Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Komedomy a kožní problémy u naháčů
Sdílet:

Komedomy a kožní problémy u naháčů

Psi
Nemoci

Akné a komedomy mají psi i lidé. Homeopatie na ně většinou výborně funguje. Pro naháče jsou komedomy naprosto typické. Jde o poruchu tvorby mazu, je...

Akné a komedomy mají psi i lidé. Homeopatie na ně většinou výborně funguje. Pro naháče jsou komedomy naprosto typické. Jde o poruchu tvorby mazu, jeho hromadění v pórech, následovat mohou různé jiné kožní problémy. Knírači, yorci i westi se s tímto kožním problémem občas také setkávají. Na fotkách vidíte na bříšku papulky a pustulky, které budeme léčit podáním Natrum muriaticum 15ch, jedenkrát denně. Natrum muriaticum má také vztah ke komedomům, ke kůži jakou mají naháči i k akné. Kdyby byly pupínky menší, pouze s podlitou čepičkou, zvolila bych Mezereum. Homeopatikum Mezereum je účinné na kožní afekce jako je opar, neštovice apod., které svědí, na povrchu hnisají a mohou i praskat. Kdyby byly pupinky malé, s bílou čepičkou, podala bych Jacaranda 9 nebo 15ch. Mezereum se kvůli svědění podává častokrát denně, třeba i pětkrát a více, podle intenzity svědění. Jacaranda a Natrum stačí podávat jedenkrát denně. Pokud by pupínky měly červenou čepičku nebo krvavý stroupek (zejména po dešti, když se pes pohybuje v mokré trávě), je nejlépe použít Rhus tox. 15ch a podávat toto homeopatikum během dne opakovaně podle svědění a výskytu vyrážky.

Hlavními léky komedomů jsou Silicea, Thalium a Selenium. Všechny tři regulují tvorbu mazu, pokryv těla, chlupové váčky i mazové folikuly. Thalium a Selenium podávám většinou v šestitýdenních kůrách, někdy jedenkrát denně oba léky, jindy je obden střídám. Siliceu podávám většinou jen jednou až dvakrát týdně, v ředění 15–30ch. Pokud potřebuji u pacienta zvýšit chuť k jídlu nebo zlepšit stav drápků, podávám Siliceu 5ch jedenkrát denně na noc. Kůži všeobecně prospívá zinek a to v homeopatické i ve stopové formě. Komedomy zmizí většinou už po dvou měsících. V té době měním schéma léčby a přecházím na preventivní podávání jiných homeopatik podle typu pacienta nebo následuje dvouměsíční pauza a po ní opět prevence podle typu pacienta.

U naháčů mám vynikající výsledky, u ostatních ras je to střídavé. Pokud se jedná o klasické komedomy, tak ty vymizely vždy. Štěňata hladkosrstých psů mívají často tak zvané juvenilní akné v různém rozsahu. V tomto případě je vhodné čistit játra a střeva homeopatickým léken Nux vomica 5ch, po dobu šesti týdnů. Podle typu psa volím opět Natrum muriaticum nebo Sulfur iodatum, při větším hnisání přechodně i Hepar sulfur. Všechny tyto léky v ředění 15–30ch. Osvědčilo se mi kůži nenatírat, akné nemačkat, vše nechat v klidu, bez doteků, spoléhat jen na vnitřní terapii. Silicea pozastavuje veškerá hnisání, takže je vhodným doplňkem, pokud typologicky vyhovuje. Léky typu Zincum, Thalium, Selenium, Manganum střídám podle typu potíží pacienta. Tyto léky vždy ovlivní enzymatické reakce, což je u všech kožních problémů důležité. Homeopatikum Fluoricum acidum je vhodné na hluboké případy, spíše vředy, píštěle. Z kapek používám grep, ale jen jednu kapku denně. Vhodný je i ořešák, který rozpouští jizvy. Ořešáku podávám 5 až 15 kapek denně. Jizvy po akné odstraňuji natíráním rakytníkovým olejem, občasným podáním Silicei a systematickým šestitýdenním podáváním Graphites a Fluoricum acidum. Kombinace těchto tří homeopatických léků rozpouští jizvy a srůsty. Po dvou měsících upravuji postup podle vývoje onemocnění a typologie pacienta.

Nedoporučuji žádnou z léčebných kůr provádět déle než šest týdnů bez dozoru homeopata. Veškeré moje návody jsou použitelné pro homeopaty začátečníky, ale i při výborném výsledku léčby není vhodné pokračovat déle než šest týdnů bez konzultace se zkušeným lékařem homeopatem, protože by mohlo dojít k jiným účinkům léku. Věřím, že se kůže vašeho pejska zlepší a tím i celý jeho život. Homeopatičtí pacienti jsou téměř vždy vitálnější a nejsou vystaveni vedlejším účinkům léčby alopatické.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru