naneste kondicionér a nechte ho působit,
• srst opět dobře vypláchněte a vysušte ručníkem (pokud možno nezacuchat),
• mokrého psa vysušte fénem do sucha.
Vlhký pes by neměl v zimě a při studeném počasí nikdy volně pobíhat venku. Jestliže budete srst během fénování kartáčovat, bude proces schnutí rychlejší a srst bude také hladší. Nakonec nastříkejte ochranný sprej na kartáč nebo přímo na srst a rovnoměrně jej vkartáčujte. Pěšinku na zádech udělejte uprostřed s pomocí hřebenu.

Péče o srst
Srst je nutné česat a kartáčovat každý den, aby „nezfilcovatěla“. Po delších procházkách se mohou v srsti udělat „cucky“ nebo se do ní mohou zamotat menší větvičky. Tomuto zacuchávání můžete zabránit i tím, že svému jorkšírovi pořídíte nějaké slušivé psí oblečky. Zacuchaná místa nejprve uvolněte prsty a teprve potom je češte a kartáčujte. Při neopatrném zacházení by se srst mohla polámat. Dvakrát až třikrát týdně použijte na srst sprej, který pomáhá její odolnost zvýšit. V případě, že použijete také kvalitní kondicionér s olejem, srst bude lépe chráněna. Jestliže chcete, aby srst vašeho miláčka byla krásná a dobře rostla, měli byste ji chránit.
Jorkšírský teriér je známý svou dlouhou srstí a červenou mašličkou na hlavě. To ovšem není bezúčelné, gumička nebo sponka má udržet dlouhou srst na hlavě mimo obličej, aby se minimalizovaly záněty očí. Jestliže používáte gumičku, dejte pozor, aby nebyla příliš utažená. Mohlo by to způsobit lysinu na hlavě psa, ve které se mohou držet kožní plísně, způsobující vypadávání srsti.

Co dělat, když se srst opakovaně láme a neroste?
Tento problém může být dědičný, ale ve většině případů pouze chybí srsti důležité živiny. Velmi dobrým preparátem je „Hypercoat“, který se denně přidává do jídla nebo „Biotin Forte“ ve dvou variantách – tablety nebo prášek. Důležité je tuto kúru provádět dlouhodobě, aby to vedlo k jistým výsledkům. Základem je pravidelná péče o srst pomocí kvalitních produktů (šampon, kondicionér a sprej).

Správná péče
Většina lidí považuje péči o jorkšírského teriéra za velice problematickou a složitou. Tak to ale být nemusí. Jorkšír a péče o něj zabere více času než u jiných plemen a také je potřeba mnohem více pomůcek. Je nutné počítat s určitým množstvím vydaných peněžních prostředků, ale nešetřete na špatném místě, neboť speciální produkty pro péči o srst jorkšíra jsou obzvlášť důležité.
Základní vybavení pro péči o srst:
antistatický hřeben - pokud možno nepoužívejte žádný kovový hřeben (ten srst vytrhává),
• kvalitní speciální drátěný kartáč,
• speciální šampon (nikdy normální šampon, který nepoužíváte pro sebe, neboť lidská pokožka má jiné Ph!). Také většina psích šamponů není vhodná pro jorkšírské teriéry, i když je na nich obrázek jorka.
• odpovídající kondicionér,
• speciální sprej – určený pro péči o srst mezi koupáním.
Další vybavení:
• 2–3 gumičky do vlasů,
• lehké vodítko,
• pelíšek nebo košík,
• deku,
• misku na jídlo a vodu,
• případně kapky do očí, uší a prostředek na zuby.

Péče o uši
Doporučuje se pravidelná péče o uši jednou týdně nebo každé dva týdny. K čištění vnitřního ucha psa nikdy nepoužívejte vatové tyčinky. Toto čištění přenechejte raději vašemu zvěrolékaři nebo zkušenému chovateli. Může se stát, že někteří psi jsou napadeni ušními roztoči. Tyto roztoče mohou získat od jiných psů například při hře.
Horní třetina ucha by měla být vždy oholena. K tomu je vhodné použít malý holící strojek. Srst na okraji ucha zastřihněte pomocí malých zakulacených nůžek. Dávejte pozor - psi často hýbou hlavou a mohli by si ublížit. V případě, že srst na horní třetině uší není již ve štěněcím věku pravidelně holena, nemusí se uši postavit. Až do doby, než se kompletně vymění chrup, mohou uši padat, přestože již předtím stály. Nemusíte mít strach, toto se většinou samo vyřeší.

Jakou používat kosmetiku?
Udržování srsti vašeho pejska v dobré kondici vyžaduje spoustu času a úsilí. To si také žádá dobrou a kvalitní kosmetiku. Na našem trhu existuje spousta kvalitních značek. Je ovšem velmi těžké vybrat tu nejvhodnější. Ne každá kosmetika je vhodná pro každého jedince i přesto, že jsou stejného plemene. Nejlepší je, když si každý přípravek vyzkoušíte. Nemusí vždy platit, že to nejdražší je to nejlepší, ale na druhou stranu, jestliže chcete vypěstovat krásnou a dlouhou srst, nevyplatí se šetřit. Jestliže jste začínající chovatel a nevíte si rady s výběrem kosmetiky, požádejte někoho zkušeného o radu. Nepsaným pravidlem je, že chovatel, od kterého máte štěně, by vám měl takovou radu poskytnout.

Co je to „balíčkování“?
Dominantním znakem jorkšírských teriérů není jen minimální velikost, ale rovněž dlouhá srst, která je jedním z několika hlavních posuzovaných znaků na výstavách. Jestliže chcete dosáhnout co nejkrásnější a nejdelší srsti, je nutné se její úpravě a péči dostatečně a důsledně věnovat. Pro uchování krásné a dlouhé srsti na výstavní úrovni srst natáčíme nebo-li balíčkujeme. V tomto případě je opět dobré se obrátit na zkušeného chovatele a požádat ho o radu.


• zdroj: www.jork-bessy.estranky.cz

Jak se balíčkuje – doporučený postup
Psa vykoupeme, dle potřeby a zvyku aplikujeme kondicionér nebo zábal a dobře opláchneme. Srst důkladně vyfénujeme, aby nezůstala vlhká. Uzlíky a zamotanou srst opatrně rozčešeme. Po vysušení je nutné ponechat jorkšíra nějakou dobu volně pobíhat, aby srst ztratila přirozenou cestou přebytečnou vlhkost a pes nebyl zabalíčkován vlhký. Pozor na dlouhé fousy a vlasy stahující se do culíku, je nutné je fixovat do froté gumičky. Pejska nejdeme venčit, protože znečištěná a vlhká srst se nedá kvalitně a bez poškození zpracovat do balíčků.

Připravíme vše potřebné – olej na balíčkování (spray nebo kapky), balíčkovací igelity, balíčkovací papír, gumičky malého průměru, hřebeny a kartáče. Nesmíme zapomenout na vhodnou podložku, na které se pes bude cítit bezpečně a nebudou mu podjíždět nohy. Nevhodnější je kus koberce, ten pokryje pracovní plochu a nevlní se při manipulaci se zvířetem. Splnění této podmínky je nutné zejména v případě, kdy balíčkujeme psa poprvé, což většině jedinců přináší nemalou námahu a stres.
Samotné balíčkování provádíme podle poskytnutých rad od chovatele. Každý chovatel má své zvyky a je pravděpodobné, že se návody jednotlivých chovatelů budou mírně lišit. Základ však bude stejný. Balením zpracováváme srst do pramenů rozdělených pěšinkami tak, aby se neničila pohybem pejska jak doma, tak i v přírodě. Dbáme na přirozený směr růstu srsti, zejména v podpaží a na hrudi. Cílem je dosáhnout maximální ochrany srsti a pohodlí psa. Každý vytvořený pramen pročešeme, podložíme pásem balíčkovacího papíru, zakápneme olejem nebo jiným balíčkovacím přípravkem a zabalíme nejprve jako psaníčko a pak zarolujeme a zafixujeme přiměřeně utaženou gumičkou. Takto nám vznikne jeden balíček. Dbáme na to, aby z balíčku po zabalení nevykukovaly konečky srsti, ta se pak olamuje. Příčinou může být krátký balící papír.


• zdroj: www.jork-bessy.estranky.cz

Začínáme od hlavy, sundáme froté gumičky svazující fousy a culík, vytvoříme balíček na hlavě místo culíku. Další dva balíčky vytvoříme po stranách čenichu (fousy) a čtvrtý na bradě. Tím zamezíme okusování srsti na hlavě, na které se srst špatně pěstuje, protože přichází do styku s vodou, potravou a fousy. Pokračovat budeme od ocásku. Další balíček vytvoříme na ocase, na zadní noze nahoře a dole, srst pod řitním otvorem rozdělíme pěšinkou a pokud je dost dlouhá, tak ji přidáme do balíčku nahoře na zadní noze. V případě štěněte nebo nedostatečně dlouhé srsti uděláme pod zadečkem zvláštní balíček, který měníme dle potřeby (z hygienických důvodů). Pokračujeme po obou stranách těla až na krk, na předních končetinách vytvoříme podle potřeby 1–2 balíčky. V případě většího psa můžeme přidat ještě jeden balíček na čenichu (za tím prvním), volnou srst na uších a před nimi také zabalíme. Doplníme balíčky na hrdle a hrudi – počet balíčku se opět odvíjí od velikosti zvířete. V těchto místech je třeba věnovat pročesání a úpravě balíčků zvýšenou pozornost. Jsou to místa, kde je srst nejčastěji plstnatá. Doporučujeme dělat drobnější balíčky a ve větším počtu. Na závěr pejska položíme na záda o doděláme mu balíčky na bříšku.
Důležitou součástí balíčkování jsou rovněž psí oblečky, pozornost věnujeme jak materiálu, tak i střihu. Pejska do něj oblékneme po zabalíčkování a poté ho má na sobě prakticky neustále. Nejenom že tím ochráníme balíčky před poškozením, ale chráníme pejska, který by se mohl v nestřeženém okamžiku za cokoli balíčkem zachytit.
Takto jorkšírského teriéra upravujeme přibližně jednou týdně. V případě potřeby můžeme interval zkrátit nebo prodloužit. Psí oblečky je vhodné vyměňovat častěji. Balíčky na hlavě psa rovněž měníme nejlépe každý den. Ostatní balíčky na těle ponecháváme vždy do dalšího koupání.
 
Kateřina Paickrová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru