Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Coursing
Sdílet:

Coursing

Psi
Výcvik
Anglické slovo coursing (kursing) znamená sportovní štvanici na zajíce. Jedná se o jednu z mnoha aktivit, která je založena na touze psa lovit. Psi mají tento sport ve velké oblibě.

Historie

První nálezy zobrazující předky moderních chrtů byly nalezeny již ve starověkém Egyptě. Dnešní chrti se liší jen velmi málo od psů zobrazených na stěnách hrobek egyptských faraonů. Plemeno se postupně rozšířilo po celé Africe a Asii. Rychlí lovečtí psi byli nejvzácnějším pokladem faraonů a králů. Staroegyptští faraonští chrti se používali při lovu antilop a gazel. Když pes zemřel, rodina držela smutek, oblíbení psi byli mumifikování a pohřbeni se svými pány. Stěny hrobek byly často zdobeny obrazy jejich psů. Řekové pravděpodobně koupili psy od egyptských obchodníků zhruba 1 000 let před počátkem našeho letopočtu. Řečtí bohové byli často zobrazováni s chrty. Nejčastěji je pes zpodobňován, jak doprovází Hekaté, bohyni bohatství, a také s Polluxem, ochráncem lovu. Římané při lovu zajíců testovali rychlost a obratnost psů. Historické prameny dokládají, že již v pátém století před naším letopočtem římský voják Xenofón, žák Sokratův, napsal příručku o lovu se psy. Coursing zobrazují nádherné římské mozaiky, které jsou k vidění v Národním muzeu Bardo, pocházejí pravděpodobně z třetího století. Fragment vázy ze stejného období nalezený na Hadriánově valu také zobrazuje chrty při lovu zajíců.

Lovecké plemeno je dokonce uvedeno v bibli.

Ve středověku byli chrti vysoce ceněni jako nejušlechtilejší, nejelegantnější, nejrychlejší a nejlepší psi na lov. Lov se psy byl výsadou králů a šlechty. Další zmínky o chrtech později najdeme i v díle Williama Shakespeara.

Rozlišujeme dva druhy coursingu

Hare coursing – psi štvali skutečného živého zajíce. U nás a ve většině zemí je tento způsob zakázán.

Lure coursing – běh za umělou návnadou, vznikl jako náhrada hare coursingu v západní Evropě a provozuje se i u nás.

Chrti při závodech nevybíhají ze startovních boxů, ale jsou pouštěni takzvaně „z ruky“. Psi běhají ve dvojicích, jsou odlišení dečkami, jeden běží v červené, druhý v bílé nebo modré. Běhají vždy stejná plemena společně. Hodnotí se rychlost, inteligence, úsilí, obratnost, odolnost. Rozhodčí sledují psy na trati a za jednotlivé schopnosti (rychlost, inteligence, úsilí, obratnost, odolnost) udělují body. Celkový maximální počet bodů jednoho kola je 100. Aby pes mohl postoupit do kola druhého, musí získat alespoň 50 bodů. Vyhrává pes, který má nejvyšší součet bodů z obou kol. Běhají se dvě kola, přičemž druhé kolo se běží na jiné trati, obvykle opačným směrem. Trať má co nejvíce napodobovat lov, takže je postavena tak, aby se návnada chovala jako zvěř na útěku, návnada tedy prudce mění směr pomocí kladek. Tím se u psů prověří štvavost a inteligence, se kterou návnadě různě nadbíhají. Musí být velmi obratní a včas reagovat na každou změnu návnady. Na závěr pes provádí takzvaný „kill“, tedy chycení a zakousnutí návnady. Psi mohou být diskvalifikováni ze závodů z důvodu agrese a vzájemného napadání.

Kluby v ČR

V České republice je několik klubů, které se coursingem zabývají. První coursingový klub u nás vznikl ke konci roku 1999 s názvem Český coursing club (CCC).

CCC – Český coursing club, byl založen v prosinci roku 1999. Vznikl nejen proto, aby organizoval coursingové soutěže, ale také aby zajistil propagaci coursingu, vzdělávání členů a rozhodčích a vůbec pomáhal všem zájemcům o sportování psů. Cílem není uzavřená spolková činnost, ale vytvoření základu, na němž by bylo možné organizovat coursing kdekoli. Klub proto nabízí chovatelským klubům i jiným společenstvím pomoc při konání takovýchto soutěží. www.coursingcz.info

NordCoursing club je občanské sdružení s celorepublikovou působností založené v roce 2011 za účelem pořádání sportovních akcí a ostatních akcí pro psy. Jeho působnost však byla zahájena už v roce v roce 2009, kdy začal spolupracovat s Českým dostihovým greyhound klubem na uskutečnění coursingu na Křešíně pod názvem Křešín Cup 2009. Tento závod se úspěšně opakoval jako Křešín Cup 2010. V roce 2011 založili příznivci coursingu vlastní organizaci s názvem NordCoursing club. V tomtéž roce úspěšně uspořádali několik závodů: zimní NordCup Sněžník pro chrty i „nechrty“, Chlumecký rabit I, pouze pro „nechrty“, v Chlumci nad Cidlinou, Mistrovství Čech a Dobřanského zajíčka v Dobřanech pro chrty i „nechrty“, Chlumecký rabit II, pouze pro „nechrty“, v Chlumci nad Cidlinou a Mezinárodní mistrovství ČR v Tisé pouze pro chrty.

www.nordcoursing.cz

Český pes je kynologické občanské sdružení, pořadatel psích sportů – coursingu – – a přátelských setkání pejskařů.

www.ceskypes.cz

Saluki Klub je jediný specializovaný klub v ČR, který sdružuje chovatele, majitele a milovníky plemene saluki. Pořádá klubové výstavy a závody.

www.saluki.cz

Klub faraonských psů sdružuje chovatele a majitele faraonských psů. Pořádá klubové výstavy a závody.

www.faraonklub.cz

Jak začít

Coursing se stává v posledních letech u nás oblíbenou aktivitou a není již pouze doménou chrtích plemen. Jedná se o ideální vybití energie živějších plemen psů. Pes musí být v dobré kondici, nesmí být nachlazený a musí mít v pořádku packy. Pokud se vám pes jen trochu nezdá, nenechte ho v žádném případě běhat!

Jak už bylo řečeno, coursing neběhají pouze chrtí plemena, je otevřený i dalším plemenům. Například dogám, jezevčíkům, teriérům, pudlíkům. Se štěňátkem nemůžeme začít běhat, dokud nemá správně vyvinutý pohybový aparát, aby nebyl poškozen nadměrnou zátěží. Ale něco proto, aby náš pes byl úspěšným závodníkem, můžeme začít dělat už i v útlém věku (3–4 měsíce). Na šňůru si přivážeme „návnadu“ – může to být kousek hadříku, kůžičky nebo v podstatě cokoli, co pejska zaujme. Zkrátka vhodný materiál, který pejsek umí chytit i zakousnout se do něj. Tuto návnadu můžeme před pejskem táhnout, dokud ho zajímá, a po chvilce mu ji necháme chytit a zakousnout. Důležité je nezapomenout pejska pochválit. Pokud ho návnada nezaujala, zkuste jiný typ návnady, případně počkejte určitý čas nebo se snažte u pejska vyprovokovat zájem hrou, kterou občas opakujte. Pejska nesmíme chytáním návnady otrávit, vhodné je trénovat maximálně párkrát do týdne. S věkem pejska můžeme vzdálenost, kterou musí pro chycení návnady uběhnout, prodlužovat, až nastane stadium, kdy pejskovi už nestačíme návnadu táhnout a je třeba najít jiný způsob tréninku. Můžete si udělat naviják ze starého kola nebo najít společnost lidí stejně „postižených“ a začít trénovat s nimi.

Dospělý pes (od 9–10 měsíců) buď může znát, co to návnada je, a je tedy už od štěňátka připravován na kariéru coursingového závodníka, nebo je to pejsek, který zatím vůbec netuší, o co jde. Je velmi důležité zvážit, nakolik už je váš pes vyspělý, a tomu přizpůsobit náročnost tréninku. Je to vždy individuální, ale na každém tréninku se najde někdo, kdo vám poradí, jaká je optimální trať pro vašeho psa. Na začátku se nejčastěji setkáte s tím, že psa návnada nezajímá, nechce daleko odbíhat od majitelů. Tyto problémy se dají řešit hrou s návnadou a velkou pochvalou za každý zákus. Pokud pes nechce odbíhat, musíte se připravit na to, že ze začátku naběháte téměř tolik co on. I přes veškerou snahu však ne každého pejska tento sport chytne. Ale ti bez zájmu jsou v obrovské menšině oproti ostatním, pro něž se obvykle coursing stane tou nejoblíbenější činností. Ze začátku je velmi důležité, aby pejsek běhal stále sám, musíme jeho pozornost upřít na návnadu, aby honil ji. To, že se naučí běžet za jiným psem, může později přinést řadu problémů, když začne běhat se soupeři.

Pokud pejsek spolehlivě běhá na trénincích za návnadou a těší se z každého úlovku, můžeme podle jeho vyspělosti prodlužovat dráhu i obtížnost (počet kladek) a začít běhat se soupeři. Pokud je pejsek dobře socializovaný a zaujatý návnadou, soupeř ho povzbudí k lepšímu výkonu a nedojde k žádným konfliktům na trati. Je však vhodné, pokud se psi neznají, aby běhali při společných bězích s košíkem – na závodech se to vyžaduje. I nejmírnější pejsek se totiž umí při chytání návnady změnit v toho nejneohroženějšího ochránce návnady. Při tréninku nechávejte mezi běhy minimálně hodinový rozestup. Po každém běhu je nutné se se psem projít, aby se pořádně vydýchal. V žádném případě svého psa ihned po doběhu neuvazujte nebo neuklízejte do boudy!

Závody

Závodů se může zúčastnit pouze pes, který má požadovaný věk (malá plemena 15 měsíců, velká plemena 18 měsíců), získal licenci a je v dobrém zdravotním stavu (před každým závodem probíhá veterinární kontrola, zda je pes v dobrém zdravotním stavu).

Pro chrty je coursing oficiální výkonnostní prověrkou, mohou získávat pracovní tituly (CACT – čekatel slovenského šampiona práce, Cäcilia – mezinárodní šampionát práce). Pro získání titulu je třeba zvítězit v konkurenci minimálně šesti psů daného plemene. Ostatní plemena soutěží bez titulů, avšak vítězství v konkurenci potěší stejně.

Trať na coursing je dlouhá 500–1 000 m, návnada je tažena přes kladky, na nichž prudce mění směr. Zde se ukážou schopnosti psa předvídat směr a jeho nadání reagovat na změnu směru. Psi startují ve dvojicích, případně trojicích a jejich počínání na dráze se boduje. Závody se skládají ze dvou běhů, ve druhém běhu se dvojice sestavují podle úspěšnosti v prvním kole, dochází tedy ke konfrontaci nejlepších z prvních kol. Vítězem se stává pes, který má po dvou kolech nejvíce bodů. V případě potřeby mohou rozhodčí nařídit i třetí běh, psi však musejí mít vždy dostatečný čas na regeneraci.

Vítězství nebo umístění na coursingu je určitě příjemný pocit, ale nesmíme zapomenout, že i pejsek někdy nemusí mít svůj den a běh se nepovede. Vždyť nikdo není dokonalý a mějme stále na mysli, že coursing je hlavně zábava pro našeho pejska i pro nás.

Našim pejskařům se daří i na závodech v zahraničí – důkazem toho je Mistrovství Evropy v coursingu, které se loni konalo v Německém Pouchu a našim závodníkům se opravdu vydařilo. Mistrovský titul si přivezl greyhound, pes Bel Etual Bright and Early Alice Severové, a na třetím místě v téže kategorii se umístil pes Dag des Legendes du Moyen Age Víta Pašeka. Mistrovský titul si rovněž dovezl sicilský chrt Nyna di Ragalna Jitky Kutiové. Na čtvrtém místě v téže kategorii se umístil Naomi dell' Etna Miloslavy Kuželové. Další titul přivezla fena italského chrtíka Atiya Asma Annaperla Heleny Šebestové. Třetí místo získal Italský chrtík pes Bon Boa Annaperla Václava Holocha. Velmi úspěšní byli rovněž faraonští psi, obsadili první tři místa, titul přivezl Ankh–Anubis Temple of Sachmet Lenky Lichtenbergové, druhé místo získal Attis WaiWad Petra Havelky a na třetím místě byl D'Nailah Hanif Tal Sannat Jany Halenkové. Ibizský podenco Safira de Escalona Pavly Kašpárkové obsadil druhé místo. Ibizský pes Malachite–Moonstone–of–Princess Jany Halenkové se umístil druhý. Dvě faraonské feny Jitky Kutiové, Barissa Nut Wai–Wad a Aiwa Nia Wai–Wad, vybojovaly druhé a třetí místo. Třetí skončil Irský vlkodav pes Ranger Bedřiška Petry Tomkové. Z deerhoundů získal třetí místo Alferon Irsias Heny Richterové. Kompletní výsledky naleznete na www.eurocoursing2013.de.

Mistrovství České republiky v coursingu se konalo 28.–29. září 2013 v Kralupech nad Vltavou. www.coursingcz.info/mistrovstvi-ceske-republiky-2013

Coursingoví vítězové 2013

Slavnostní vyhlášení a předání cen se konalo v rámci soutěže Šampion šampionů 25. ledna 2014 v TOP Hotelu Praha.

Letošní sezonu zahájil závod Snow Coursing Sněžník, CACT, CACIL, 11.–12. 1. 2014, který se konal již počtvrté. Bohužel počasí letošnímu ročníku nepřálo a místo na sněhu se konal poprvé na trávě. Trať stavěl Pavel Jeník a sám stál u mechanického zajíce. Trať byla suchá a velmi dobře postavená, posuzování se ujali čeští a němečtí rozhodčí. Jako každý rok přijelo i dost zahraničních závodníků převážně z Německa, Nizozemska a Slovenska. V sobotu běhala chrtí plemena Afghánský chrt, azavak, barzoj, saluki, whipet a italský chrtík, v neděli „nechrtí“ plemena, závodu se každý den účastnilo asi 60 psů.

Coursingoví vítězové 2013
Afghánský chrt Gracie–Blue ze Zličínských luk (Alena Mačíová) 72
Cassedy's Cody (Bejčkovi)
103
Azavak Aliyyah Ginever (Václava Lukešová) 58
Vuai ak Ilaman (Václava Lukešová) 45
Barzoj Dusha Ochotnika Mraja (Dagmar Fialová) 95
Darshan z Palatinu Moravia (Marcela Pospíšilíková) 93
Basenji Energy Endless Love Lis Glamur (M.+M. Novotných) 93
Dungu Wabu Asthenia (Kateřina Beránková) 103
Deerhound Daisy Carrie Irater (Eva a Hana Voborníkovy) 71
Alferon Irsias (Hana Richterová) 99
Dlouhosrstý Whippet Agate Zuli of Silkem Grace (Andrea Němcová) 58
Ferrari Beami Šahrak (Veronika Doleželová) 69
Faraonský pes Bekure Mahi Wai–Wad (Petr Smrček) 67
Fariv Putimská brána (Martin Kříž) 69
Greyhound Beauty In My Eyes Bohmar (Eva Dufková) 45
Bel Etual Bright and Early (Alice Severová) 75
Irský vlkodav Madeleine Paluduz (Jan Pospíšil) 90
Ranger Bedřiška (Petra Tomková) 90
Italský chrtík Abia Asma Annaperla (Andrea Váchová)
61
Duchessa Annaperla (Helena Šebestová)
61
Jo–Akim z Kopfsteinu (Václav Holoch) 71
Huewee z Kozího vršku (Lenka Sokolová) 45
Kanárský podenco Yina i de Canera de Mouclem (Petr Smrček) 45
Saluki Aliyah al Zahra (Ivana Mocová) 73
Elmas Nadir Danone (Jana Jarolímová)
59
Sicilský chrt Naomi del' Etna (Miloslava Kuželová)
71
Sloughi Jamuna Bohemia Genao (Věra Malátková) 56
Lajjina Bohemia Genao (Věra Malátková) 56
Whippet Chilli od Hněvína (Pavlína Pašková) 81
Gordon Isis Wind (S. a R. Božíkovi) 89
Uncle Teddy z Úplňku (Mgr. Simona Kosorin) 51
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru