Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pitbull Show
Sdílet:

Pitbull Show

Psi
Všeobecné

V sobotu 19. června se v Praze v autokempu Džbán konala Pitbull Show, kterou pořádal Klub chovatelů amerických pitbullteriérů ČR. Americký pitbullteriér nepatří mezi plemena FCI, a proto ho milovníci psů nemohou vídat na „klasických“ výstavách pořádaných pod záštitou Českomoravské kynologické unie anebo Českého kynologického svazu. Tam se setkáme pouze s jeho blízkým příbuzným, americkým stafordšírským teriérem. Ten má s americkým pitbullteriérem společné kořeny a „stafordi“ se od pitbullů oddělili ani ne před šedesáti lety.

Žádný plemenný standard?

Mezi laickou kynologickou veřejností je mylně tradováno, že americký pitbullteriér nemá žádný plemenný standard, a je tedy úplně jedno, jak vypadá – hlavním kritériem pro jeho šlechtění je výkon. Americký pitbullteriér, stejně jako každé plemeno, svůj plemenný standard samozřejmě má. Chovatelé amerických pitbullteriérů organizují i vlastní výstavy, kde jejich psy i feny posuzují speciálně školení rozhodčí. Na velice prestižní výstavy k nám bývají pozváni i rozhodčí ze Spojených států. U nás v České republice jsou hodně známá dvě místa, kde se „pitbullí“ akce již léta tradičně pořádají. První je autocamp Křivonoska v Jižních Čechách (pořádá Klub chovatelů amerických pitbulteriérů ČR), druhé Brněnská přehrada (pořádá Moravia Bulldog and Terrier Club).

Výstava Na Džbánu

Na Džbánu však nešlo o klasickou výstavu ve smyslu pojetí „soutěže krásy“. Sešlo se zde odhadem okolo stovky majitelů a příznivců plemene a někteří z nich si přišli se svými pejsky zazávodit. Byly vypsány tři soutěžní disciplíny: High Jump (do češtiny bych to přeložila jako výskok psa do výšky na peška), Wall Climbing (šplhání psa po vertikální stěně – pitbull se rozbíhá a vyskakuje na kolmou stěnu, kde se opět zakusuje do peška a stejně jako v předchozí disciplíně se na něm musí pět sekund v zákusu udržet). Poslední závodní disciplínou byl Weight pulling (tahání vozíku se zátěží). Vozík tažený psem v postroji se pohybuje po kolejích a psi jsou dle své hmotnosti rozděleni do několika kategorií. Nejvyšší utažená váha byla ten den 1 710 kg. Pro zajímavost uvádím, že tyto soutěže byly otevřeny pro všechna plemena, nejen pro pity, ale ani jeden zástupce jiného psího plemene se nezúčastnil.

Skvělý moderátor Pavel Novotný

Soutěže skvěle moderoval Pavel Novotný, který opravdu dokázal v přítomných divácích vystupňovat napětí, až se tajil dech. V přestávce mezi soutěžemi se zase skvěle uplatnil patron celé akce Zdeněk Srstka, který divákům představil a nabídl opuštěné pitbullteriéry z útulků. A je fakt, že to Zdeněk Srstka (jako ostatně vždy) dělal dobře. Řada jím prezentovaných psů, ihned, jak se tak říká, „někomu padla do oka“ a našla nové páníčky. A to je moc dobře! Zdeněk Srstka rovněž předal vítězům jednotlivých soutěžních kategorií krásné poháry a věcné ceny. Pro zajímavost ještě uvedu, že zde padl i český rekord ve Wall Climbingu. Rekord byl překonán výkonem psa Apollo Jitky Vaňkové – 330 cm. Je to u nás poměrně nová a málo známá disciplína. Ve šplhu na vertikální stěnu se u nás závodilo poprvé v roce 2009, takže můžeme čekat postupné narůstání výkonů. Ve světě je rekord něco přes čtyři metry.

Závěr nepatří lovcům senzací

A co říci závěrem? Lovce senzací a čtenáře černé kroniky zklamu: všichni majitelé i jejich psi se chovali velice zodpovědně a disciplinovaně. Ačkoli má plemeno pověst rváče, nedošlo zde k jedinému incidentu. Všichni přítomní majitelé si byli vědomi toho, že vlastnit „pita“ je hlavně o zodpovědnosti. Vzájemná slušnost a ohleduplnost k ostatním musí být (nejen) na podobné akci samozřejmostí, bez ní to prostě nejde. Klub chovatelů amerických pitbullteriérů nám v sobotu na Džbánu připravil nádhernou a velice akční podívanou, která plemeno výborně předvedla a prezentovala. Vidět temperamentní, vzduchem létající psí sportovce byl pro každého zapáleného kynologa opravdový požitek. Výsledky nejlepších tří psů a fen v každé disciplíně si můžete přečíst na internetových stránkách Klubu chovatelů amerických pitbulteriérů ČR: http://www.kapbt.cz/. 

Autor textu: Dr. ing. Naďa Šebková
Autor fotografií zdroj: Dr. ing. Naďa Šebková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru