Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cruftova výstava 2000 - Bearded collie
Sdílet:

Cruftova výstava 2000 - Bearded collie

Již několik let jsem se chystala udělat si výlet na slavnou Cruftovu výstavu. Letos, díky příležitosti, která se mi naskytla ( pořídit si štěňátko ze země původu), se můj sen konečně splnil. Měla jsem to štěstí, že se odběr mého nového přírůstku přesně "trefil" do termínu konání výstavy.

Jízda nalevo

Nebudu popisovat útrapy spojené s cestou, jejichž výsledkem bylo, že když jsme konečně dorazili do Doweru, tvrdila jsem, že už žádný štěně vlastně nechci. Z Doweru jsme cestovali do South Sea, kde bydlelo moje vytoužené štěňátko a zde jsme také přespali poslední noc před výstavou.

No a ráno ve čtyři po zhruba desetiminutovém startování auta už jsme frčeli v závěsu za našimi anglickými přáteli do zhruba 200 mil vzdáleného Birminghamu. Každý kdo v Anglii byl určitě ví, jaké je jezdit po levé straně silnice, takže si umí představit o co lepší je to po ránu za rodilým Angličanem, který se z dodržováním rychlosti rozhodně "nezalamuje". Ačkoliv řídila kamarádka, třes nohou ustal až při začátku posuzování.

Milé překvapení

Byli jsme mile překvapeni velikostí i uspořádáním kruhů, feny a psi samozřejmě v samostatném kruhu, ale kruhy od sebe oddělovaly jen dva pásy židlí určených pro diváky. Zaujali jsme tedy strategická místa na "dělící čáře" vybaveni dvěma videokamerami, abychom stihli natočit feny i psy a jelikož jsme byli tři, tak ještě jedním fotoaparátem.

V 10 to konečně vypuklo. Psy posuzovala paní Wilding a feny paní Lanning. V Anglii jsou psi dle věku rozděleny do10 tříd, tak že nejsou hendikepováni mladší jedinci například délkou srsti, která u bearded collií rozhodně hraje velkou roli, bohužel někdy větší než by měla. K tomu nutno podotknout, že Angličané rozhodně na první místo u Beardií kladou stavbu těla a pohyb, který bych řekla považují, alespoň podle toho co jsem viděla, za nejdůležitější. Z toho vyplývá, že jsme viděli pejsky kvalitní i pejsky, kteří se nám tolik nelíbili, ale téměř všichni měli dokonalý pohyb. Feny jsou celkově drobnější, ale na rozdíl např. od Německa, kde jsem viděla "podivné trpaslice", nepůsobí dojmem, že je někdo zapomněl nakrmit. Naopak dělají dojem lehkosti a elegance. Docela jsem byla překvapena, že zdaleka ne všichni jedinci byli perfektně předvedeni někteří mě silně připomněli svým vzpouzením se na vodítku a poskakováním, některé naše výstavy. Prostě ani v Anglii nejsou pejsci sádroví.

Důkladné posuzování u psů

Více se nám líbilo posuzování u psů. Zde se nám zdálo posuzování důkladnější, a více jsme se s ním ztotožňovali. Po ukončení posuzování v obou kruzích se závěrečné klání přesunulo do kruhu psů, kde o titulu nejlepší mladý pes a BOB rozhodovaly vlastně obě rozhodčí. Po vzájemné dohodě pak paní Lanning udělila titul BOB Bearded Collii Ch.Potterdale Prophet, který své vítězství obhájil již podruhé. (Mimochodem, nám se mnohem více líbil pes z třídy veteránů res.CC Ch.Breaeksea Gothic.)

Závěr

Co říci závěrem? Crufta určitě stojí zato vidět, i když zdaleka ne všechno se nám líbilo. Rozhodně jsme se ujistili, že chov BC v České republice je na velice slušné úrovni a někteří jedinci by se ani na Cruftově výstavě neztratili. Poučením by nám mělo být, že pohybem je Bearded collie živa, a právě pohybu bychom měli věnovat více pozornosti jak my chovatelé, tak především rozhodčí ve výstavních kruzích.

Doufám, že i v současné ekonomicky vypjaté době se bude chov Bearded collií v ČR úspěšně rozvíjet a snad k tomu přispěje i můj nový přírůstek Natterjacks J.K., druhý importovaný jedinec BC ze země původu. Mimochodem, cestu přestál bez úhony a s ostatními je už "jedna packa".


NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VÝSLEDKY
( Ve fenách i ve psech se zadává pouze jedno CC)

CC psi: Ch. Potterdale Prophet (open)
Res. CC:Ch. Breksea Gothic (veteran)

Feny: CC. Potterdale Snow Flake (junior)
Res. CC Runival Loch ba at Breaemoray( limit)

Nejlepší mladý pes Kiltondale Mcauley (undergraduate dog)
Best of Breed : Ch. Potterdale Prophet

Autor textu: Ilona Morávková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru