Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zoo Givskud
Sdílet:

Zoo Givskud

Givskud zoo je nejenom zoologická zahrada, ale také safari park. Leží v Dánsku, asi dvacet kilometrů severozápadně od města Vejle.

Givskud zoo je nejenom zoologická zahrada, ale také safari park. Leží v Dánsku, asi dvacet kilometrů severozápadně od města Vejle.
Zoologická zahrada byla založena Jacobem Hansenem a byla otevřena v roce 1969 pod názvem „Loveparken“ (lví park), přičemž zde právě lvi byli jedinými chovanci. V roce 1970 sem byli přivezeni sloni a po nich následovala další zvířata. Dnes je v zoo chováno více než tisíc zvířat, asi z více než osmdesáti druhů. Zoo je jednou z deseti atrakcí v Dánsku, která dostala pět hvězdiček od dánského turistického průvodce Jyllands. Během let se stala domovem několika slavných zvířat, mezi nimi byl i bílý nosorožec „Brutalis“, který byl velmi agresivní vůči zařízení, ostatním nosorožcům i lidem. Nakonec jej převezli do soukromé rezervace Ongava v Namibii, ačkoliv se narodil v zajetí. Žil v rezervaci asi šest let a zahynul při boji o území s jiným samcem. Další slavné zvíře z parku je stříbrohřbetý samec gorily nížinné Samson, který se několikrát objevil v dánské televizi. Givskudská zoologická zahrada a safari jsou známé svými prostornými výběhy a v části safari také expozicemi s mnoha druhy.


Část zoo je klasická zoologická zahrada, jíž je možné projít pěšky, zde uvidíte například asijské slony chované v hektarovém výběhu, velbloudy dvouhrbé, koně Převalského, jávské opice a celou řadu dalších druhů. Do dalších částí se dostanete svými automobily či autobusy zoologické zahrady. Je zde možné vidět rozdělené a prostorné výběhy s africkými kopytníky (s žirafami, bílými nosorožci, antilopami a dalšími zvířaty), dále část americkou s bizony. Bizoni jsou čistokrevní jedinci přivezení z Ameriky jako dar indiánského kmene Lakotů. Dále jsou zde prostorné výběhy pro lvy, pro něž je vytvořen největší výběh v Evropě – je zde chován největší počet lvů v Evropě. Chovají zde gorily – skupinu asi osmi jedinců ve velice prostorném výběhu s vodopádem. Je zde možné dělat zastávky a procházet další části a seznámit se s losy, vlky, surikatami a dalšími zvířaty. V zoo je také část domácích zvířat se zakrslými zebu, drůbeží, miniapallosami a jinými domácími zvířaty. Navštívit můžete také průchozí výběhy magotů a lemurů. Chovají zde řadu zajímavých druhů zvířat. Samozřejmostí je nákup suvenýrů a dalšího zboží, občerstvení atd.


V zoo Givskud objevíte zvířecí svět jinýma očima než v jiných zoo. Největším zážitkem je jistě projížďka výběhem se šelmami, kde je nutné dodržovat určité bezpečnostní podmínky.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru