Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dalmatin – tečkovaný kamarád, 1. část
Sdílet:

Dalmatin – tečkovaný kamarád, 1. část

Psi
Všeobecné

Kdy a kde se poprvé objevil, dnes už nikdo s jistotou neřekne. Jedno je ale jisté, a to že jde o velice staré plemeno, jehož kořeny bychom mohli hledat už ve starověku. Původně byl využíván jako hlídač a lovecký pomocník. Později, v 17. století byl oblíbeným psem šlechty a byl využíván jako doprovod koní a kočárů. Jeho úkolem bylo plašit zvěř a odhánět ji jezdcům z cesty, popřípadě jezdce ohlídat před zloději a lapky. V Americe byl počátkem minulého století maskotem hasičů, běhal před jejich vozy a svým charakteristickým hlasovým projevem a výrazným zbarvením jim uvolňoval cestu. Neunikl ani oku filmařů. Nejznámějšími jsou filmy Walta Disneyho 100+1 a 100+2 dalmatinů, v Čechách pak pohádka Třetí princ nebo rodinná komedie z 90. let Artuš, Merlin a Prchlíci.

Dalmatin dnes

Jaký tedy je v současnosti? Silný, výrazný, vytrvalý, středně velký pes, s nádhernou a jedinečnou kresbou, díky které je dnes známý mezi širokou veřejností. Zářivě bílý kožich zdobí černé nebo játrově hnědé tečkování, které má být rovnoměrně rozmístěné po povrchu těla. Štíhlé a elegantní tělo mu dodává aristokratické vzezření a musím říct, že i povahu má často jako typický aristokrat. Je citlivý, potřebuje hodně pozornosti, lásky a těsný kontakt se svým majitelem. Prostě chce být součástí veškerého dění v rodině. Dalmatini jsou aktivní psi s velkým množstvím energie, což nemusí každému vyhovovat, a tak je opravdu velice důležité důkladně zvážit, jestli je pro nás ten pravý. Rozhodně to není pes pro každého. Na druhou stranu se lehce cvičí a jsou dobře ovladatelní. Co se jednou naučí, nikdy nezapomenou. Z lovecké minulosti zůstala dalmatinovi jistá dávka samostatnosti a tvrdohlavosti, takže pro něj není samozřejmostí automatické podřízení se člověku, ale je nutné od štěněčího věku věnovat velkou pozornost výchově a výcviku, avšak nenásilnou, láskyplnou a motivační cestou. Tvrdé zacházení je v jeho případě spíše ke škodě. Jde o jedno z nejuniverzálnějších plemen. Může být využíván jako lovecký, služební i záchranářský pes, věnovat se jakémukoliv psímu sportu od agility (parkurová překážková dráha) a coursingu (přírodní terénní dostihy) přes dogdancing (tanec se psem) až po flyball (aportování míčku přes překážky), frisbee (létající talíř) nebo dogtracking (dálkové pochody se psem). Miluje běh v jakékoliv podobě, ať už se svým člověkem, u kola nebo i koně. Prostě sportovec každým coulem. Jeho povaha je bystrá, přátelská a vstřícná. Miluje lidi i děti, kterými je velmi oblíbený a vyhledávaný. S těmi je schopný a ochotný dovádět bez omezení a je pro každou jimi vymyšlenou špatnost. Přesto je nutné vzít v úvahu, že jde o poměrně velkého a temperamentního psa. V dospělosti měří okolo 60 cm v kohoutku a váží až okolo 35 kg. Fenky jsou o trochu menší a jemnější, než samci. V každém případě není vhodné ponechávat psa jen s dětmi bez dozoru dospělé osoby!

Je pro vás Dalmatin ten pravý?

Pořízení jakéhokoliv psího kamaráda je závažným krokem, který je nutno dobře zvážit a promyslet. Kupujete si totiž živého tvora a společníka na mnoho let a bude-li to dalmatin, pak nejméně na 10 až 14 let. Dalmatin je díky svému atletickému, elegantnímu vzhledu, zajímavému zbarvení a přátelské povaze vhodný zejména jako rodinný pes a společník pro aktivní lidi.

„+“ pro dalmatina
• přátelský
• přizpůsobivý
• plný aktivity do vysokého věku
• citlivý
• veselý
• přítulný
• hravý
• má aristokratické vzezření

Deset otázek při rozhodování

• Souhlasí s pořízením psa všichni členové vaší rodiny?
• Nemá nikdo z rodiny alergii na psí chlupy?
• Jste odhodlaní v následujících 10-15 letech obětovat téměř všechen svůj volný čas psovi?
• Můžete zajistit, aby dalmatin netrávil většinu dne sám doma?
• Jste si vědomi, že pes se stane členem rodiny a vy musíte mít spoustu trpělivosti, času a důslednosti s jeho výchovou a zaměstnáním?
• Trávíte rádi hodně času v přírodě za každého počasí?
• Jste aktivní a sportovní typ?
• Vzali jste v úvahu i náklady na veterináře, výbavu, povinné ručení atd.?
• Dokážete si zvyknout na krátké bílé chlupy na koberci, na šatech, v autě apod.?
• Pokud bydlíte v podnájmu, souhlasí majitel s přítomností psa?

Jen pokud můžete na každou výše položenou otázku odpovědět „ano“, může dalmatin pro vás být ten pravý.

Co byste měli vědět před pořízením

• Nákup psa je důležité důkladně naplánovat. Pořizovací cena je jen zlomkem ceny, kterou do psa investujete za jeho život.
• Pro dalmatina, stejně jako pro jakéhokoliv jiného psa, je důležitá důsledná výchova od útlého věku, zejména u psů samců, kteří mají občas sklon k dominanci.
• Dalmatin si velmi dobře zvykne na děti a zvířata, jen k tomu musí být veden.
• Dalmatini si rádi hrají a jsou velmi neúnavní.
• Dalmatin je pes, který miluje pohyb a jeho nedostatek umí dát najevo.
• Dalmatin nepotřebuje extrémní množství pohybu, jak ho provází pověsti, je to stejné jako u jiných sportovních a loveckých plemen, minimálně však 2 až 3 hodiny denně (rozděleno na několik procházek, samozřejmě v závislosti na věku a roční době).
• Dalmatin potřebuje zaměstnat hlavu i tělo, ale potom máte elegantního pohodového přítele, který je radostí pro vás i vaše okolí.

Nepořizujte si dalmatina když...

Jste-li úzkostlivě čistotní
Protože i při veškeré péči jsou doma chlupy, chlupy a chlupy. Jsou prostě úplně všude na zemi, v autě, v oblečení i v jídle. Při pečlivém úklidu se sice části chlupů zbavíte, ale nikdy nevymizí docela. Dalmatin prostě „sněží“ … a to i v létě.
Jinak je dalmatin přirozeně čistotný. Základní hygienické návyky se naučí velmi brzy a o své tělíčko pečuje olizováním jako „kočka“. Ba dokonce ani při akutních zažívacích obtížích se mi nikdy nestalo, že by se některý můj pes v dospělosti vyvenčil doma nebo na chodbě a to bydlíme ve čtvrtém patře! Vždycky vydrželi až ven na trávník. V nočních hodinách mě pak budili a vehementně se dožadovali svého práva jít ven a to teď hned a okamžitě.
Chcete-li psa jen na zahradu a do kotce
Srst dalmatina nemá podsadu a proto se nehodí pro celoroční chov venku. To však není největší problém … Dalmatin má rád a potřebuje úzký kontakt se svými lidmi, které miluje. Pokud ho nemá, není šťastný, a když není šťastný, osladí to i svým lidem. U nás ve městě jsem se nejednou setkala s honičkou, kdy majitelé naháněli svého dalmatina autem, který se ze zahrady vydal na lákavou vycházku, samozřejmě bez vědomí a doprovodu svého majitele. A protože věděl, jak takovéto honičky končí, nedal se jen tak chytit. Navíc pes, který je trvale venku, jen s minimálním kontaktem se svým člověkem, nemá utvořenou správnou vazbu na svého majitele ani na jiné lidi, není správně „socializovaný“. Navíc mu chybí „zaměstnání“, je znuděný, a tak se zabaví sám třeba tím, že vám rozhrabe celou zahradu nebo pořvává na každého kolemjdoucího, z čehož jsou v euforii všichni kolem bydlící …
Nemáte-li rádi pobyt venku
Pak si pořiďte psa raději plyšového, a pokud už mermomocí musíte mít živého, pořiďte si nějaké malé nenáročné pokojové plemeno, kterému stačí malá vycházka okolo domu. Dalmatin je pes pro sportovní lidi, miluje pohyb a vy mu ho musíte dopřát, a to v míře vrchovaté. Přehánějí fámy, které tvrdí, že dalmatin potřebuje 30 km denně. Ne že by takovou dávku pohybu nezvládl, ale rozhodně ji nemusí mít a už vůbec ne každý den. Moji dalmatini bydlí se mnou v panelovém bytě, na vycházky chodí třikrát až čtyřikrát denně, v součtu minimálně kolem tří hodin a jsou spokojení. Pokud to ale z nějakých vážných důvodů občas tak úplně nevyjde, postačí mu i krátkodobá procházka. Kromě vycházek jsou zaměstnáni hrou, výcvikem a návštěvami v různých školních zařízeních. Výborným druhem aktivity je pro dalmatina běh (u kola, koně i jen tak s člověkem), agility, coursing, prostě jakýkoliv psí sport. Dalmatin potřebuje vzruch a akci. Prostě a jednoduše, kdo se baví, nezlobí – a pokud se dalmatin nudí, vědí o tom všichni široko daleko.
Chcete-li jen módní doplněk
Dalmatin je štíhlý a elegantní pes s velice atraktivním a jedinečným zbarvením – což jej činí pro spoustu lidí jako vhodný prvek pro okrasu zahrad a rodinných domů bez toho, aby o plemeni vůbec cokoli věděli … Výsledkem je, že dalmatini plní útulky pro psy, protože jeho noví majitelé jednoduše plemeno i psa samotného podcenili a degradovali na jakýsi módní doplněk. Dalmatin je také poměrně velký, v dospělosti váží kolem 30 kg a proto pokud nechcete utrpět nějaký úraz, není vhodné venčit ho v minisukni a lodičkách na jehlovém podpatku. Naopak, oblečte se sportovně a vyrazte s ním do polí nebo do lesa, tam vám ukáže, že je stále ještě loveckým psem.

Správný chovatel

Před koupí štěněte je vhodné navštívit více chovatelů a udělat si správný obrázek o jejich chovu. Dobré je navštívit nějakou výstavu psů a chovatele zkontaktovat tam. A jak poznáte toho správného chovatele?

• Správný chovatel nechová více vrhů naráz, aby se mohl štěňátkům adekvátně věnovat.
• Podá vám vyčerpávající informace o rodičích a předcích štěněte a umožní vám vidět matku i celý vrh, své další psy a také místo, kde jsou štěňata odchovávána.
• Podá základní informace o plemeni a chovatelském klubu.
• Nesnaží se prodat za každou cenu, ale poradí vám při výběru štěněte, aby se k vám co nejlépe hodilo.
• Neprodává ani příliš draho, ani příliš levně (nutné srovnat cenu s prodejními cenami v ostatních chovech).
• Upozorní i na případné nedostatky svých zvířat a nikdy nezatajuje vyřazující vady, jako například chybějící varlata nebo podkus. Jsou však vady, které se v raném věku psa nedají zjistit (například trvalý chrup, výška, dysplazie a podobně), chovatel tedy za ně v budoucnu nemůže nést odpovědnost. Právě proto však nemůže slibovat, když prodává osmitýdenní psí miminko, že prodává budoucího vítěze.
• Zajímá se o to, kam prodává a jak bude o jeho odchov v budoucnu postaráno.
• Je u něj čisto a příjemně, dalmatiny chová v úzkém kontaktu s rodinou.
• Štěňata mají prostředí bohaté na podněty, které jim umožní získání prvních zkušeností s okolím.
• Štěňata jsou čistá, zdravá, dobře živená a přátelská.
• Mají spoustu vhodných hraček ke kousání, hrám a žvýkání.
• Jsou dobře socializovaná a zvyklá na lidi, mají důvěru a k návštěvám přibíhají radostně.
• Při odběru vám dá chovatel kupní smlouvu, štěňata jsou očkovaná (čipovaná) a odčervená.
• Do nového domova vás vybaví mnoha radami, návodem na krmení a krmivem na první dny, někteří chovatelé i další výbavičkou (hračky, obojek a vodítko, pelíšek).
• Chce s vámi i v budoucnu zůstat v kontaktu a dá vám kontakt na sebe pro případ nějakých problémů.

Zodpovědný chovatel má totiž ten největší zájem prodat tak, aby si příští spojení psovod – pes co nejlépe sedlo: nejlepší štěně zájemcům ochotným vystavovat a chovat, štěně s drobným exteriérovým nedostatkem do milující rodiny bez výstavních ambicí, psíka s dobrou povahou do rukou, které mají dostatek času na provozování kynologických sportů, atd. Jde mu totiž o budoucí život jeho odchovu a jeho chovatelskou čest, ne jen o prodej za každou cenu.

Výběr štěněte

Jako budoucí majitelé dalmatina byste měli klást velký důraz na jeho původ. I když se v budoucnu nechcete věnovat ani chovu, výstavám či výcviku a chcete ho jen jako rodinného psa a přítele. Nejlepší záruku budete mít, pokud si koupíte štěně s průkazem původu (PP) u registrovaného chovatele. Rodiče štěněte – tzv. chovní jedinci, musí totiž splnit spoustu podmínek a zdravotních vyšetření, aby jejich potomci měli řádně vystaven PP. Průkaz původu je v podstatě takový záruční list, který dokladuje, že opravdu kupujete to plemeno, které jste si vybrali, a to jak po stránce exteriéru, tak v povaze. Pokud se vyskytne velký vrozený problém, na který jste nebyli chovatelem upozornění, můžete takové štěně za určitých podmínek dokonce i vrátit. Správný chovatel se o svá štěňata zajímá i po prodeji, a pokud se cokoli nečekaného vyskytne, je ochotný s řešením pomoci. Pokud je pro vás cena výstavního dalmatina vysoká, jsou ve vrzích i jedinci, kteří jsou pro chov nevhodní (jednostranně slyšící - u rodinného psa to naprosto nevadí, stejně jako tzv. plotna, žluté tečkování či modré oko), a jejich cena je pak odpovídající, ale stále máte jistotu, že kupujete dalmatina. Při výběru štěněte také dbejte hodně na povahu, u bázlivých štěňat je třeba velké opatrnosti. A teď už k samotnému výběru štěněte. Ujasněte si dopředu, co od nového člena rodiny očekáváte. Štěně vždy odebírejte v jeho přirozeném prostředí, přímo u chovatele. Podívejte se, v jakých podmínkách vyrůstalo, protože okolní svět a zkušenosti z prvních dnů a týdnů vývoje nejvíce formují jeho povahu. Zaměřte se i na projev a vzezření sourozenců, pokud je to možné. Nevybírejte bezhlavě. Věnujte výběru pár hodin svého času, ideální je i několik návštěv u chovatele. Pozorujte štěňata při hře, jejich vzájemnou komunikaci, reakce na lidi, hluky atd. V průběhu těchto pozorování často vzejde ona pověstná jiskra, která vám řekne, ano, tohle je „ono“ – to jediné a pravé štěně pro mne. Pokud si sami s výběrem nevíte rady, je dobré vzít si s sebou nějakého poradce. Zkušený chovatel, který sleduje psí miminka od jejich narození, je schopen odhadnout jejich budoucí povahu a poradit, které štěně bude pravděpodobně nejlépe vyhovovat vašim představám. Při samotném odběru pak pečlivě zkontrolujte, zda nemá štěně výtok z očí, z nosu nebo zašpiněný zadeček od řídké stolice. Na první pohled by štěně mělo působit zdravě, být čilé a aktivní. Pokud je vše v pořádku, pak nezbývá než popřát hodně štěstí a radosti do života s novým puntíkem.
(Příště: Historický vývoj, Zdraví plemene, Sportovní a výcvikové možnosti, Dalmatin klub ČR.)

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru