Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Na nemocnou kůži zvířat pomáhá chytrá houba
Sdílet:

Na nemocnou kůži zvířat pomáhá chytrá houba

Psi
Nemoci
Onemocnění kůže neboli dermatitida je problém, který trápí řadu nejen domácích zvířat. Odstranění dermatitidy je dlouhodobý boj s nejasným výsledkem. Čeští vědci však úspěšně zkoumali mikroorganismus, který nemá žádné vedlejší účinky a na problémy kůže i jejích derivátů působí velmi efektivně. Vyzkoušela ho už řada zvířat.

Kvalitu kůže nebo srsti zvířete ovlivňuje mnoho faktorů. Zranění, stres, březost, věk, případně i fyzická zátěž. Zatímco člověka chrání každý den čisté oblečení, zvíře se musí spolehnout na svou jednu srst, nebo dokonce právě jen na svou holou kůži. „Kůže je největším orgánem těla a první imunitní bariérou, právě proto její onemocnění patří k nejčastějším zdravotním komplikacím, a to nejen u lidí, ale i u zvířat,“ vysvětluje ing. Daniela Zajícová, mikrobioložka, která se dlouhodobě věnuje výzkumu kožních onemocnění zvířat a aplikaci chytré houby.

Nejčastější příčinou bývají kvasinky nebo plísně

Objevují se zejména v místech, která se snadno zapaří. Bývají to různé záhyby kůže, kožní řasy, oblast kolem uší. Plísně potom napadají i různé deriváty kůže, jako jsou drápy, paznehty nebo kopyta. Chovatelé by měli sledovat zejména výskyt plísní, neboť ty mají schopnost se přenést i na člověka. Stává se tak v případě dětí, seniorů nebo u lidí s oslabenou imunitou.

Kotě přeneslo plíseň na celou rodinu

„S přenosem plísně ze zvířete na člověka jsem se již opravdu setkala. Členové rodiny, která si osvojila zatoulané kotě, začali zanedlouho pozorovat na svých rukách svědivé červené skvrnky. Na základě dermatologického vyšetření zjistili, že se jedná o reakci na konkrétní druh plísně, který se nejčastěji vyskytuje právě u koček,“ popisuje mikrobioložka Zajícová a dodává: „Paní, jakožto lékárnice, věděla o účincích chytré houby, a proto použila odpovídající preparát nejen na odstranění červených skvrn, ale jiný vhodný přípravek aplikovala i na kotě. To sice netrpělo žádným viditelným onemocněním kůže, ale bylo prokazatelně přenašečem plísně.“

Léčba nemocného zvířete není jednoduchá

Účinek jakékoliv kúry u zvířat snižuje jejich přirozené chování. Postižená místa si drbou, vylizují. Použití chemických přípravků je proto problematické. Vědci však ověřili působení chytré houby, kterou již léta aplikují lidé při potížích s kožními nemocemi, jako jsou mykotická onemocnění, ekzémy, lupénka. Právě tyto potíže nejsou cizí ani zvířatům a nyní vědci prokázali, že využití chytré houby (Pythium oligandrum) u zvířat je stejně účinné jako u lidí.

Chytrá houba v přípravku Ecosin má široké využití

Preparát Ecosin s chytrou houbou je v současnosti jediným přípravkem svého druhu, který působí bez chemie. Kromě jednotlivých chovatelů ho aplikují v útulcích, zoologických zahradách nebo třeba ve stájích. Chytrou houbu tak vyzkoušeli už nejen psi, kočky nebo koně, ale i potkani, morčata, ovce, vlci a nedávno i sloni, káně či dokonce medvěd. Přípravek je k dostání u veterinárních lékařů, ve vybraných lékárnách a chovatelských potřebách.

Chytrou houbu mohou aplikovat nejen veterinární lékaři, ale i samotní chovatelé domácích zvířat. Aplikuje se v podobě postřiku nebo lázně. Přípravek je zcela přírodního původu. Chytrá houba působí jako predátor, který se buď živí nežádoucími mikroorganismy, nebo pro ně připraví nevhodné prostředí svými enzymy. Přesně tak se chová ve volné přírodě. A právě přírodní podstata přípravku jej dovoluje aplikovat opakovaně, bez vytvoření rezistence, a to i v případě například březích samic.

Houbu vyzkoušel Kašu z kolínského útulku

Kašu je tříletý Kříženec, který se potuloval na Kolínsku. Byl nalezen ve zbídačeném stavu. Srst a kůži měl napadenou nejen různými parazity, ale i plísněmi. Navíc trpěl zánětem zvukovodů. „Pes v takovém stavu má velmi malou šanci na umístění v nové rodině,“ upozorňuje na pravidla Alice Kubíčková, vedoucí kolínského útulku. Právě tam se totiž rozhodli psovi pomoct. „Mám výborné zkušenosti s chytrou houbou u koní, a proto jsem doporučila vyzkoušet ji i v tomto případě,“ prozradila tamější veterinářka MVDr. Marcela Burešová. „Nakonec se rozhodnutí ukázalo jako správné. Po měsíční kůře se mokvající ušní boltce zahojily, srst se vyčistila a na první pohled zkvalitnila,“ popisuje úspěšné výsledky veterinářka. Kašu nyní žije v kolínském útulku a čeká na své nové majitele.

Plísně trápí psy s „velkou kůží“

Psi, kterým je na první pohled jejich kůže větší než samotné tělo, jsou právě kvůli své typické kůži odkázáni k celoživotním potížím s plísněmi i kvasinkami. Jejich majitelé dlouhodobě hledají způsob, jak zvíře ochránit. „Jakmile oslavila naše Beruška druhé narozeniny, začaly problémy. V jarním a podzimním období ji začne svědit celé tělo. Stačí radostné skočení do potoka nebo deštivá procházka, a i přesto, že ji vytřu ručníkem do sucha, všechny záhyby, které na těle má, zčervenají, zanítí se, začnou mokvat a vypadává srst,“ popisuje trápení Božena Žáková, majitelka Bordeauxské dogy. Popsané problémy často doprovází i nepříjemný zápach. Paní Žáková se tedy rozhodla vyzkoušet chytrou houbu. „Po dvou týdnech koupelí začala napadená srst vypadávat a brzy se objevila nová. Zarudlá místa zmizela,“ líčí chovatelka zkušenosti s chytrou houbou.

Účinky prokázala houba nejen v případě akutně nemocných zvířat

Zejména v útulcích ji oceňují jako ideální přípravek pro udržení hygienicky čistého prostředí. Příkladem je i útulek Srdcem pro kočky ve Vrbičanech na Slánsku. Opakovanou aplikací se zde podařilo vytvořit velmi čisté prostředí, v němž plísněmi trpí jen několik málo jedinců. Před aplikací chytré houby to bylo neuvěřitelných 60 %.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru