Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Všichni majitelé milující své psy jim chtějí dopřát to nejlepší
Sdílet:

Všichni majitelé milující své psy jim chtějí dopřát to nejlepší

Psi
Krmení

Věda v poznání fyziologických potřeb psů za poslední roky pokročila velmi daleko. Přesto je saturace psa všemi potřebnými živinami stále komplikovaná. Optimální volba skladby krmiva se častokrát rovná až alchymii, kterou známe z prostředí vrcholových sportovců. Záleží už jen na volbě. Zvolit kompletně řešené krmivo, které svou skladbou nezatěžuje psí organismus, a navíc dodává i další důležité vychytávky, které bychom do podomácku připravované stravy nikdy nedostali? Nebo se uchýlit ke složité kuchyňské přípravě krmiva?

Stravitelnost – přísun živin

Zvolit lze ze širokého výběru kompletních krmiv. Jejich deklarovaná „technická“ komplexnost ale nezaručuje vždy dostatečný přísun a vstřebatelnost všech potřebných živin. Vzhledem k nedostupnosti a drahotě vhodných surovin v nich často není obsažen dostatečný objem komponentů, pokulhává jejich vzájemné vybalancování, anebo je dokonce problematická samotná stravitelnost krmiva. Právě ve snížené stravitelnosti většinou spočívá největší problém laciných nebo nepoctivých průmyslových krmiv, nutících oklamané chovatele uvažovat o změně krmení nebo přímo o domácí „alchymii“. Jestliže skladba krmiva neumožňuje jeho náležitou stravitelnost, podstatně se tím snižuje přísun živin v krmivu sice „laboratorně“ obsažených, ale kvůli tomuto problému de facto zcela nevyužitých. Zdánlivě nedůležitá skutečnost může vést až ke hladovění zvířete a vážnému narušení rovnováhy jeho metabolismu. Kde tedy začít? Čtěte informace na obalu, povinná deklarace složení a surovin na zadní straně obalu je prvním důležitým vodítkem pro spokojenost vašeho psa.

Štěně není malý pes

Štěně není to totéž jako malý pes. S tím bychom měli počítat už ve chvíli, kdy si štěně přebíráme od chovatele. Výživa je základním stavebním kamenem celého budoucího vývoje zvířete. Má vliv na celkový vývoj, růst, vitalitu, energii, nervový systém, kvalitu srsti, zubů, schopnost regenerace tkání, prostě vše, co se v organismu mladého zvířete vyvíjí. Proto bychom měli o správné stravě pro nového člena rodiny uvažovat téměř ve stejné chvíli, kdy si štěně teprve vybíráme. Rada samotného chovatele nestačí. Nevěřte ani prvnímu prodavači, jejž potkáte v jistě specializovaném pet shopu, který se pyšní výraznými slevami na ta zaručeně nejlepší krmiva. Ptejte se i jinde, čtěte, studujte. Nenechte se uchlácholit, že právě to vaše štěně bylo krmeno právě touto značkou, kterou vám chovatel vnucuje. A není nic jednoduššího než si včas udělat vlastní názor a přejít k jednoznačně kvalitnější značce krmiva téměř ihned. Základním kritériem nemůže být cena a obrázek právě toho vašeho pejska na krásně lesklém obalu. Dobré je myslet i na to, že váš pejsek vyroste ze štěněcího věku, může trpět potravními alergiemi. Plánujete výstavy, pracovní zátěž psa, nebo se vrhnete společně na velké sportovní aktivity? Fenka bude jednou březí a všichni budou jednou staří. To by mohl být minimální základ úvahy pro výběr takové značky krmiva, abyste v pozdějším věku psa nemuseli značku měnit, ale mohli se spolehnout, že to nejlepší bude váš pes baštit s chutí celý život.

Jak kvalitně nakrmíte štěně a mladého psa, takový základ položíte (nebo nepoložíte?) pro jeho pevné zdraví a výrazně ovlivníte délku jeho života.

Kvantita versus kvalita

Velký pes nutně neznamená několikanásobně větší dávku krmiva. To je první z mylných domněnek většiny nezkušených majitelů psů. Nezkušení majitelé mají pocit, že když si pořídí velké plemeno, bude to znamenat nadměrně vyšší příjem potravy pro psa už od štěněcího věku. To je velký omyl. Pokud vyberete kvalitní a vyvážené granulované krmivo, výživově hodnotná dávka se velmi zmenší oproti hladové, nutričně prázdné dávce podprůměrného krmiva. Situaci, kdy psi doslova sežerou dle údajů výrobce doporučenou i větší dávku krmiva, a přesto jsou stále hladoví, zná mnoho chovatelů. Není to otázka kvantity, ale kvality. Vysoká kvalita granulí, jejich složení, stravitelnost, může rázem změnit nejen váš pohled na vašeho vitálního, zdravého, dobře rostoucího a veselého psa, ale také na nižší náklady z vašeho rodinného rozpočtu. Kvalitní plnohodnotné a komplexně vyvážené stravy sežere váš pes mnohem méně, vstřebatelnost je několikanásobně vyšší a tím i výživnější. Všichni známe efekt tzv. průtokového ohřívače … Dá se s trochou nadsázky přirovnat i k příjmu nekvalitního krmiva značek dostupných za „pár korun“ v prodejnách velkých řetězců. Psům chutná většinou jen proto, že jsou v zásadě vyhladovělí a nenasycení. Stav jejich srsti, kvalita kostí a kloubů nebo jiná zdravotní rizika se ozvou v dostatečné míře zanedlouho a každý veterinární lékař z vašich četných návštěv bude mít obrovskou radost.

O Vánocích …

Všichni majitelé, kteří milují své psy, jim chtějí aspoň o Vánocích dopřát to nejlepší. Ale co je nejlepší? Rozhodně ne to, že je přizvete ke štědrovečernímu stolu a naservírujete jim mastnou kapří porci s trochou salátu a nějakým tím zobáním cukroví. Člověk je všežravec, a i tak mívá během vánočních svátků zažívací problémy, což teprve pes?! U psů je navíc často problematický každý přechod na jinou stravu, dokonce i v rámci jediné značky. Snad všichni osvícenější majitelé to vědí … Ale i přesto každý rok přivážejí k veterinářům psí pacienty s podrážděním ledvin nebo slinivky, případně s urputnými průjmy nebo zácpou, jakož i s alergickými reakcemi na nejneuvěřitelnější pochutiny od burských oříšků po plněné olivy. Některé potraviny jsou pro psa vyloženě jedovaté, například čokoláda. Jediná figurka z hořké čokolády dokáže skutečně otrávit pětikilového psa! A to mají být Vánoce časem pokoje a klidu! Pokud jste odpovědným majitelem, už dávno jste tyto pokusy zavrhli a statečně a s hrdostí odoláváte psím prosebným gestům a očím. A pro ty ještě zodpovědnější máme tip, který vám i vašemu psovi bude dělat radost každý den, nejen o Vánocích. Kupte mu krmivo Nutram z Kanady, země, kde kvalitní suroviny nechybí. Nejlépe Nutram Grain Free. Je to dnes na světě to nejvychytanější krmivo s recepturami třetího tisíciletí. Váš pes bude s radostí přijímat to nejlepší, co výrobci krmiv doposud vyvinuli, a bude mít Vánoce každý den.

PR

Autor textu: MVDr. Zdeňka Dvořáková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru