Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dostihy chrtů v Mladé Boleslavi mezinárodně
Sdílet:

Dostihy chrtů v Mladé Boleslavi mezinárodně

Psi
Všeobecné

V neděli 25. května 2008 ožil výstavní areál na Krásné louce hned dvěmi psími akcemi. Konala se zde Klubová výstava bearded kolií a mezinárodní dost...

V neděli 25. května 2008 ožil výstavní areál na Krásné louce hned dvěmi psími akcemi. Konala se zde Klubová výstava bearded kolií a mezinárodní dostihy chrtů – Grand Prix Bohemia, mezinárodní Mistrovství ČR a zadával se titul CACIL. Navíc se pro vipety konal ještě solo–racing závod. Součástí dostihů měla být i Velká cena afgánů, která se však pro velmi vážnou nemoc velkého propagátora a organizátora této soutěže nekonala.


vipeti

Pořadatelé zajistili časomíru, takže do finále se postupovalo systémem „podle časů“, což znamená, že každý pes absolvuje dva rozběhy, lepší čas se počítá a šest psů s nejrychlejšími časy postupuje do finále. I když druhé rozběhy se týkaly pouze vipetů, protože jedinci ostatních plemen se „vešli“ do finálové šestky a tak všichni doběhnuvší v prvním rozběhu, postoupili přímo do finále.


Basenži

Rozpisy běhů byly napsány se znalostí věci, neboť většina startujících doběhla do cíle přesně podle čísel deček. (Pro nezasvěcené – do běhů se psi nasazují podle výkonnosti, nejrychlejší pes má dečku číslo 1, další v pořadí číslo 2 atd.) Jen v jednom případě mladý Gilardino s dečkou č. 3 předběhl zkušeného Kenta startujícího s dečkou č. 2. Po rozbězích následovala sóla do solo–racing závodu, kterého se zúčastnilo devět vipetů fen a osm vipetů psů. Potom se předvedli psi v ukázkových bězích. Po nich absolvovali své druhé běhy vipeti, druhá sóla si zaběhli i účastníci solo–racing, dále proběhly ukázkové běhy a následovala přestávka před finále.


afgán

Finále zahájil jediný zástupce italských chrtíků, častý účastník nejen dostihů, ale i výstav. V běhu mladých jsme viděli běh několika italských chrtíků, z nichž Haralda měla velmi pěkný čas, tak snad se s těmito napohled křehkými, ale zapálenými běžci budeme setkávat na dostizích ve větším počtu. Poté následovaly všechny kategorie vipetů. Napínavý průběh mělo jak finále fen (zúčastnilo se celkem deset fen), tak i psů (čtrnáct startujících). Ve fenách nejlepší časy z rozběhů potvrdily Finta a Brodway, které doběhly shodně se svými čísly deček na 1. a 2. místě a jelikož obě bojovaly o titul CACIL, získala Finta i CACIL a Brodway Res.CACIL. Pro třetí místo si s dečkou č. 6 doběhla krásným výkonem Barchetta. Všechny tři fenky jsou nominovány na mistrovství světa, které se bude konat 8. června v Holandsku. Ve psech byl první v cíli s dvojkou běžící „domácí“ Gilardino a získal i titul CACIL. O vítězství se bojovalo do poslední chvíle, běh byl velmi vyrovnaný a psi doběhli do cíle s minimálními časovými rozdíly. Stálicemi na dostizích se začínají stávat i basenži a jména dnešních tří účastníků patří mezi „staré“ harcovníky. Všichni tři si ve finále zlepšili čas z rozběhů. Pak se obsluha přemístila k velkým boxům, odkud osamoceně běželi Azavak, Saluka, sluga, a posledním během bylo finále tří afgánů. I když běželi osamoceně, či v malém počtu, běželi s nasazením a všichni podali pěkné výkony. Pouze titul CACIL zde být udělen nemohl, neboť nebyla splněna podmínka šesti účastníků na startu.


Italský chrtík

Co říci závěrem? Počasí se vydařilo a kdo přišel, určitě nelitoval, protože mohl vidět nejen krásné Bearded kolie, ale i zajímavé a dynamické běhy chrtů. Ani mezi chrty a bearded koliemi nedošlo k žádnému nedorozumění, takže, pokud je dost místa, není problém pořádat více akcí najednou. Zde bylo vidět, že pejskaři jsou k sobě vstřícní a nejsou zahleděni jen na to své plemeno. Ještě bych chtěla poděkovat autorům fotografií za laskavé svolení k jejich otištění.

text: Dana Bejčková, foto: Jana Samolejová, Vladimír Polák
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru