Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Správně krmený pes nebo kočka není věda! Krmivo pod lupou
Sdílet:

Správně krmený pes nebo kočka není věda! Krmivo pod lupou

Psi
Krmení
Často se zamýšlíme nad tím, co máme na talíři. A někdo si už také uvědomuje, že je důležité občas popřemýšlet i o tom, co je v misce našeho psa nebo kočky. I u zvířat je lépe nemocem předcházet než je léčit. Pokud chcete, aby se vaše zvířátko setkávalo se zvěrolékařem jen při očkování, věnujte důslednou péči jeho výživě.

Není to až tak náročný úkol, vyžaduje jen správné rozhodnutí při výběru kompletního krmiva a pak trochu kázně a důslednosti všech lidských členů rodiny. Hotová krmiva pro psy nejsou žádnou náhražkou přirozených krmiv, ale jsou naopak plnohodnotnou krmnou dávkou, kterou v téže vysoké kvalitě, a zejména vyrovnanosti nemůže chovatel nikdy dokázat připravit z jednotlivých surovin doma.

Náš tip: Jak jednoduše poznáte, jestli je krmivo opravdu kvalitní? Ke kvalitnímu krmení nepodávejte několik týdnů nic než jen dostatek pitné vody. Kompletní krmivo osvědčené značky a voda, to je jediné, co kromě lidské lásky, pozornosti a péče naše zvířata potřebují. Po několika týdnech vyhodnoťte kondici, temperament, kvalitu a vybarvení srsti, čistotu očních spojivek. Velmi často jsou lidé překvapeni, co s jejich zvířátkem vykoná pouhý přechod na kvalitní stravu. Kolik potíží a nemocí, zejména kožních, se vytratí bez další nákladné léčby.

Dobré krmivo je především vyrobeno ze stejných surovin, které by si vaše zvířátko vybralo, kdyby před ním ležely čerstvé a voněly v přirozeném stavu: maso, masové produkty, živočišné tuky, pečivo z dobré mouky. Zpracuje-li výrobce takové suroviny do krásně „upečených“ granulí, není to jen čisťounké a pohodlné pro vlastní krmení, ale je to i pochoutka pro ně. Na rozdíl od nás ono svým jemnějším čichem přesně rozezná všechny ingredience, které v sušeném krmivu jsou. Dobré průmyslově vyrobené krmivo je totéž, co byste psovi nebo kočce uvařili doma, kdybyste to uměli. Ale které je to dobré? Každý výrobce krmiv, stejně jako výrobce buřtů, tvrdí, že právě on vám nabízí to nejlepší. A co na to oni? Bohužel jsou závislí na znalostech svého pána a snědí to, co jim do misky nasype. Oba ale během několika měsíců nebo let poznají, kde se stala chyba. A to, co majitel jakoby ušetřil na granulích, několikanásobně vydá u veterináře.

Náš tip: Krmivo, které můžete podávat psovi celoživotně a bez obav, je oblíbená Kádevítka. Pro kočky ve stejné kvalitě Feline Perfection. Léty i generacemi prověřená krmiva, jimiž jsou u nás krmeny desetitisíce psů a koček. Jsou vyrobeny z kuřecího masa a tuku, z pšenice a kukuřice. Patří mezi krmiva vysoce stravitelná a využitelná, nezatěžující organismus. Poměr užitná hodnota a cena je velmi dobře vybalancován, zvláště vzhledem k faktu, že v něm není použitá žádná zatěžující náhražka typu sóji nebo rostlinného oleje.

Komu na psovi i kočce opravdu záleží, ten sáhne po nejvyšší kvalitě. Řada krmiv NUTRAM má ještě vybranější suroviny a zdroje živin, přizpůsobené i mimořádně náročným a citlivým zvířatům. Maso a tuk z kuřat, vybrané obiloviny (u některých receptur se z obilovin využije dokonce pouze rýže) a nově také výhradně bezobilné receptury, tzv. Grain Free. Dodatky přirozených biologicky aktivních látek, jako je například žraločí chrupavka, Yucca shidigera, mořské řasy, brusinky a bylinky… Pro alergiky krmivo z jimi tolerovaného jehněčího masa a rýže, pro starší psy odlehčená dieta, pro kastráty speciální doplňky. U NUTRAM už tvůrci receptury a výrobci mysleli opravdu na všechno, na co současná úroveň znalostí o zdraví a výživě dosáhne. Krmiva neobsahují sóju ani chemické konzervační látky, trvanlivost je daná stabilizací pomocí zvýšeného obsahu antioxidačních vitaminů, neobsahují umělá ochucovadla, mají nízký obsah kuchyňské soli, samozřejmě výrobce garantuje kompletnost a vybalancovanost, kvalitou surovin a šetrností zpracování je dosaženo vysoké přirozené chutnosti. Abyste se nevyděsili: cena není nikterak přehnaná, zvláště když si uvědomíme, že spotřeba proti obyčejným krmivům může být i poloviční.

Náš tip: Porovnejte si několik typických složení z deklarací. Najděte si složení na obalu krmiva, které máte doma, a hned pochopíte rozdíl. Je to podobné, jako když si kupujete libové párky vyrobené z 38 % masa, nebo 95 %. Na první pohled vypadají stejně.

Když víte, co číst

A co víte o původu a složení krmiva, které denně podáváte svému milému zvířátku, vy? Nedomnívejme se, že dnešní doba plná falšování, náhražek i přímých podvodů se krmiv netýká. Nespoléhejte na to, že výrobci a obchodníci s krmivy jsou jemné duše a kočičky a pejsky by přece nešidili. Právě naopak. Je dobré být ve střehu a počítat s tím, že dobře vyškolení odborníci útočí na naše peněženky, mají informační náskok a náš vztah k domácím mazlíčkům je pro ně skvělou příležitostí. Tak jako se z šíleně drahé, ale kvalitní a mocně přitažlivé švýcarské čokolády s fialovou krávou stejným procesem stala časem nechutná mastná hnědá hmota za pár kaček v nejlacinějším supermarketu, tak pracují řetězce i s nedávno ještě slavnými a kvalitními značkami krmiv pro psy i kočky. Samozřejmě pod heslem „To nejlepší za nízkou cenu pro každého“. Rozdíly jsou patrné i laikovi na první pohled a očichání. Pokud ale máte ctižádost o systému krmiv vědět víc a chcete zodpovědně svému psovi či kočce dopřávat opravdu to dobré a kvalitní, aby s vámi na světě déle pobyli, porovnejte si složení krmiv na obalech, které kupujete. A že se v tom nevyznáte? Stačí jen číst!

Náš tip: Rozdíl mezi poctivými surovinami, jako je „maso, masová moučka, obiloviny, živočišný tuk“, a nic neříkajícím mlžícím výrazům typu „vedlejší suroviny rostlinného a živočišného původu“ snad pozná každý.

Autor textu: MVDr. Zdeňka Dvořáková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru