Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kožní problémy a homeopatie
Sdílet:

Kožní problémy a homeopatie

Psi
Nemoci

Pacienti, kteří mají problémy s kůží, jsou v mé ordinaci nejčastější. Kožní problémy vykazují široké spektrum příznaků a já mám možnost uplatnit své homeopatické znalosti. Většina pacientů již má za sebou rozsáhlou klasickou terapii, která je zklamala. Klasická medicína nemá mnoho možností léčby kožních onemocnění.

Základem jsou antibiotika

Základem jsou antibiotika, která zabijí bakteriální původce, ale zabíjí je jen po dobu léčby. Pokud má bakterie možnost se ukrýt v pouzdře nebo orgánu, přežije léčbu a po čase se uvolní a znovu se pomnoží. Může se jednat o bakterie běžné, žijící na povrchu těla nebo v přírodě, které se najednou pomnoží na hostiteli. Důvodem je ale vždy snížená imunita nebo zvýšená zátěž konkrétního pacienta. Kromě škodících bakterií bohužel ničíme antibiotiky i kulturní střevní mikroflóru, čímž se naruší trávení a vstřebání živin, syntéza vitamínů aj. Chemické látky se také musí metabolizovat a nějak vyloučit, takže přidáme tělu práci s likvidací chemické látky, s likvidací mrtvých bakteriálních těl a vlastně mu i snížíme přísun živin, protože bez střevních bakterií nemá jak potravu zpracovat.

Kortikosteroidy

Další z možností léčby pacienta s kožními problémy je podání kortikosteroidů. Jde o nesmírně efektivní zákrok, protože pes se během pár hodin přestane drbat, zmenší se otok, ale projevované příznaky se přesunou do vnitřních orgánů, kde je nevidíme a tudíž jsme spokojeni. Co oko nevidí, to srdce nebolí. Dalším účinkem kortikosteroidů je potlačení imunitních reakcí pacienta. Takže bílé krvinky přestávají reagovat na původce tvorbou protilátek, přestávají ho likvidovat. Jenže přestávají bojovat proti všemu cizímu co do těla přijde nebo se v něm vytvoří, protože účinek kortikosteroidů působí na všechny buňky imunitní řady. Pes se sice nedrbe, nemá pupínky, ale možná dostane kašel. Tímto přípravkem dodáme do těla hormony, které se normálně vytvářejí v těle a jejichž tvorba je řízena celým hormonálním systémem. Regulace všeho v těle podléhá hormonům a ty začínají v mozku v hypofýze reagovat na vnější podněty, informují další mozkové centrum hypothalamu, dále se aktivují jednotlivé žlázy s vnitřní sekrecí. Vše souvisí se vším. Štítná žláza, pohlavní soustava, nadledvinky. Celý tento koloběh je narušen podáváním hormonů „z venku“. (To stejné platí o podávání všech hormonálních léků na přerušení březosti, antikoncepce aj. u fen i u žen.) Aplikace hormonálních přípravků by měla být velmi zvažována a pokud možno neopakována.

Nenasycené mastné kyseliny

Další metodou je podání nenasycených mastných kyselin. To je skutečně záslužná věc, neboť přirozeným způsobem zasahují do metabolismu zánětu. Vytěsní jednu složku ze zánětlivé chemické reakce, obsadí její receptory a zánět slábne. Podávání pupalkového oleje nebo jiných olejů s nenasycenými mastnými kyselinami vřele doporučuji všem pacientům s kožními problémy, v podstatě po celý život. Ale už jednorázové podání zlepšuje stav pacienta.

Vitamíny, minerály

Podání vitamínů A, E, B má také svůj význam, ale doporučuji je střídat a nepodávat dlouhodobě. Postačí podávání každého po dobu tří týdnů. Panthenol a biotin jsou také velmi důležité přípravky pro pacienty s kožními problémy.
Z minerálních prvků je to zinek, který je základním prvkem terapie kožních onemocnění. Zinek zasahuje do enzymatických a hormonálních procesů zejména se vztahem k plodnosti, nervové soustavě, kůži a kožním derivátům.

Homeopatika

Při souběžném použití homeopatik se posiluje pozitivní efekt mastných kyselin, vitamínů a stopových prvků. Navíc, pokud má pacient metabolický problém, není schopen ze stravy využít podanou látku, která mu chybí. Homeopatika zařídí, že si tělo vzpomene, jak se daná látka vstřebává a zpracovává a kam ji má optimálně přesunout.
U bílých psů je podávání zinku nezbytné. Potřebují větší dávky a hlavně mívají často vrozenou vadu vstřebávání zinku. Westíci a bulíci by měli dostat Zincum metallicum 9ch dvakrát až čtyřikrát ročně vždy jedno balení, jedenkrát denně tři až pět kuliček. Nejlépe i se zinkovým přípravkem. U bulíků se podáním zincu také zlepší nervová soustava. Svědění pomáhá uklidnit Zincum valerianicum 30 ch, jedenkrát až třikrát denně. Obnovu chlupových folikulů podpoříme podáním Thalium metalicum 9 ch, jedenkrát denně po dobu pěti až šesti týdnů, případně můžeme použít Selenium 9 ch. Na chlupové folikuly a obnovu zarůstání působí i Silicea, kterou obvykle podávám déle, několik měsíců, ale jen dvakrát týdně. Po porodu je na obnovu srsti dobré i Phosphoricum acidum. Na kopřivku, která se objevila po setkání s vnitřním nebo vnějším alergenem, dáme Apis 30 ch a Urtica urens 15 ch, každých 15 minut tři kuličky do zmizení nebo do zlepšení příznaků. Uvedená homeopatika kombinuji s NeMK (nenasycené mastné kyseliny), Biotinem nebo Panthenolem a zinkem.
U chronických kožních zánětů je lepší postupovat pomalu, například podávat jeden lék jedenkrát denně nebo obden, případně střídat po dnech dva až tři léky, například Selenium, Zincum, Silicea.
U akutních kožních problémů, např. u kopřivky, použijeme jedno až tři homeopatika dohromady a podáváme po pěti minutách. S ustupováním příznaků prodlužujeme intervaly podávání. U kopřivky je nejvhodnější Urtica urens 15 ch, pokud jsou pupínky větší nebo spojené i s celkovým otokem, tak Apis 30 ch. Histamin nebo Poumone histamin 15–30 ch je proti všem alergickým reakcím. Dolichos je homeopatikum proti svědění. Pokud víme, že pes kýchá a má pupínky po kontaktu s rostlinou, přidáme proti kýchání Nux vomica 9ch a Pollens proti alergii na pyly. Jakmile akutní příznaky zmizí, podáme lék třikrát denně, další den jedenkrát denně a skončíme. Je vhodné se domluvit s homeopatem, jak alergickým reakcím předcházet.
Homeopatie má tisíce možností, jak léčit kožní problémy. Vychází z příznaků nemoci, průběhu nemoci, okolností nemoci a zdravotních specifik každého pacienta. Chrání pacientovo zdraví a podporuje jeho vlastní síly.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru