Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odpovědnost za problémy, které má váš pes s nevhodným nebo nekvalitním krmivem, nesete vy!
Sdílet:

Odpovědnost za problémy, které má váš pes s nevhodným nebo nekvalitním krmivem, nesete vy!

Psi
Krmení

Dávám svému psovi to nejlepší, co je pro mne i pro něj dosažitelné? Nechte si občas projít hlavou, jestli někde neděláte chybu. Vždyť ten náš parťák a příjemný průvodce naší každodenní existence za krátké zamyšlení určitě stojí.

Kde a co nakupuji?

Kde nakupuji? První náhodný super– či hypermarket, který zrovna potkám, nemusí být ten pravý, nemusí mít ten správný druh krmiva pro mého psa. Je dobré kupovat zvířatům dlouhodobě a vytrvale stejnou značku krmiva a vypozorovat co nejpřesněji, jak konkrétní krmivo na psa působí: kolik ho spotřebovává a v jaké je kondici.

Čím krmím? Je samozřejmostí krmit vhodným hotovým kompletním krmivem. Ve správném složení psovi doma uvařit určitě nedokážu, je to složité a jiné než pro člověka. Proto ten obrovský výběr připravených hotovek v každém obchodě – ovšem v různé kvalitě i ceně. Neprohloupím, když si budu vybírat v nezávislé specializované prodejně z prověřených značek. Na špici v tradici a kvalitě jsou krmiva kanadská.

Obrázek není důležitý

Jako začátečník si nechám poradit. První výběr krmiva je nejlépe provést po poradě s veterinářem, zkušeným chovatelem nebo u odborného prodejce ve specializované prodejně potřeb pro domácí zvířata. Reklama není ten správný zdroj informace, cíl jejího zadavatele může být dost odlišný od zájmu mého psa. A pozor, i někteří veterináři a chovatelé podávají neseriózní informace, pokud jsou dotovaní nebo ekonomicky závislí na některé značce či distributorovi.

Nenakupuji podle obrázku na pytli, ale podle informací, které na každém balení krmiva povinně musí být. Pokud není přesně uvedeno, z jakého masa, tuků, obilovin a ostatních přídavků je krmivo vyrobeno, vyhnu se mu. Uvádí-li výrobce nejasné formulace jako „vedlejší produkty rostlinného a živočišného původu“, rozhodně má co skrývat a kvalitu u něj nenajdu. Obrázek na lesklém pytli není pro mého psa důležitý, pro nás oba jsou důležité čitelné a přesné údaje v mém jazyce. Lehce je možné se zorientovat (v češtině) například na kanadské kádevítce: K–9 je z kuřat, kuřecího tuku, pšenice a doplňků.

Laciné může být drahé

Bez ohledu na momentální stav peněženky musím kupovat ve stále stejné kategorii, také v osvědčené značce. Podávat psovi, zvyklému na nejkvalitnější krmivo, náhle jenom ten omaštěný nejlacinější granulovaný šrot jen proto, že dnes mám hluboko do kapsy, je hanebné. S jeho zdravím to může zamávat. Cena za následnou léčbu souvisejících problémů (průjem, plynatost, nemoci kůže atd.) tuto jednorázovou úsporu může dost prodražit.

Musím mít spočítánu cenu jednodenní krmné dávky. Pozor, není závislá jen na prosté ceně krmiva v obchodě. Podstatné je, kolik ho pes spotřebuje, co si z něj ponechá (stravitelnost) a jaký odpad z něj nakonec vypadne. U méně stravitelného krmiva, kde za psem najdete více, než jste mu dali do misky, je spotřeba vysoká, biologická účinnost mizerná. V důsledku mne laciné krmení může vycházet velmi draho. A naopak, s některým dražším krmivem ušetřím. Laciná supermarketová krmiva mají stravitelnost i hodně pod 50 %. Srovnejme s kanadským standardem (85 % v K–9) nebo světovou první třídou (95 % Nutram) – obrovský rozdíl je ve spotřebě (přímá finanční úspora), viditelný rozdíl u každodenního bobku, ale zejména v kondici psa a celkových nákladech (např. na veterinární péči).

Správný výběr

Správně vybrané lehce stravitelné krmivo má velký a ověřený vliv nejen na momentální kondici a celkový spokojený život psa, ale docela dramaticky i na dosaženou délku života a kondici ve vyšším věku. Mým cílem je, aby můj pes se mnou prožil co nejdelší čas, zdravě a spokojeně. Kvalita života je silně limitována kvalitou potravy. Největší luxus, který sobě, své rodině i svým zvířátkům mohu poskytnout, je kvalitní zdravá potravina.

Genetika dokáže být prevít, dokonce i u mého čtyřnohého přítele. I ten může mít problém s alergií, nepřijatelností některých živin, s vysokou citlivostí na některé potraviny. Dokonce až u čtyřiceti procent psů, hlavně šlechtěných čistokrevných, se může vyskytovat nějaká potíž s příjmem a zpracováním potravy. Dnes už jsou i pro ně jednoduché funkční diety ze speciálně vybraných přísad. Stačí jen vybrat tu správnou, kde surovina, která psovi dělá potíž, prostě není obsažena. Čas a péče, kterou věnuji výběru vhodného krmiva, je investice, která se vždy vyplácí. Šetří peníze a nese viditelné výsledky.

Autor textu: MVDr. Zdeňka Dvořáková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru