Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Konopiště a jeho malebné okolí - tip na výlet
Sdílet:

Konopiště a jeho malebné okolí - tip na výlet

Předpověď na víkend slibovala pěkné počasí, a tak jsme se s našimi hafany vypravili na výlet. Konopiště leží nedaleko Benešova mezi dvěma českými řekami Sázavou a Vltavou. Zámek založil kolem roku 1294 pravděpodobně pražský biskup Tobiáš z Benešova. Je postaven podle vzoru francouzských pevností, s válcovými věžemi, s parkánem, čtyřmi bránami a padacím mostem. Zámek Konopiště se může pyšnit největšími sbírkami mobiliáře, loveckých trofejí a uměleckých předmětů v České republice.

Do zámku vaše chlupáče nepustí, ale okolí zámku nabízí nejrůznější trasy vycházek, kam se svými psími průvodci smíte. I když cedulky přikazují mít psy na vodítku, najde se zde hodně možností, kde můžete své čtyřnohé kamarády nechat volně proběhnout. Záleží jen na vás, jak je máte zvládnuté. Pokud půjdou po cestičkách a nebudou nezřízeně lítat po trávníku v zámeckém parku, nejspíš si vás nikdo ani nevšimne.


Od parkoviště vede do poměrně strmého kopce štěrkem sypaná cesta, kterou jsme přišli k zámku. V hradním příkopu se vyhříval obrovský chlupáč a jeho spánek nenarušil ani velký zájem návštěvníků. Podle informační tabulky mají strážit přístup k zámku dva himálajští medvědi Máša a Kazimír. My jsme měli tu čest vidět jen jednoho, těžko říct, jestli Mášu nebo Kazimíra. Druhý chlupáč nejspíš odpočíval někde mimo dohled zvědavců.


Zámecký park se rozprostírá na ploše více než 225 hektarů. Odpočinout si můžete ve stínu klasických, ale i cizokrajných stromů a keřů. Romantickou atmosféru zámecké procházky dotváří také množství soch, které sem byly dopraveny z celé Evropy. Růžové zahrady, v období kvetení, naplňují zámecký areál nádhernou vůní. V rozlehlém parku jsme se brzy ztratili z dohledu, a tak jsme naše hafany nechali proběhnout. Chovali se vcelku spořádaně, a my jsme na sebe nemuseli přitahovat pozornost zbytečnými hlasitými povely. Malou čtyřměsíční Codettku děsila různá sousoší a neustále kolem nich poskakovala a blafala. Dlouhou odpolední procházku jsme zakončili na břehu konopišťského rybníka. Majestátní silueta zámeckých věží odrážející se na hladině vzala za své, jakmile naše smečka vtrhla do vody. To, že byla voda ledová, jim vůbec nevadilo a radostně vyváděli. Aby nám to nebylo líto, že nemůžeme do vody, naše psí slečny otřepaly své kožíšky u našich kalhot. Unaveni jsme se vrátili zpět k parkovišti, abychom se občerstvili. V prostorách poblíž parkoviště najdete několik možností. Můžete si vybrat stánky rychlého občerstvení, které vám nabízí: párky v rohlíku, klobásy, hranolky, smažený sýr, hamburgry, medailonky, steaky a jiné dobroty rychlé kuchyně, velký výběr alko i nealko nápojů, zmrzliny a jiné dobroty. Ceny za občerstvení nejsou nijak zvlášť vysoké, uvážíme-li, že je Konopiště oblíbeným cílem zahraničních turistů. Chcete-li si posedět v kulturnějším prostředí s kompletním servisem, máte možnost navštívit restaurace v podzámčí.


Zatímco jsme se občerstvovali po dlouhé procházce, hafani spali pod stolem. Jen malá Codettka blafkala na vláček, který zastavil hned vedle nás. Trasa turistického vláčku, dlouhá asi dva kilometry, vede zámeckým parkem, po hrázi konopišťského rybníka, obkrouží Růžovou zahradu a dopraví vás až před zámek. S našimi hafany jsme raději volili pěší procházku.


Konopiště a jeho okolí nabízí tolik možností kulturního i sportovního vyžití, pro vás i vaše psí kamarády, že stojí za to vyrazit sem na více dní. V nejbližším okolí je nádherná příroda protkána turistickými i cyklistickými stezkami. Najdete zde klidná místa k rybaření i možnosti koupání. Problém ubytovat se s vašimi psy zde mít rozhodně nebudete. Můžete se ubytovat přímo v podzámčí ve Staré myslivně, penzionu Konopiště nebo v Benešově ve Staré poště.


Rozhodnete-li se strávit zde více dní, můžete také navštívit jeden z nejkrásnějších hradů u nás, Český Šternberk. Ten se nachází jen několik kilometrů od Konopiště a při trošce štěstí zde můžete potkat i zámecké pány, kteří v zámku bydlí. Také romantický zámek Jemniště vás okouzlí svojí půvabnou siluetou, dokonale upravenými květinovými záhony a symetrickými trávníky zámeckého parku. Milovníci pohádek Josefa Lady se mohou vypravit do nedalekých Hrusic zhlédnout stálou expozici, nebo se se svými psími kamarády vydat naučnými stezkami, například po stopách kocoura Mikeše. I my jsme se v neděli vydali s naší smečkou po stopách pohádkového kocourka. Naštěstí jsme ho ale cestou nepotkali. Těžko soudit, jak by toto setkání dopadlo. Jestli by mu naše smečka vyprášila pohádkově černý kožich, nebo jestli by je chytrý kocour Mikeš pohádkově přelstil.


Konopiště a jeho okolí můžete navštívit v jakémkoli ročním období. Okouzlí vás v každém čase.

Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru