Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Srst, uši, drápky – péče o ně u jorkšírského teriéra
Sdílet:

Srst, uši, drápky – péče o ně u jorkšírského teriéra

Psi
Všeobecné

Péče o srst a její údržba klade na majitele jorkšírského teriéra velké nároky. Dlouhá hedvábná a modře zbarvená srst patří k hlavním plemenným znakům. Pěstovaná srst v plné délce se obvykle ponechává jen výstavním psům. Všem ostatním psíkům většina majitelů nechá srst zastřihávat do přiměřené délky, aby nepřekážela v pohybu a snáze se udržovala.

Jaké vybavení potřebujeme pro běžnou péči o srst?

Hřeben a kartáč z antikorové oceli, hroty jsou opatřeny antistatickou úpravou, aby srst neelektrizovala. Ostny v kvalitních, drahých a značkových kartáčích bývají konstruovány jako otočné, aby srst nevytrhávaly a nepoškozovaly.
Speciální šampon pro jorkšírské teriéry.
Kondicionér.
Speciální olejový sprej, který je určený na péči mezi jednotlivými koupelemi.

Základní péče o srst u nevýstavního psa

Česat minimálně dvakrát týdně, při přečesávání používat sprej s norkovým olejem. Koupat každé tři až čtyři týdny, použít osvědčený šampon a kondicionér. Denně je nutno ošetřovat krajinu okolo očí. Někteří chovatelé k tomu doporučují vybělující gel, jiní raději jen převařenou čistou vodu. Oči se ošetřují Ophtalem a nebo borovou vodou.

Péče o srst u výstavního psa

Hned v úvodu zdůrazňuji, že se jedná o činnost ne nikterak levnou a současně i časově hodně náročnou. Je důležité, aby si už malé štěně zvyklo na každodenní kartáčování. Při péči o srst musíme být trpěliví a na psíka laskaví. Přitom však postupujeme důsledně. Pes by si tuto činnost neměl spojit s nějakým nepříjemným zážitkem.

Koupání

Podle rad zkušených chovatelů je dobré začít štěňata s výstavními předpoklady koupat již někdy od tří měsíců věku. Voda nesmí být příliš horká ani studená. Při koupeli je nutno postupovat opatrně, aby se psíkovi nedostal šampon do očí a do uší. Používáme jen speciální šampon, určený pro jorkšírské teriéry. Kožich jím důkladně našamponujeme a promneme, až se vytvoří bohatá pěna. Potom ze psa sprchou šampon důkladně vypláchneme. Hlavu psíka umývejte velmi opatrně a raději až na konec. Ihned po koupeli musíme malého psíka vysušit fénem, aby neprochladnul. Nefoukáme příliš horkým vzduchem a raději z větší dálky. Psíka nesmíme horkým vzduchem popálit. Také pozor na přehřátí a stres! Někteří chovatelé doporučují začít s koupáním štěňat i dříve, podle rad na internetových stránkách některých chovatelských stanic již v sedmi týdnech věku. To bych v žádném případě, vzhledem k choulostivosti miniaturních plemen psů, nikomu nedoporučila. Právě v období šesti až sedmi týdnů věku štěňata poprvé vakcinujeme proti psince a parvoviróze. Odpovídající protilátky po vakcinaci se tvoří dva až tři týdny, čili právě v tomto období jsou štěňata velice náchylná k onemocnění. Navíc mají i minimální hmotnost a jako taková mají problém s termoregulací. V žádném případě bych je zbytečně nekoupala!
Výstavní psi se většinou koupou každých čtrnáct dní. Dlouhosrstá plemena s hedvábnou srstí jako má jorkšír, se musí vykoupat den před výstavou nebo i v den výstavy. Každý chovatel, od kterého si svého prvního výstavního jorkšírka koupíte, vám doporučí osvědčenou kosmetickou řadu určité značky a s ošetřováním výstavní srsti ochotně poradí.

Balíčkování

Od šestého měsíce věku můžeme začít srst, která je již delší, natáčet. Cílem tohoto natáčení není srst zkadeřit, ale ochránit ji před poškozením a umožnit výstavnímu psíku s velmi dlouhou srstí pohyb. Natáčení srsti výstavních jorkšírských teriérů se říká „balíčkování“.
Každý, kdo chce chodit na výstavy, se musí tomuto umění naučit. Nejlepší je navštívit zkušeného chovatele a balení srsti do natáček si nechat ukázat. Používáme papírové natáčky. Někdo používá i igelitové. Nevsakují olej jako papírové, ovšem práce s nimi vyžaduje již větší zručnost a zkušenost, jelikož igelitové natáčky kloužou. Začátečníkům radím – naučte se natáčet srst nejdříve s papírovými. Nikdy nenatáčejte suchou srst, polámala by se. Srst, která se natáčí, musí být mastná, aby se nelámala! Je třeba použít norkový, prvosenkový anebo lanolinový olej. Na trhu je mnoho značkové psí kosmetiky, ale ne každá je vhodná pro jakéhokoliv jedince, byť stejného plemene. Vše je třeba napřed odzkoušet.
Srst u některých jedinců vydrží v natáčkách dva dny, u jiných s klidným temperamentem i týden. Je to dost individuální. Přes natočené balíčky srsti většinou psíkům oblékáme ještě lehké saténové anebo plátěné oblečky, aby o natáčky nezachytávali, neškrabali je a nevykusovali.

Jak se balíčkuje pes – doporučený postup při natáčení srsti

Potřebujeme – olej na balíčkování (spray nebo kapky), balíčkovací igelity, speciální balíčkovací papír, gumičky malého průměru, hřebeny a kartáče. Nesmíme zapomenout na vhodnou podložku, na které se pes bude cítit bezpečně a nebudou mu podjíždět nohy. Nevhodnější je kus koberce, ten pokryje pracovní plochu a nevlní se při manipulaci se zvířetem. Splnění této podmínky je nutné zejména v případě, kdy balíčkujeme psa poprvé, což většině majitelů i psů přináší stres.
Psa vykoupeme, dle potřeby a zvyku aplikujeme kondicionér nebo zábal a dobře opláchneme. Srst důkladně vyfénujeme, aby nezůstala vlhká. Uzlíky a zamotanou srst opatrně rozčešeme. Po vysušení je nutné ponechat jorkšíra nějakou dobu volně pobíhat, aby srst ztratila přirozenou cestou přebytečnou vlhkost a pes nebyl už zabalíčkovaný, když je ještě vlhký. Srst na vrcholku hlavy a vousy je třeba fixovat do froté gumičky.
Samotné balíčkování provádíme podle poskytnutých rad od chovatele. Balením zpracováváme srst do pramenů rozdělených pěšinkami tak, aby se dlouhé chlupy nezničily. Dbáme přitom na přirozený směr růstu srsti, zejména v podpaží a na hrudi. Cílem je dosáhnout maximální ochrany srsti a pohodlí psa.
Každý vytvořený pramen pročešeme, podložíme pásem balíčkovacího papíru, zakápneme olejem nebo jiným balíčkovacím přípravkem a zabalíme nejprve jako psaníčko a pak zarolujeme a zafixujeme přiměřeně utaženou gumičkou. Takto nám vznikne jeden balíček. Dbáme na to, aby z balíčku po zabalení nevykukovaly konečky srsti, ta se pak olamuje. Příčinou může být krátký balicí papír.
S balením srsti začínáme od hlavy, sundáme froté gumičky svazující vousy a culík a místo culíku vytvoříme na hlavě balíček. Další dva balíčky vytvoříme po stranách čenichu (vousy) a čtvrtý na bradě. Tím zamezíme okusování srsti na hlavě, na které se srst špatně pěstuje, protože přichází do styku s vodou a potravou.
Pokračujeme od ocásku. Další balíček vytvoříme na ocase, na zadní noze nahoře a dole, srst pod řitním otvorem rozdělíme pěšinkou – pokud je dost dlouhá, tak ji přidáme do balíčku nahoře na zadní noze. V případě štěněte nebo nedostatečně dlouhé srsti uděláme pod zadečkem zvláštní balíček, který měníme dle potřeby (z hygienických důvodů). Dále postupujeme po obou stranách těla až na krk, na předních končetinách vytvoříme podle potřeby jeden až dva balíčky. V případě většího psa můžeme přidat ještě jeden balíček na čenichu (za tím prvním), volnou srst na uších a před nimi také zabalíme. Doplníme balíčky na hrdle a hrudi – počet balíčků se opět odvíjí od velikosti zvířete. V těchto místech je třeba věnovat pročesání a úpravě balíčků zvýšenou pozornost. Zde srst nejčastěji plstnatí. Doporučujeme dělat drobnější balíčky a ve větším počtu. Na závěr pejska položíme na záda a doděláme mu balíčky na bříšku.
Důležitou součástí balíčkování jsou rovněž psí oblečky. Pozornost věnujeme jak materiálu, tak i střihu. Psa oblékneme hned po zabalíčkování. Potom má na sobě psík obleček už prakticky pořád, aby o balíčky nezachytával. Oblečkem také chráníme balíčky před poškozením. Takto jorkšírského teriéra upravujeme přibližně jednou týdně. V případě potřeby můžeme interval zkrátit nebo prodloužit. Psí oblečky je vhodné vyměňovat častěji. Balíčky na hlavě psa převinujeme častěji, nejlépe každý den.

Péče o uši

Horní třetina ucha by měla být z vnitřní i z vnější strany vždy oholena. K tomu je vhodné použít malý holicí strojek. Srst na okraji ucha zastřihněte pomocí malých zakulacených nůžek. Dávejte pozor – psi často hýbou hlavou a mohli byste je střihnout. V případě, že srst na horní třetině uší není již ve štěněcím věku pravidelně holena, nemusí se uši postavit. Až do doby, než se kompletně vymění zuby, mohou uši padat a je dobré je vylepovat, aby se správně postavily.
Ušní maz, který se ve vnějším zvukovodu tvoří, pravidelně odstraňujeme vatovým tampónkem, kterým uši čistíme. Jestliže si na tuto hygienu netroufneme sami, požádáme svého veterinárního lékaře.

Stříhání drápků

Psíci, kteří se většinu dne pohybují po měkkých kobercích bytu, si nemají možnost drápky obrousit na tvrdém podkladě. Proto jim musíme přerůstající drápy čas od času stříhat. Uvnitř drápu vede cévka, která při přestřihnutí krvácí. Ve světlých drápech prosvítá a vidíme ji. V černém drápku vidět není, a proto raději zkracujte méně, jen špičky. Přesto se může stát, že cévku zastřihneme a pes bude z drápku krvácet. Proto si před stříháním připravte kamenec, který na krvácející dráp potom přiložíte.
Nemáte-li speciální kleště na drápky, anebo si na úkon netroufáte, psí drápky rovněž snadno a rychle ostříhá veterinární lékař nebo sestřička.
(Z knihy Jorkšírský teriér, kterou vydalo nakladatelství Robimaus. Knihu si můžete objednat na tel. č.: 311 670 538, 608 960 623.)

Autor textu: Dr. Ing. Naděžda Šebková
Autor fotografií zdroj: Dr. Ing. Naděžda Šebková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru