Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jack Russell teriér a sportovní aktivita Část 10. – Cviky obratnosti
Sdílet:

Jack Russell teriér a sportovní aktivita Část 10. – Cviky obratnosti

Psi
Výcvik

Každý, kdo si pořizuje jacka, dělá to většinou proto, že tento pejsek mu připadá milý, čilý, hravý, obratný, zábavný a že je to malý diblík. Ano, opravdu, jackové jsou velmi obratní, mrštní, hraví a nezkazí žádnou legraci. Když jsme se s našimi jacky objevili na veřejnosti, první reakce lidí byla – co vlastně ti vaši pejsci umějí?

Ze začátku jsme byli nuceni říkat, že vlastně ještě nic, protože to jsou štěňátka, dnes se dokážeme pochlubit několika zkouškami a mnoha cviky navíc. Kam s nimi přijdeme a předvedeme se, vzbuzujeme sice zájem a obdiv, ale na druhou stranu také závist. Jsou lidé, kteří vám neváhají říct do očí, že vám závidí, ale také, že vám přejí mnoho úspěchů. Jsou bohužel i lidé, kteří závidí tolik, že vám dokážou zkazit třeba i zkoušky jen proto, že jejich psi umějí míň cviků než naši jackové. Mnoho lidí má v hlavě zafixován film Maska, kde Jack Russell teriér Mailo dokázal předvést mnoho kousků obratnosti a tím si získal nesmírný obdiv široké veřejnosti. Musím se přiznat, že po Jack Russell teriérovi jsem zatoužila právě díky tomuto filmu a navíc jsem viděla nějakou tu reklamu a několik videoklipů, kde jackové předváděli takové kousky, že jsem si nakonec řekla, že tohoto pejska také musím mít.

Jak je to vlastně ve skutečnosti?

Znám poměrně dost lidí, kteří své jacky nedokážou zvládnout ani na vodítku, jejich pejsci si dělají, co chtějí, a kolikrát svým páníčkům připraví horkou chvilku. Když s nimi přijdou na cvičák, kde se jim snaží vnutit nějakou tu poslušnost, většinou neuspějí, protože jejich jack využije kdejakou příležitost, aby si to s ním páníček na cvičáku užil, a za chvíli cvičák opouštějí s tím, že tohle pro ně není to pravé ořechové, a nechávají dál svého pejska, aby si dělal, co uzná za vhodné sám. Ano, musím souhlasit a z vlastní zkušenosti vím, že cviky poslušnosti je moc nebaví a zkrotit tohoto diblíka je kolikrát nad lidské síly. Nicméně pokud vytrváte, přece jen vás nakonec začne poslouchat. Dejte mu však příležitost ke hře, kde může ukázat, čeho všeho je schopný, a poslušnost zařaďte jako formu hry. Váš jack bude nadšený, já ty svoje jinak necvičím než formou „pamlsky a hra“. Pro jacky není problém zvládat jakoukoli výšku i po žebříku a dostanou se třeba i na strom. Není pro ně problém prozkoumat jakoukoli díru v zemi a tunely je přímo přitahují. Strašně rádi se budou za čímkoliv honit, a když budou ještě často měnit směr, tím větší zábava to pro ně je. Dejte jim možnost zaskákat si, skáčou hodně a s radostí. Vidět rozesmátého jacka je prostě nádherné, a čím víc se bude smát on, tím větší radost budete mít i vy.

Cviky obratnosti

Já svoje jacky učím všechno, co mě napadne, a vycházím z klasického výcviku. Chození po kladině je pro nás naprosto normální a přirozené, ale nuda. Proto jsme si chození na kladině okořenili malou sestavou ze cviků obratnosti. Své jacky jsem po ní naučila chodit velmi pomalu nebo přes ni naopak „přeletět“, dokážou se na ní otočit, sednout si i lehnout a to všechno střídáme tak, aby z toho byla pěkná sestava cviků na kladině.

Chůzi u nohy jsme také vylepšili o další cvičení, kdy se mi proplétají mezi nohama, točí se za chůze okolo mě, pak i couváme a nakonec se učíme plazit. Velikou radost jim udělám, když mi můžou přeskakovat přes nohy, přes ruce a vyskočit i na záda. Je to pro ně hračka, na zádech je také učím, aby si sedli i lehli, a opět zkoušíme různé sestavy.

Na procházkách neopomenou prohledat každé křoví a vylézt na hromadu klestí pro ně nepředstavuje žádný problém.

Jak se takové cviky učí?

Naprosto jednoduše – v hlavě si promyslíte, co s pejskem chcete cvičit nového, a pak vymyslíte, jak to udělat. Nejlepší je, když něco udělá sám spontánně a vy pak ten cvik jenom doladíte a zafixujete. Jackové mají úžasnou paměť a strašně dlouho si cviky pamatují, zvlášť ty, co se jim moc líbí. Například proplétání mezi nohama jsem je naučila tak, že si do každé ruky vezmu něco dobrého na zub a pak je jen vodím za pamlskem a pokaždé, když jdou dobře, okamžitě jim pamlsek dám. Později pochopí, že je ruka vodí směrem, kam mají jít. Cviky na kladině je učím tak, že využívám zvýšeného terénu a místo vkleče u nich stojím. Jednou rukou je jistím, aby nespadli, a druhou si pomáhám, aby vykonali ten cvik, který od nich požaduji.

Schopnost rychle se učit a s radostí vykonávat cviky, při kterých uplatní svou obratnost, využíváme v agility, v coursingu, v lovecké kynologii, při chytání létacích talířů i v tanci se psem. Můžeme zkusit obedienci, záchranařinu, čtyřboj a mnoho dalších sportů, naši jackové budou jen a jen šťastní a nadšení.

Co se může stát

Někdy se také stane, že jejich obratnost je zlostí pro páníčka. Jednou v zimě se mi na procházce stalo, že mi utekli za srnkou a přihnali ji ke mně. Srnka se u mě svalila na zem a já jsem běhala okolo ní a snažila jsem se je chytit. Ale ouha, sotva jsem po nich sáhla, hned uskočili stranou a trvalo mi poměrně dlouhou chvíli, než jsem je pochytala a upoutala na vodítko. Díky tomu, že srnka u mě ležela tak dlouho, než jsem ty svoje rošťáky pochytala, vyvázla bez větší újmy na zdraví.

Autor textu: Jiří Pekárek
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru