Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hokkaido ken - 5. výročí chovu v Čechách
Sdílet:

Hokkaido ken - 5. výročí chovu v Čechách

Psi
Všeobecné

22. 3. 2000 uplynulo přesně 5 let od narození prvního vrhu plemene Hokkaido ken u nás. U této příležitosti bych vás ráda v krátkosti seznámila s průběhem a výsledky chovu tohoto vzácného japonského plemene.

První fena Ichi-Hime de Takara

První fena Ichi-Hime de Takara k nám přicestovala od chovatelů - Japonců žijících v Paříži, v říjnu roku 1993. V následujícím roce pak byl ing. Steinem importován ze stejné chovatelské stanice bílý pes Jakob de Takara a zároveň, přímo ze země původu, fena Jakobinne Kuriyana Yonebayashiso, rovněž v bílé barvě. Tito tři psi se pak stali zakladateli chovu HK.

Půlsourozenci

Po pěti letech můžeme konstatovat, že se tohoto úkolu zhostili na výbornou. Nejen, že sami získali na výstavách všechny nejvyšší ocenění - včetně titulu Interchampion a množství šampionátů různých zemí, ale, a co je důležitější, se stejnými úspěchy pokračují i jejich odchovy. Štěňata se nám podařilo exportovat i do mnoha zemí Evropy, kde reprezentují naší vyspělou kynologii. Česko se tak stalo jedinou zemí na světě, kromě Japonska, kde se chov HK úspěšně rozvinul. Samotný chov nám pak poněkud komplikuje skutečnost, že fena Ichi a pes Jacob jsou tzv. půlsourozenci a mají společnou matku a jsme tudíž odkázáni na více či méně příbuzenskou plemenitbu. Myslím ale, že se nám ji dosud daří udržet na akceptovatelné úrovni a v chovu se proto zatím neprojevily žádné vážnější zdravotní či exteriérové nedostatky. Samozřejmě se chovatelé u nás, ale i naši přátelé v zahraničí, snaží získat dalšího nepříbuzného jedince. Tato možnost však existuje pouze v Japonsku, což se zdá, díky uzavřenosti a nepřístupnosti tamnějších chovatelů, kterých mimochodem ani tam není příliš mnoho, téměř nemožné. Věříme však, že naše společná snaha bude nakonec úspěšná a náš chov novou krev získá.

Jaký Hokkaido je?

HK si u nás již našlo své příznivce, kterým vyhovuje zejména velikost plemene, ta je ve středu řady japonských špiců, mezi nejmenší z nich shibou a největším akitou. Je tedy „skladnější“ než AI, což je výhodou např. při cestování, ale zároveň ještě dostatečně velký, aby působil „odstrašujícím“ dojmem vůči nevítaným hostům. S výškou také samozřejmě souvisí i nižší „spotřeba“ krmiva, což je v dnešní době rovněž nezanedbatelným faktem. Se svými 50 cm může tedy stejně dobře plnit funkci neohroženého ochránce domu s možností celoročního umístění venku, k čemuž má všechny předpoklady, zejména původ v nehostinném severu Japonska a srst s velmi hustou podsadou, jako i bytového společníka, milujícího vaše křeslo. Zároveň jde o plemeno, které se příliš neváže na svého pána a nevyžaduje tedy jeho stálou pozornost. Díky své dlouholeté izolaci na nepřístupném ostrově Hokkaido, nebylo plemeno přešlechtěno a zachovalo svůj pradávný primitivní charakter. Netrpí novodobými chorobami a feny dokonale a bez pomoci zvládají své mateřské povinnosti.

V naší plemenné knize zapsáno 50 jedinců HK

Do dnešního dne máme v naší plemenné knize zapsáno 50 jedinců HK, pocházejících z 15 vrhů ve čtyřech chovatelských stanicích, které se chovem HK zabývají. Vzhledem k tomu, že feny mívají ve vrhu poměrně málo štěňat, průměrně tři, nedá se očekávat masivní rozšíření plemene a můžeme tedy říci, že svým zařazením právem patří do KCHMPP.

Další informace o plemeni či štěňatech získáte u poradkyně chovu HK p. Ing. Blatoňové, Nová 1735, 735 32 Rychvald. Tel.: 069/654 60 48.

Autor textu: Hana Blatoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru