Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Foxteriéři soutěžili o titul
Sdílet:

Foxteriéři soutěžili o titul

Psi
Všeobecné

Honitba Mysliveckého sdružení Jestřáb Břasy, která hospodaří na 535 hektarech, se o uplynulém víkendu stala dějištěm zajímavé kynologické akce. Usku...

Honitba Mysliveckého sdružení Jestřáb Břasy, která hospodaří na 535 hektarech, se o uplynulém víkendu stala dějištěm zajímavé kynologické akce. Uskutečnili se zde poprvé v historii klubové barvářské zkoušky honičů. Jejím pořadatelem byl Klub chovatelů foxteriérů ČR. Chovatelé těchto psů vyjímečných loveckých vlastností se sjeli na Rokycansko do pečlivě připraveného prostředí honitby z nejrůznějších koutů republiky. Krásné počasí sobotního rána tak mohlo přivítat deset psů s vůdci z Kolína, Prahy, Zbiroha, Rudné, Středokluk, Nového Jáchymova, Sokolova, Chebu a Mýta v lesním prostředí, jako stvořeném pro uskutečnění této vrcholné akce se zadáváním titulu CACT, CT a Klubový vítěz. Je potěšitelné, že se akce uskutečnila právě na Rokycansku, neboť kromě této akce se uskuteční jen sedm podobných soutěží. Jejich umístění je rovnoměrně rozloženo do Čech i na Moravu, neboť i zde má chov foxteriérů své příznivce.


Nástup účastníků zkoušek.

Po prezenci účastníků, veterinární prohlídce, oficiálním zahájením zkoušek jejím ředitelem panem Zdeňkem Hráchem, včetně vystoupení trubače, se po losování zúčastnění odebrali do revíru k plnění disciplín. Mezi ně patřilo vodění na řemeni, odložení, dosled černé zvěře na nepobarvené stopě, chování u střelené zvěře a pochopitelně v průběhu celých zkoušek i poslušnost. Na plnění jednotlivých disciplín dohlížela pětice zkušených rozhodčích – Jitka a Pavel Košařovi, Pavel Svoboda, Tomáš Zach a ing. Rostislav Krejček. Je chvályhodné, že všichni splnili prioritní disciplínu – dosled černé zvěře s nejvyšším možným bodovým ziskem. Nutno také podotknout, že foxteriéři jsou všestranně využitelní pomocníci myslivce. Osvědčují se nejen jako norníci, ale i jako slídiči nebo honiči, při práci na barvě i ve vodě.

Klub chovatelů foxteriérů ČR si v letošním roce připomíná osmdesát let založení a v rámci své činnosti pořádá i vrcholné kynologické akce. Bližší informace o činnosti klubu najdete na webových stránkách www.foxterrier.cz.


Vítěz klubových zkoušek – Era od Štěpánského rybníka.

Po splnění všech disciplín se všichni zúčastnění odebrali do myslivecké chaty, kde je čekalo nejen perfektně připravené občerstvení, ale i čekání na výsledky. Vzhledem k vyrovnanosti výkonů psů i jejich vůdců to neměl tým rozhodčích vůbec jednoduché. Nakonec při shodnosti získaných bodů určilo konečné pořadí případná chovnost a věk jednotlivých psů. Vítězem klubových barvářských zkoušek se tak stala fena ERA od Štěpánského rybníka s vůdcem ing. Vítem Kleinhamplem. Kromě hodnotných cen získala při zisku bodů 244 i titul CACT, CT a KLUBOVÝ VÍTĚZ. Druhým, se stejným počtem bodů a získáním titulu r. CACT, se stal pes QWERR Steinbach Terry s vůdcem Lubošem Hemrem. Třetí příčku, opět se stejným počtem bodů, obsadil pes AXIS z Habrového revíru s vůdcem Jiřím Beránkem. Celkově pak z deseti přihlášených psů jich sedm skončilo v 1. ceně, dva ve 2. ceně a jeden pejsek odstoupil.

Kvalitně připravené zkoušky v překrásné honitbě MS Jestřáb Břasy, vynikající občerstvení, vyrovnané výkony zúčastněných psů a korektní posuzování rozhodčích, tak by se dala v krátkosti zhodnotit právě skončená akce. A na závěr už nezbývá nic jiného, než všem popřát mnoho radosti z chovu tohoto zajímavého a všestranně využitelného pomocníka myslivce, kterým foxteriér zcela bezesporu je.

text a foto: Pavel Moulis
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru