Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kastrovat, nebo ne?
Sdílet:

Kastrovat, nebo ne?

Psi
Všeobecné
Stále se opakující téma, zda kastrovat, nebo ne. Je to velmi složitá otázka, protože vše má svoje pro a proti.

Inkontinence po kastraci je kupodivu velmi častou a stále častější komplikací, dostavující se pár měsíců (nebo i pár let) po zákroku. Z mého pohledu celostního lékaře jde o to, že samice – feny, kočky, ženy somatizují („odvádějí“) své emoce do močového měchýře velmi snadno. Přestože se operační techniky velmi zlepšily a zohledňuje se právě riziko inkontinence, je její výskyt častější, a to nejen u velkých plemen, jak bylo známo dříve. Inkontinenci po kastraci můžeme řešit homeopatiky a bylinami. Jednak dodat estrogeny, třeba jeřáb, rozchodnici nebo kotvičník a přesunout tvorbu pohlavních hormonů do jiného místa hormonální osy – hypotalamus, hypofýza, štítná žláza, nadledviny.


Je potřeba trošku užívání bylin a homeopatik přeorganizovat. Na to jsou homeopatika z dovozu nebo fyziologická regulační medicína (používá homeopatika, nanodávky hormonů aj., dále jen FRM). Dále je nutné zpevnit napětí orgánů pánevního dna (homeo Sepia a Calcarea fluorica, Causticum) a dodávat organismu kolagen. Jedná se však o potřebu celoživotní dotace, i když intenzivní kúra trvá jen dva až čtyři měsíce.


K tomu je samozřejmě nutné zohlednit psychiku. Ale ne tak, jak to vidí majitel: „Můj pes má dost lásky a péče.“ Pes, v našem případě fena, to může vidět jinak. Tak jako my sami často vidíme péči, náklonnost a pozornost lidí jinak než jejich „poskytovatel“. Vzhledem k tomu, že jsem i léčitel, vybírám homeopatika na psychiku i nacítěním, tedy nejen homeopatickou anamnézou. Častým lékem ovlivňujícím močení z psychických důvodů je Staphysagria, Colocynthis, Cantharis, Pulsatila, event. i jiné. U koček k inkontinenci téměř nedochází, ale značkování z psychické nerovnováhy se dostavuje i po kastraci. Opět to chce rozebrat konkrétní případ, zda použijeme Lycopodium, Staphysagrii (výborné léky pro kočky) nebo Platinu aj.


Zpomalení metabolismu je způsobeno odebráním vaječníků. Hormony, právě pohlavní, mají velmi významný podíl na celé naší kreativitě, na vnímání vnějšího světa, na uvědomění si, kdo jsme a jak se cítíme (cítit se být ženou). Takže i fena bez vaječníku se změní, avšak méně výrazně než žena. Psychické změny nejsou tak výrazné, ale změna spalování je velmi evidentní! Obvykle je narušena v důsledku kastrace i činnost štítné žlázy, takže to řeším společně, např. homeopatiky Cal. fluorica, Calc. carbonica nebo i Graphites, které v ředění 5ch podávám dvakrát denně. Výběr homeopatik na aktivaci metabolismu nebo štítné žlázy vybírám podle konstituce anamnézy, ale šestitýdenní kúra kterýmkoliv lékem z výše uvedených prospěje každé feně (i ženě).
Zpomalení metabolismu je markantní i u koček, ale méně často se vyskytuje hypofunkce štítné žlázy oproti fenám.


Zrychlení metabolismu podpoříme ještě například Antimmonium crudum 5ch nebo Nux vomica 5 až 9ch.

Změknutí a zřídnutí srsti je nežádoucí efekt po kastraci u koček i fen. Záleží na majiteli, jestli chce podpořit růst chlupů, pevnost chlupu i pigmentaci. Na tyto problémy máme skutečně celou škálu homeopatik: Silicea, Manganum, Selenium, Thalium, Zincum, Phosphoricum acidum s doplněním panthenolu, biotinu, zinku a kapkami lichořeřišnice a rakytníku.


Výhodou kastrace je, že s každou říjí se zvyšuje počet nádorových buněk u feny v mléčné žláze a u koček dochází k cystózní degeneraci mléčné žlázy. Většina fen má také ve vyšším věku zánět dělohy, který není řešitelný jinak než operací. Klasická i alternativní léčba sice zpomalí progresi onemocnění mléčné žlázy, sníží riziko vzniku zánětu dělohy, ale nezabrání mu. Pak opět záleží na psychice a typologii zvířete.


Život bez říje je pro kočku velmi přínosný. Opakovaně mrouskající kočka se vyčerpává psychicky i metabolicky, což se projeví na kondici, na srsti a také to velmi unaví majitele, neboť mrouskání je skutečně možné i po deseti dnech (10 až 21 obvykle, zejména u obyčejných koček) a trvá většinou tři až pět dnů. Kočky vykazují velkou variabilitu v mrouskání.


U fen se nejedná ani tak o tři týdny krvavého výtoku a deset dní pohlavní touhy, ale o následky falešné březosti. Falešná březost nastupuje mezi třetím a dvanáctým týdnem po hárání a trvá tři týdny až tři měsíce. Projevuje se únavou, náladami všeho druhu, agresí, neklidem, apatií, zalézáním, dále žravostí, tvořením mléka, kojením hraček, touhou se stále mazlit. Všechny příznaky jsou obtěžující pro majitele i pro fenku, která není citově uspokojená, a majitel je přetížen otravností feny.


Homeopatika a byliny regulují pohlavní hormony a psychické projevy. Je jich skutečně velmi mnoho, podle rasy a typologie, ale uvedu jen základní. Maliník na hormonální regulaci, Lac caninum a Pulsatila proti tvorbě mléka a nadměrnému mateřskému pudu (potence nejméně 30ch), na zastavení mléka Caclarea carbonica, Lac caninum, Ricinus (jedině 30ch, dvakrát až třikrát denně tři až pět kuliček). Po podání homeopatik, bylin nebo FRM se příznaky sníží nebo zmizí. Od počátku další říje pokračujeme v podávání. Podle průběhu a výraznosti příznaků se snižuje četnost podání homeopatik, ale musí se podávat od nástupu další říje tři měsíce léčebně nebo preventivně, každé homeopatikum má svoje individuální schéma. Pokud ale vynecháte přírodní prevenci při jedné říji, další říje probíhá obvykle s plným rozsahem příznaků, které jsme pozorovali na začátku léčby.


Je tedy skutečně nutné individuálně posoudit, zda budeme kastrovat. Nicméně u psů a u koček jsem převážně pro.

 

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru