Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Fotografie na titulní straně - Miniaturní bulteriér Bull Terrier Miniature
Sdílet:

Fotografie na titulní straně - Miniaturní bulteriér Bull Terrier Miniature

Psi
Druhy a plemena

Historie Ano, jak již název napovídá, bulteriér je kříženec anglického buldoka a anglického černo-tříslového teriéra. Ale tím to nekončilo. Psal se...

Historie

Ano, jak již název napovídá, Bulteriér je kříženec Anglického buldoka a anglického černo-tříslového teriéra. Ale tím to nekončilo. Psal se rok 1895. Obě jmenovaná plemena, v tu dobu již dobře známá a pocházející jak jinak než z Anglie, dala na konci 19. století možnost vzniku nového plemene - anglického bulteriéra. Úplně nejpůvodnější pojmenování tohoto plemene bylo „Bull - and - Terrier“. Při prvním křížení však rozhodně ještě bulteriér neměl dnešní podobu. Dále totiž byli pro zlepšení povahy a vzhledu přikříženi bílý anglický teriér a údajně i dalmatin. A i když se vzhled pomalu ustálil, jeho velikost nikoli. A to ani v první polovině 20. století. Objevovali se až 10kg rozdíly, což je na plemeno středního vzrůstu značné. Právě proto došlo na rozdělení na bulteriéra a mini bulteriéra. Říkalo se mu také „toy bulteriér“ či „trpasličí bulteriér“.

Povaha

Ve světě je bulteriér chován téměř výhradně jako rodinný společník bez dalšího využití, ale v naši republice bulteriéři dokázali, že všechny jeho vlastnosti jej předurčují k mnohostrannému využití. Mají schopnosti jak pro myslivost, tak ochranu majetku (zkoušky všestranného výcviku, včetně obrany a pachových prací), tak velkou šanci na poli záchranářském. Miniaturního bulteriéra sice ze zkoušek všestrannosti pracovního psa automaticky vyřazuje jeho výška, ale přesto je možné s ním dělat výcvik malých plemen (ZMMP, ZMP), ale i další zkoušky, jako např. ZZO, ZOP, ZPU…
a zdraví
Péče o srst je zanedbatelná. Postačí občasné překartáčování, aby v kobercích nebyla přemíra chlupů. Je důležité, aby bulteriér ležel na měkké podložce a předešlo se tak možným otlakům na loktech. Dále kontrolujte čistotu uší.

Exteriér

Velikost: výška nepřekračuje 35,5cm (14“). Pes musí působit dojmem substance odpovídající jeho velikosti. Váhové limity nejsou stanoveny. Pes musí vždy působit vyváženým dojmem.
Celkový vzhled: pes silné konstituce, svalnatý, vyvážený a aktivní, s bystrým, rozhodným a inteligentním výrazem. Jeho jedinečnou vlastností je klabonosá hlava ve tvaru vejce. Bez ohledu na velikost musí být jasně vyjádřen pohlavní výraz - psi samčí a fenky samičí.
Hlava: Hlava dlouhá, mohutná a správně hluboká, nikoliv však hrubá. Při pohledu zepředu má hlava tvar vejce a je zcela vyplněna. Na jejím povrchu nejsou žádné prohlubně ani prolákliny. Profil je mírně zakřivený dolů od vrcholu mozkovny ke špičce nosu.
Lebeční partie a obličejová partie
Mozkovna: temeno mezi ušima je téměř ploché.
Krk: velmi svalnatý, dlouhý, klenutý, od plecí se zužuje k hlavě a nemá volnou kůži.
Trup: trup je dobře zaoblený, se znatelným klenutím žeber a velkou hloubkou od kohoutku k hrudní kosti, takže hrudní kost je blíže zemi než břicho.
Ocas: Krátký, nízko nasazený a vodorovně nesený. U kořene je silný a zužuje se do jemné špičky.
Hrudní končetiny: hrudní končetiny mají velmi silné kosti s kruhovým průřezem; pes na nich musí stát pevně a musí být postaveny dokonale rovnoběžně. U dospělých psů délka hrudních končetin přibližně odpovídá hloubce hrudníku.
Pánevní končetiny: pánevní končetiny rovnoběžné při pohledu zezadu.
Tlapy: kulaté a kompaktní s dobře klenutými prsty.
Chody/pohyb: pohyb je pevně svázaný, plynulý a pokrývající půdu volnými, lehkými dlouhými kroky, působí elegantně a čile. V klusu je pohyb přední i zadní části rovnoběžný, ke středové linii směřuje jen ve vyšších rychlostech; hrudní končetiny dosahují daleko dopředu a pánevní končetiny se plynule pohybují v kyčlích, dobře pruží v kolenou i hleznech a poskytují pohybu silný impuls vycházející zezadu.
Kůže: těsně obepíná tělo psa.
Srst: krátká, hladce přiléhající, rovná a na omak drsná s jemným leskem. V zimě se může vyskytovat jemná podsada.
Barva: u bílých je srst čistě bílá. Pigmentace kůže a znaky na hlavě se nepenalizují. U barevných jedinců barva převládá. Všechny odstíny jsou rovnocenné, žíhané se dává přednost. Černá žíhaná, červená, žlutá a tříbarevná jsou přijatelné barvy. Tečkování v bílé srsti je nežádoucí. Modrá a játrová jsou vysoce nežádoucí.
Velikost: Miniaturní bulterier nemá přesáhnout kohoutkovou výšku 35,5cm. Není stanoven váhový limit, ale pes musí působit dojmem maximální substance odpovídající kvalitě a pohlaví.
Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Eva Nohelová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru