Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstavy psů – díl 1. Výběr výstavy a přihlášení
Sdílet:

Výstavy psů – díl 1. Výběr výstavy a přihlášení

Možná jste si právě na stránkách tohoto časopisu vybrali svého psa, miláčka na mazlení, kamaráda pro volné chvíle, nebo jste již předem věděli, že chcete v budoucnu soutěžit na výstavách. Své štěně jste si jistě vybrali zodpovědně s průkazem původu od ověřené chovatelské stanice. Od takové chovatelské stanice, která klade kvalitu svých odchovů nad finanční zisk. Čekali jste, čekali, co vám vyroste z roztomilého štěňátka, a nejspíše se z něho vyklubal krásný pejsek. A třeba až nyní vás napadlo, že by mohla být zábava jít s ním na výstavu. Pochlubit se sousedovi krásným pohárem.

Ale ono jedna věc je pohár si vysnít a věc druhá je ho vyhrát. Na jakou výstavu psa přihlásit? Otevřete časopis, otevřete internetové stránky a už se to na vás valí. Krajská výstava, oblastní, mezinárodní atd. Jaký je v nich za rozdíl? Ono vybrat správné výstavy, několikrát vyhrát a získat tituly není úplně jednoduché. Ale kromě poháru se pak můžete pochlubit, že váš pes není jen tak ledajaký Alík (ne že by na Alíkovi bylo něco špatného …). Z vašeho psa se tak může stát například Český šampion a to už zní docela hezky.

Co můžete na výstavách získat?

Každý pejsek, který je na výstavě posouzen, je – obdobně jako děti ve škole – oznámkován. Pes může získat známku:

• výborná (V) – Pes se velmi blíží ideálu plemena. Může mít pouze drobné nevýznamné nedostatky a musí být předveden ve špičkové kondici.

• velmi dobrá (VD) – Pes musí mít, stejně jako u předchozí známky, typické vlastnosti svého plemena. Může mít drobné vady, ne však morfologické.

• dobrá (D) – Pes má hrubší vady, ale stále dostatečně vykazuje znaky svého plemena.

• dostatečná (Dost.) – Pes se již podstatně vzdaluje ideálu plemena.

• neoceněn (Neoc.) – Je známka pro psa, který má nějakou vadu přechodného rázu, a není tak možné ho kvalitně posoudit.

• vyloučen z posuzování (Diskvalif.) – Tuto známku získá pes, který je agresivní, svým vzhledem neodpovídá plemenu anebo má vady, které jsou pro jeho plemeno udávány jako vylučující.

• odstoupil (Odst.) – Je známka pro psa, jehož majitel před zadáním známek z posuzování odstoupí.

Po zadání známek mohou být, dle typu výstavy, psům zadány tituly. Zejména se jedná o titul Vítěz, v jehož názvu je dále určeno, čeho je vítězem – třídy, krajský, oblastní, klubový, národní, plemena. Dále může váš pes získat titul, který označuje čekatelství nějakého šampionátu. Co to znamená? Aby se pes mohl chlubit, že je šampion, musí získat příslušný počet odpovídajících čekatelství šampionátu. Tato čekatelství jsou označována zkratkami, které jsou odvozeny z francouzských oficiálních názvů. Zejména se setkáte, a dále v textu je vysvětlím, se zkratkami: CAJC, CAC a CACIB. Ze začátku z nich možná, tak jako mnoho vystavovatelů před vámi, budete zmateni a nebudete vědět, co znamenají. Ale chce to jen trochu praxe.

Ti, kterým by známka, pořadí psa a titul nestačily, budou spokojeni, protože téměř na všech výstavách získá pes ještě diplom, někdy medaili, pohár a často také věcné ceny. Záleží na štědrosti pořadatele výstavy a sponzorech, o jak hodnotné ceny se jedná. Často se setkáte s krmivy pro psy, literaturou, ale někde můžete vyhrát i elektroniku.

Druhy výstav

Již víte, že se chcete zúčastnit výstavy a pokusit se získat titul. Pojďme se společně podívat na druhy výstav, abyste měli snadnější orientaci při výběru. Výstavy se dělí na:

• Oblastní a krajské výstavy – jsou určeny vždy jen pro plemena vyjmenovaná v propozicích (to jsou jakási pravidla hry pro danou výstavu). Někdy je na nich konkurence malá, někdy velká. Záleží na známosti dané výstavy a plemeni. Každopádně pro vás, kteří jste na žádné výstavě ještě nebyli, budou ideální. Proč? Najdete si nějakou blízko vašeho bydliště a půjdete se tam podívat, jak taková výstava vůbec vypadá. Jedna věc je na výstavní ruch navyknout psa. Věc druhá je, že i majitel si na to musí zvyknout a musí se v tom naučit trochu chodit. Najdete si místo, kde se vystavuje vaše plemeno, a budete se dívat, porovnávat a nasávat vědomosti. Koukat na dění okolo bude i váš pes. A až ho příště půjdete vystavovat, bude to pro něho už známý ruch. Tyto výstavy jsou také zajímavé z hlediska navazování kontaktů. Jestliže vlastníte plemeno, u kterého mezi chovateli nevládne přílišná rivalita, ale spíše kamarádství, je zde pro vás výborná možnost s někým se seznámit a v budoucnu tyto kontakty využívat – podělit se o zkušenosti, rady atd.

Klubové výstavy – jsou určeny jen pro ta plemena, která patří do příslušného chovatelského klubu, který výstavu pořádá. Vítězný jedinec třídy daného plemene může na klubové výstavě získat titul CAC a ten právě vy, kteří chcete, aby se váš pes mohl chlubit titulem Český šampion, potřebujete. Jestli je váš pes ještě mladý, nezíská titul CAC, ale jeho ekvivalent, a to CAJC. Ale pozor, ne na každé klubové výstavě se tituly zadávají. Během kalendářního roku se mohou zadávat pouze na dvou výstavách pořádaných daným klubem. Klubová výstava pro prestiž vašeho psa nabízí ještě dva lákavé tituly, a to: BOB a Klubový vítěz. Pes, který je nejhezčí z celého plemene (psů i fen), může získat titul BOB. Klubový vítěz je titul obdobný, ale podmínky pro udělení tohoto titulu jsou plně v kompetenci pořádajícího klubu a může se zadávat jen jednou za rok.

Jestliže jste rádi činní ve veřejném životě, bude pro vás třeba lákavé zapojit se do dění klubu, ve kterém je vámi chované plemeno v ČR zastřešeno. Možná se v budoucnu budete chtít angažovat v pořádání klubových akcí. Pak jsou pro vás klubové výstavy jistě přínosné, protože na nich máte možnost potkat současné tahouny klubu.

Speciální výstavy – si musíte pečlivě ohlídat, protože pro každé plemeno může být pořádána jen jedna v roce. A vy ji jistě nebudete chtít propásnout. Proč? Protože na ní, stejně jako na výstavě klubové, můžete získat např. tituly CAC, CAJC, BOB a také titul Vítěz speciální výstavy.

Národní výstavy – to je takový mišmaš. Jsou totiž určeny pro všechna plemena. I na tomto druhu výstavy můžete získat titul CAC, BOB a na některé národní výstavě i např. titul Národní vítěz.

• Mezinárodní výstavy – jsou výstavy důležité, protože na nich máte ve zvýšené míře možnost poznat vámi chované plemeno. Často se jich totiž účastní zahraniční vystavovatelé. Mezinárodní výstavy jsou pořádány pod záštitou FCI (Federation cynologique internationale, Mezinárodní kynologická organizace) a také se Mezinárodním výstavním řádem FCI řídí. Můžete na nich získat nejen tituly CAC, BOB, ale také titul CACIB, který označuje nejlepšího psa daného pohlaví a plemena. Je to i dobrá příležitost pro vašeho psa zvyknout si na všudypřítomné davy psů a lidí, pachy jídel a různé zvuky. Jestli se rozhodnete navštívit výstavu konanou v hale, pes se seznámí s velkým hlukem uvnitř ní. Bude se muset pohybovat na povrchu, který je pro něho třeba neznámý, a bude se muset vyrovnat s nervózními lidmi a psy, kteří se v hale na sebe tlačí. Tato situace může být nepříjemná zejména pro pracovní plemena, která jsou zvyklá být vystavována venku, na travnatém terénu na dostatečném prostoru.

• Světové výstavy – se pořádají jednou ročně v některé zemi spadající do FCI. Jedná se o velkou kynologickou akci. Kdo u nás navštívil nějakou mezinárodní výstavu psů a myslel si, jak je psy a lidmi přeplněná, nevěděl zatím, co to být přeplněná znamená. Několik hodin před přejímkou psů stojíte ve frontě, ve které se na sebe mačkají lidé s vozíky na přepravky psů, klecemi, židličkami a stolečky na krášlení psů. Když nastane ta velká hodina, otevřou se dveře a vy se začnete bát o svého psa, aby ho někdo nepřejel vozíkem nebo nezašlápl, protože pro vystavovatele je otázka života a smrti dostat se ke svému výstavnímu kruhu mezi prvními, zabrat si strategicky výhodné místo a se psem si v klidu vyzkoušet výstavní postoj a chůzi. Rozhodně na tuto výstavu nechoďte se psem, který nemá pevné nervy a je bojácný. Jen byste mu tím ublížili.

Pokud však, jako já, vlastníte málopočetné plemeno, jehož je v ČR jen pár jedinců, bude pro vás světová výstava přínosná. Ano, nejspíš na ní nic nevyhrajete, protože konkurence je zde velká. Máte zde však možnost vidět velký počet zástupců vámi chovaného plemena a vidět, jak je vystavují zkušení vodiči, odkoukat různé triky. Vy, kteří jste společenští, tuto událost můžete velmi dobře využít pro navázání mezinárodní spolupráce a seznámit se osobně s chovateli z celého světa. Až od nich budete v budoucnu chtít koupit štěňátko, spíše vám ho prodají, spíše vám poradí a pomohou.

Sekční výstavy – jsou stejně jako výstavy světové a mezinárodní pořádány pod záštitou FCI. Země spadající do FCI jsou rozděleny do pěti sekcí: evropské, americko-karibské, asijské, africké a oceánsko-australské. Každá sekce může jednou za rok pořádat svoji sekční výstavu se zadáváním nejen běžných titulů (např. CAC, BOB), ale také titulu Vítěz sekce. Tyto tituly se nazývají podle příslušné sekce, a to např. Evropský vítěz, Asijský vítěz atd.

Třídy

Jedinci každého plemena jsou na výstavě rozděleni do několika tříd. Nelze totiž společně posuzovat štěňata, psy dorůstající, dospělé a seniory. Oddělují se od sebe také feny a psi. Přece jen fena musí působit něžněji, je oproti samci, který má budit dojem pána tvorstva, menší. A také nelze naráz posoudit velký počet psů, proto je nějaké spravedlivé rozdělení nutné. Do které třídy tedy máte psa přihlásit? Vybírat budete z těchto možných tříd:

• třída mladých – Pro psy ve věku 9–18 měsíců.

• mezitřída – Pro psy ve věku 15–24 měsíců, pes nemusí mít splněny žádné zkoušky ani mít získaná žádná ocenění.

• třída otevřená – Pro psy od 15 měsíců, pes nemusí mít splněny žádné zkoušky ani mít již získaná žádná ocenění.

• třída pracovní – Pro psy od 15 měsíců. Na mezinárodní výstavě je přístupná pouze pro plemena, která pro získání titulu Mezinárodní šampion krásy musí složit předepsanou zkoušku. Splnění daných podmínek pro vstup na mezinárodní výstavě do této třídy musí být doloženo stanoveným certifikátem. Na ostatních výstavách může být třída pracovní otevřena i pro jiná plemena. Těm za tímto účelem vystavuje příslušný certifikát, dokládající splnění podmínek pro vstup do třídy pracovní, ČMKU nebo organizace ČMKU pověřená.

• třída šampionů – Pro psy od 15 měsíců, kteří získali titul Mezinárodní šampion nebo jsou šampionem některé ze zemí spadajících do FCI. Tato třída je otevírána pouze na mezinárodních výstavách.

• třída veteránů – Pro psy od 8 let.

• třída vítězů – Pro psy od 15 měsíců, kteří v libovolné třídě určené pro dospělé jedince získali některý z následujících titulů: Klubový vítěz, Vítěz speciální výstavy, Národní vítěz, Šampion členského státu FCI nebo Interšampion. Tato třída je alternativou třídy šampionů, otevírané jen na mezinárodních výstavách. Je tedy otevírána na výstavách oblastních, krajských, klubových, speciálních a národních.

Nepovinně jsou otevírány ještě tyto třídy, se kterými se tedy na všech výstavách nesetkáte:

• třída štěňat – Pro psy ve věku 4–6 měsíců, třída určitě nejroztomilejší, protože štěňátka se v tomto věku chovají ještě spontánně a nemají tak dokonale naučené výstavní dovednosti.

• třída dorostu – Pro psy ve věku 6–9 měsíců.

• třída čestná – Pro psy od 15 měsíců, kteří již získali titul Mezinárodní či Národní šampion nebo titul Klubový vítěz, Národní vítěz nebo Vítěz speciální výstavy. V této třídě se nezadávají tituly a je otevírána pouze na klubových, speciálních a národních výstavách.

• mimo konkurenci – Pro psy od 15 měsíců, kteří jsou jen vystaveni. Nejsou klasifikováni ani není stanoveno jejich pořadí.

Pro zařazení do třídy je určujícím věkem psa věk v den konání výstavy, nikoliv např. v den uzávěrky.

Pokud vlastníte Německého ovčáka, setkáte se na výstavách kromě výstav mezinárodních a národních s jiným členěním tříd, a to: třída dorostu: 6–12 měsíců, třída mladých: 12–18 měsíců, třída dospívajících: 18–24 měsíců, třída pracovní: od 24 měsíců a je podmíněna zkouškou z výkonu, třída veteránů: od 8 let.

Jestli je váš pes u spodní věkové hranice vámi vybrané třídy, musíte počítat s tím, že starší jedinci budou mít před ním náskok. A to jak ve zkušenostech, tak i co se růstu týče. Váš pes bude mít mírný handicap. Na druhou stranu je každá zkušenost dobrá a vždy můžete doufat, že ve vámi zvolené třídě budete vystavovat sami anebo bude alespoň malá konkurence. Někdo prohrát musí. Proto budeme raději sebevědomí a budeme věřit, že náš pes, i přes svůj věk, má šanci vyhrát.

Přihlášení na výstavu

Vybrali jsme si výstavu, rozhodli jsme se, do které třídy našeho psa zařadíme, prostudovali jsme si propozice a teď na ni musíme psa přihlásit. Pro ty z nás, kteří nemáme rádi vyplňování formulářů, záležitost nepříjemná. A to obzvláště tehdy, když jméno vašeho psa a jeho rodičů, tak jako je tomu u mého psa, obsahuje tři a více cizojazyčných slov, která si prostě nejste schopni zapamatovat a opisujete je po slabikách. Vyplnili jsme jméno psa, uvedli i jeho rodiče a další údaje o něm. Dále nás čeká zaplacení výstavy. Někteří pořadatelé umožňují provést platbu pouze složenkou. Nezbude vám tedy nic jiného než opět vyplňovat. Následně složenku zaplatit a útržek, který nám zůstane, připojit k přihlášce. Pořadatelé laskavější, kteří chtějí šetřit naši námahu, umožňují i platbu převodem. K přihlášce se většinou připojuje potvrzení o provedení platby a kopie průkazu původu. Zkoušeli jste na domácí tiskárně ofotit český průkaz původu? Nemožné. Je moc velký. Doporučuji nechat si ho někde ofotit několikrát nebo ještě lépe, nechat si ho rovnou oskenovat. Budete ho mít pro další použití elektronický. Pak už jen nadepíšete obálku, zalepíte a odešlete. Pokud jsme odeslali obyčejnou poštou, budeme doufat, že dopis k adresátovi dorazí.

V dnešní technické době nám příznivcům výstav nabízejí úsporu času a také nervů při vyplňování nezapamatovatelného jména psa webové servery pro přihlašování na výstavy. V ČR je to známý dogoffice.cz, do kterého jméno vašeho psa a jeho předků napíšete jen jednou. No není to krása? Psa si do systému zadáte a uložíte. Až se rozhodnete jít na další výstavu, stačí se do aplikace přihlásit a jen si ze seznamu svých psů vybrat toho, kterého chcete předvést. Platbu provedete také pomocí internetu a potvrzení o ní připojíte jako přílohu. Dále připojíte již naskenovaný průkaz původu a údaje odešlete. Za pár minutek máte vše hotovo.

Časem budete jistě hlásit psa na nějakou větší akci. Proč troškařit, tak třeba zrovna na výstavu světovou. Setkáte se přitom ještě s dalšími vymoženostmi. Můžete si elektronicky objednat a zároveň zaplatit místo na parkování přímo v areálu, kde se výstava koná. Koupit si vstupenku pro váš doprovod. Dokonce se do vzdálenějších zemí vypravují autobusy pro ty z nás, kteří autem sami tak daleko jet nechceme nebo nemůžeme.

Tak vidíte, na výběru výstavy a přihlášení psa na ni není nic těžkého. Máme tím hotový první krok. Teď už je „jen“ nutné připravit na výstavu psa a můžeme se těšit na utírání prachu na získaném poháru …

Autor textu: Ing. Věra Siváková
Autor fotografií zdroj: Ing. Věra Siváková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru