Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mastin de los Pirineos
Sdílet:

Mastin de los Pirineos

Psi
Druhy a plemena

Původ Pyrenejský mastin pochází z jihozápadní Evropy (mezi Biskajským a Lyonským zálivem, na hranicích Španělska a Francie), je rozšířen po celém Ibe...

Původ
Pyrenejský mastin pochází z jihozápadní Evropy (mezi Biskajským a Lyonským zálivem, na hranicích Španělska a Francie), je rozšířen po celém Iberijském poloostrově a je znám již více než 3000 let jako ovčácký pes, kde sloužil jako ochránce stáda před vlky, medvědy a divočáky.
Začátek opravdového chovu se datuje od roku 1946. Od roku 1998 je v ČR první importovaná fena Asia de Serratus, zaregistrovaná do plemenné knihy ČMKU dne 6.5. 1998 a první štěňata narozená v ČR dne 16.5. 1998 jsou: Africano Pirineo, Africa Pirineo, Asia dos Pirineo, Ángel Pirineo.
Vlastnosti
Je to spolehlivý, klidný a lidi milující pes, vynikající ochránce, který má obrovskou sílu a je dobře osvalen. Pokud necítí hrozící nebezpečí, je v klidu a v naprosté pohodě. Je také nazýván „něžný obr“ a přes svoji velikost (psi minimálně 77 cm, feny minimálně 72 cm) je mrštný a rychlý. Jeho průměrná váha se pohybuje okolo 50 kg (max. 70 kg).
Péče
Péče o pyrenejského mastina je relativně jednoduchá, většinou stačí týdenní kartáčování. Zaschlá špína se snadno vykartáčuje dobrým kartáčem a zvláštní (důkladnější) péči je třeba věnovat pouze srsti mezi ušima, uším a „ospalkám“ očí. Pokud je opravdu zablácený, stačí jej v létě důkladně osprchovat nebo v zimě vykoupat a umýt šamponem pro psy ve vaně. Je třeba mít kvalitní hřeben a kartáč! Potřebuje každodenní dlouhé vycházky a pokud možno velkou zahradu, výběh.
Je pro něho důležitá sociální integrace do rodiny a ideální je, pokud si sám může vybrat, zda chce být uvnitř objektu nebo venku, aby měl stálý kontakt s těmi, které chrání - pak se odvděčí absolutní důvěrou.
Jako štěně a dorůstající pes se nesmí přetěžovat, až když doroste maxima (18 měsíců) je možné brát jej s sebou při jízdě na kole ap. Krmení mu dávejte po vycházce a po jídle musí mít klid, aby žaludek správně pracoval.
V minulosti byl zvyklý rozhodovat se sám podle sebe, může se tedy stát, že když po něm budete něco okamžitě chtít, podívá se na vás pohledem „myslíš to vážně?!“ Jinak je snadno ovladatelný a je možné s ním chodit na cvičiště. Nedoporučuje se jej cvičit jako zachránce, protože pak se může stát, že vás bude „zachraňovat“ v situaci, o níž rozhodne on sám (má svůj vlastní cit rozpoznat, kdy je jeho pomoci potřeba). Dělá mu dobře, když od mala vyrůstá v rodině mezi ostatními zvířaty ap.
Je hravý, miluje děti, dokáže je hlídat, jeho trpělivost nemá hranic, nesmí se mu ale ubližovat. Každý odpovědný majitel psa ale jistě ví, že jej nemá nechávat s dětmi bez dozoru. Rodiče by měli děti naučit, co má pes rád a co ne. Jeho paměť je možné nazvat „sloní“ pamětí. Dožívá se 10-15 let a slova, která jej nejlépe charaktrizují jsou: spolehlivost, přátelství, velikost, inteligence, krása, exkluzivita.
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru