Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psi na vyhledávání bankovek
Sdílet:

Psi na vyhledávání bankovek

Psi
Výcvik
Po vzoru mnoha jiných velkých letišť byla i na pražském Letišti Václava Havla zavedena kontrola zavazadel, balíků a osob pomocí psa vyhledávajícího papírové peníze. Psa připravilo Výcvikové zařízení služební kynologie Celní správy ČR v Heřmanicích a do poloviny letošního roku už mají tamní kynologové na svém kontě devět takových specialistů.

„První dva jsme vycvičili v minulém roce. Jeden slouží u naší celní správy, další je v Moskvě na letišti Šeremetěvo. Sedm psů ukončilo výcvik v červnu tohoto roku a ti slouží na různých místech v Izraeli,“ uvedl vedoucí výcvikového zařízení podporučík Josef Dušánek. Čeští celníci jsou ve světě známí svými úspěchy se psy nejen ve službě, ale i na evropských celních šampionátech, proto se na ně obrací stále více zemí s žádostmi o přípravu psích specialistů. Každá země má trochu jiné požadavky, takže nedávno odcestovali z Heřmanic psovodi a psi, kteří byli zaměření na vyhledávání drog, do Peru a Ekvádoru. Letošní skupina pěti psovodů z Izraele odcestovala se sedmi psy, kteří jsou vycvičení jak na vyhledávání bankovek, tak drog.

Novinka

Ačkoliv mnozí lidé vidí v psím vyhledavači bankovek něco nového ve využívání psů, ve skutečnosti jsou takovíto specialisté používaní na frekventovaných hraničních přechodech v řadě zemí již několik let. Tak jak narůstá tendence praní špinavých peněz, tedy těch, které byly získány z černých obchodů, prodeje drog, prostituce či nelegálního hazardu, tak sílí tlak státních úřadů na jejich odhalování. A v minulých letech se právě psi ukázali jako velmi efektivní detekční prvek. Psí čich dokáže rychle analyzovat pachy, přibližovat se k jeho zdroji a posléze ho označit. Pes se může pohybovat mezi cestujícími, u zavazadel, mezi balíky na poště či u vozidel a stačí, aby jeho nos zachytil malý shluk molekul pachu bankovek, a čtyřnožec po malé chvilce označí místo jejich ukrytí. Od samého počátku se psi učí reagovat jen na větší balíčky bankovek, neboť při označení každé osoby, která má u sebe jen pár papírových platidel, by asi nebyl efektivním pomocníkem. Proti převozu větších obnosů hotových peněz je namířeno omezení v celém Evropském společenství, takže za hranice i dovnitř společenství se smí vozit jakákoliv měna v hotovosti do výše hodnoty deseti tisíc eur.

Výcvik s novinkou

Příprava psů na vyhledávání bankovek se v zásadě neodlišuje od způsobu výcviku psů na vyhledávání drog nebo tabákových výrobků. Princip výcviku spočívá v loveckém pudu našich nejmilejších šelem, když při správné motivaci dokážou s obrovskou vehemencí pátrat po kořisti, kterou představuje většinou míček nebo jiná oblíbená hračka. Od minulého roku však celníci metodiku výcviku psích specialistů poněkud upravili, jak zmiňuje vedoucí výcvikového střediska Josef Dušánek: „Využili jsme metodu operantního podmiňování, takže v první fázi pracujeme se speciálními kovovými schránkami – tzv. sniffery. Uvnitř těchto schránek, které mají na čelní straně otvory pro snadnější prostup pachu, je uložený vzorek látky, kterou má pes vyhledávat. To znamená, že se tam ukládají různé typy drog a bankovek. Důležitou součástí této fáze výcviku je clicker – což je zvukový stimulátor, který ovládá psovod nebo instruktor. Jakmile se pes přiblíží k snifferu, tedy ke zdroji pachu, je mu správnost počínání potvrzena cvaknutím zmíněným clickerem a vzápětí odměnou ve formě pamlsku nebo oblíbeného míčku. Výhodou tohoto postupu je rychlé vtištění pachu předkládaných drog nebo bankovek do paměti psa. Ve druhé fázi přichází na řadu tzv. tvarování psa do požadované polohy značení. Psi na bankovky se cvičí zásadně na tzv. pasivní značení, kdy po odhalení zdroje pachu zaujmou některou z poloh: vsedě, vleže nebo vestoje a v této poloze určitým způsobem ustrnou. Je to především proto, že jednou z jejich hlavních činností při výkonu služby na letištích je vyhledávání drog nebo nadlimitních obnosů peněz na osobách, takže značení nálezu např. škrábáním nebo štěkáním není možné. V poslední fázi je pak výcvik zaměřen na přesné označení úkrytu drogy nebo peněz, kde se psi učí na povel psovoda nosem opakovaně nalézt a přesně ukázat zdroj pachu.“

Plemena

Donedávna tvořili mezi psími specialisty silnou početní skupinu labradoři. Mezi izraelskými celními psy dokonce převažovali. „Lidé se jich nebojí, vypadají dobrácky. To je jejich výhoda na hraničních přechodech, kde se odbavují především osoby. Jenomže belgičtí a němečtí ovčáci jsou výkonnější, odolávají také lépe klimaticky náročným místům, která v Izraeli převažují. Proto nyní doplňujeme převážně psy těchto plemen. Aby se jich lidé nebáli, chceme, aby psi značili pasivně. To znamená, že nález neznačí štěkotem ani hrabáním, ale zalehnutím nebo usednutím u osoby nebo místa, kde se bankovky či drogy nacházejí,“ zdůrazňuje hlavní kynolog izraelských celníků Tomer Matza. Ústup od labradorských retrívrů byl vidět i v zastoupení plemen v heřmanických kurzech specialistů na vyhledávání bankovek. Z devíti psů byli tři němečtí ovčáci, jeden Kříženec a pět belgických ovčáků Malinois. V kurzu se připravují na svoji specializaci psovodi se psy dvanáct týdnů. Izraelští celníci však přijeli jen na šest týdnů, proto jejich psi (všichni vykoupení v ČR) byli předcvičeni celními kynology v Heřmanicích.

Drogy a peníze

Výcvik psů pro Izrael byl přizpůsobený potřebám tamní bezpečnostní situaci, jak ji popsal Avrahem Ben Ardete, náměstek generálního ředitele celní správy Izraele pro oblast pátrání a drogové problematiky: „Izrael je malá země, která má vysoká bezpečnostní opatření, proto drogy u nás nepředstavují zvláště velký problém, ale bojovat proti tomuto nešvaru spojenému často s organizovaným zločinem musíme. Psi pro vyhledávání bankovek však jsou pro nás extrémně důležití. To proto, že snaha o nelegální převozy bankovek spojené s praním špinavých peněz je velká. Psi se celkově podílí na záchytech z 80 %. A protože jsme se přesvědčili o vysoké profesionalitě českých kolegů, rádi bychom naši kynologickou spolupráci v budoucnu ještě více rozšířili, neboť chceme nadále zvyšovat počty psů u celní správy.“ Izraelci nezveřejňují počty svých psů ani záchytů pašovaných drog a bankovek, jen konstatují, že denně mají jejich psi čtyři až pět nálezů. Na letištích mají záchyty malých dávek drog, větší bývají v přístavech – například nedávno našel pes zásilku 104 kilogramy hašiše. Pětkrát větší množství stejné látky našel zase pes na izraelsko–egyptské hranici uprostřed uhlí, které přepravoval kamion. Bez psa by takovou zásilku celníci stěží odhalili. Jak se v Izraeli osvědčili psovodi a psi připravení českými celníky, se dozvíme příští rok, kdy se v Heřmanicích uskuteční velký šampionát celních psů pod hlavičkou Světové celní organizace (WCO).

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru