Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lupy a šupiny
Sdílet:

Lupy a šupiny

Psi
Nemoci

Lupy a šupiny na kůži psa mohou být z mnoha důvodů různé závažnosti. Velké lupy, třeba i půl centimetru, které snadno vypadávají ze srsti, objevují se náhle a náhle mizí, se tvoří nejčastěji z psychických důvodů. Není potřeba léčit kůži, je nutné se zabývat psychikou. V okamžiku stresu (například jízda autem, čekárna u veterináře) se pes velmi rychle „osype“ lupy, které z něj doslova létají. Tyto případy potřebují homeopatickou anamnézu a pozorování chování.

Přesušená kůže

Často koupaní psi, zejména krátkosrstí, v levných psích šamponech mají přesušenou kůži a sklony k tvorbě lupů a šupinek. Dalším důvodem je málo tučná strava. Majitelé často krmí psy pouze libovým masem, aby jim mohli dávat větší porce potravy nebo aby kompenzovali celodenní podávání drobných pamlsků. Pro psa je ale tuková složka potravy nezbytná pro činnost žláz a kůže. Můj osobní názor na koupání a krmení psů je velmi odlišný od většiny mých kolegů a bývám kvůli němu kritizována. Zatím jsem však neměla důvod svůj názor změnit, ani v mém dvacet let starém chovu bulteriérů, ani v ordinaci. Psi nekoupu a téměř ani nemyji. U dlouhosrstých psů jsem jako lékař ochotná přistoupit na čtyři až pět koupání během roku, u hladkosrstých jednou až dvakrát ročně. Kupodivu používám dámské výživné šampony a zábal v kondicionéru. 

Výživa

Dnešní pes je produktem civilizace a jeho srst trpí stejně jako naše vlasy. Bez výživy se neobejdeme. Naštěstí psi mají samočistící schopnost. Každodenní omývaní tlapek je úplná katastrofa pro hladkosrsté psy, zejména bílé a především pro bulíky. Tlapy zůstanou většinou vlhké a začnou se v nich množit kvasinky. I když je vysušíme, pes si z nich slízává vodu, krémy a opět je podmáčí, vzniká tak ideální půda pro kvasinky a růžovějící nohy. Pokud musíte mýt nohy, kápněte do vody k mytí jednu kapku grepového oleje nebo jednu kapku citronu, případně omývejte nohy lopuchovým či zeleným čajem apod. Nezapomínejte na tučnou stravu, kvůli obsahu nenasycených mastných kyselin (známý pupalkový olej aj.), které jsou také v syrovém žloutku a v živočišných tucích (kůže, sádlo, kravské máslo). Občas doplňte zinek, selen, křemík nebo podejte homeopatika: Zincum metallicum 5ch, ideálně po dobu tří až šesti týdnů jedenkrát denně pět kuliček, Silicea 5ch, stačí jedenkrát až dvakrát týdně pět kuliček, Selenium 9ch po dobu tří týdnů jedenkrát až dvakrát ročně.

Nemoci a léčba

Lupy a šupiny jsou také příznakem různých onemocnění. Nejen přímo ekzémů, ale i poruchy vnitřních orgánů. Pokud je špatná detoxikace – špatná funkce jater, objeví se na srsti i kůži ekzémy nebo nastane svědění. Jaterní očistu můžete provést třítýdenní bylinnou kúrou: ostropestřec, pampeliška (8–15kapek jedenkrát denně je vyhovující) nebo vlaštovičník (pouze jednu kapku denně). Bylinné kapky podávám v krmivu kdykoliv, zatímco homeopatika raději před jídlem, přímo do tlamy nebo v piškotu, aby vstřebání proběhlo snadno. Jaterní homeopatika jsou: Nux vomica 5ch , jedenkrát denně pět kuliček po dobu tří týdnů, Lycopodium 5-9ch, podáváme stejně jako Nux vomicu. (působí na játra, ledviny i alergie!), Bereberis 5–9ch (také na játra a ledviny). Tyto krátkodobé čistící kůry můžete provést bez konzultace s homeopatem. O jejich pokračování by však měl rozhodnout odborník. Homeopatikum Antimmonium crudum čistí střeva a tím snižuje kožní výsevy.
Psi s nemocnými orgány mají různé kožní projevy, které musí posoudit lékař. Indikací pro homeopatický přípravek Berberis jsou kruhová ložiska se šupinami po obvodu, hojící se od středu. Mohou být různého původu a pokud během několika dnů po podání Berberis nezačnou mizet, je třeba navštívit lékaře a provést diagnostiku. Často tato kruhová ložiska jsou plísňového původu, takže doplníme léčení o homeopatikum Viola tricolor 15ch, při prokázání plísně podáme Trichophyton 15ch. Malé léky - Berberis a Violu můžeme podávat jednou až třikrát denně, bioterapeutikum Trichophyton stačí jedenkrát až třikrát týdně.
Pokud je kolem šupinek medový maz, kůže je zhrublá, ekzém je často v záhybech kůže, podáváme Graphites 15ch. Graphites je také výborným stimulátorem štítné žlázy. Na zvýšení její činnosti se podává Graphites 5ch dvakrát denně tři až pět kuliček. Porucha štítné žlázy má rovněž různé kožní projevy, časté je například černání kůže a vypadání chlupů na hřbetě nosu, na bocích, ve slabinách, na předkožce. Poruchy štítné žlázy léčím velmi úspěšně homeopatiky, ale doporučuji, aby majitel sám nepoužíval homeopatika na podporu štítné žlázy déle než tři týdny bez odborné konzultace. Calcarea carbonica 5ch také podporuje činnost štítné žlázy, zatímco 15ch se používá na léčbu ekzému, často při výskytu šupinek na hlavě, u klidných, baculatých psů, kteří nejsou příliš aktivní.
Po podávání antibiotik nebo z přetížení střeva se objevuje ekzém se stroupky a šupinkami v podpaží a v mezinoží kolem pohlavních orgánů. Na stehnech mohou být šupiny, stroupky i pupínky společně. Je to indikace pro Croton tiglium.
Natrum muriaticum je dalším lékem na šupiny a lupy, které jsou mastné, vykytují se často na hlavě, kolem uší, bývají spojené s ušním zánětem. Lupy jsou tlusté a mastné, žluté nebo světlé. Natrum muriaticum je i lékem na alergie. Výborně zabírá na ušní záněty kokrů.
Tmavé, tlusté, červenohnědé šupiny jsou vlastně mazové válečky. Mohou vznikat vlivem hormonální poruchy, vrozenou poruchou mazotoku (west), poruchou štítné žlázy, atd. Na tyto kožní projevy používám Selenium 9–15ch, které podávám obden šest týdnů v kombinaci s jinými homeopatiky podle jednotlivých případů.

Dravčík

Nejčastěji mají psi lupy při výskytu dravčíka. Lupy jsou malinké, těsně nad kůží, světle žluté, ulpívající, často zaměňované za prach a mastnotu. Čím více psa myjete, tím rychleji se obnovuje mastnota kůže a lupy, kůže ztrácí svou přirozenou schopnost obrany. Dravčíka najdete nejlépe na boltcích uší, zejména u kokrů. Když rozhrnete chlupy, uvidíte, že pes je posypán „hladkou moukou“. (U kokrů podávám často výše uvedené Natrum muriaticum.) Dále najdeme dravčíky na stehnech, když pes sedí venku na trávě, nakazí se z prostředí od jiných psů, koček, myší, králíků. Dravčík se udržuje v podsadě srsti, proto je třeba psy staré srsti zbavovat. Dravčíka se nikdy úplně nezbavíme, ale můžeme udržovat rovnovážný stav. Dlouhosrstí psi ztrácí kvalitu srsti, chlupy se lámou a srst řídne. Svědění je občasné a často kolem uší, takže majitel se domnívá, že pes má něco v uchu. Také si pes tře oči a může si následně způsobit zánět spojivek nebo kůže. Také jemný prach z dravčíka dráždí oči a může vyvolat zarudnutí spojivek (pána i psa). Hladkosrstí psi jsou často na dravčíka alergičtí a již při malém výskytu se začnou drbat, později mají malé červené pupínky, kterým se udělá strupová čepička. Na stěhovavé svědění můžeme použít Staphysagria 15-30ch, současně tímto homeopatikem vyčistíme psychiku od pocitů využívání a urážek (i psi se tak cítí). Nebo můžeme použít Lycopodium 15ch, které má ve svém obraze šupiny, pupínky, ekzémy i svědění a je čistícím lékem jater a ledvin. Cíleně na kůži plnou dravčíka podávám Arsenicum album 15–30ch, po dobu několika týdnů. Klasické malé šupinky a svědění patří k obrazu tohoto léku. Typickým příznakem pro podávání Arsenica je suchá kůže, pes vypadá jako špinavý. Alergii můžeme postupně léčit podáním Psorinum 15ch, jedenkrát týdně nebo i méně často. Zvyšujeme tím imunitu a snižujeme přecitlivělost na parazity. Klasickým případem pro podání Psorina je srst matná, mastná a páchnoucí po myších, což je známka pozdního stadia onemocnění. V počátku, kdy jde jen o svědění, lupy a dravčíka, podávám 15ch, 30ch nebo 200ch několikrát v měsíci. Tyto léky používáme i při méně výrazných příznacích. Arsenicum je také na noční svědění, když zejména kolem jedné hodiny v noci pes popochází a drbe se.
Homeopatikum Blatta orientalis zvyšuje imunitu proti vnějším roztočům a hmyzu, takže pes si lépe vytváří své protilátky.
Potlačením kožních vyrážek klasickými léky se problém přenese na plíce a pacient může dostat astma. Proto je lepší nebrat na svědění kortikoidy, ale pokusit se o přírodní léčbu. Bohužel u dravčíkovitosti nestačí homeopatika zvýšit imunitu natolik, aby byl zcela vyhuben. Musíte používat spot on přípravky, zejména v březnu a dubnu a v srpnu a září v kratších intervalech. Po zbytek roku je používám podle výraznosti kožních projevů nebo podle výstavní činnosti psa, jedenkrát za čtyři až osm týdnů. Alergici je musí brát pravidelně. Když už jsme nuceni používat tyto chemické olejíčky, doporučuji udělat dvakrát ročně jaterní očistu výše uvedeným způsobem.
 

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru