Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Je rotvajler zabiják?
Sdílet:

Je rotvajler zabiják?

Psi
Druhy a plemena

V poslední době medializované plemeno psa, které je označováno jako agresivní, nesnášenlivé a ohrožující život celé rodiny. Je tomu tak, nebo je to úplně jinak? Pojďme se na to podívat blíže. Rád se s vámi podělím o své zkušenosti s tímto plemenem. Bydlíme na konci malé vesnice a o pořízení psa jsme přemýšleli několik let. Nebylo to lehké, zvažovali jsme několik plemen se zaměřením na velkého psa s patřičným respektem před nevítanými návštěvami. Po zvážení všech požadavků jsme nakonec vybrali obávaného rotvajlera, zabijáka všeho živého…

Hierarchie ve smečce

Delší dobu jsme obvolávali inzeráty, až jsme nakonec pejska sehnali a přivezli ho domů k radosti našich dětí. Jednoznačně jsem požadoval malé štěně z důvodu návyku na rodinu a hlavně vštěpování postupného výcviku hned odmala. Nechtěl jsem nic podcenit, a ačkoliv jsem dříve pracoval jako profesionální psovod, respekt k psu „ zabijáku“ byl značný. Musím potvrdit, že i já jsem byl zčásti mediálními zprávami částečně ovlivněn. Nicméně mám svou hlavu a po přečtení všech možných knih a poradách s chovateli tohoto velkého psa s mimořádným vztahem k rodině a malým dětem jsme se pro něj rozhodli. Rovnou mohu potvrdit, že volba byla správná a nelituji jí ani na okamžik.

Každé vyšlechtěné plemeno však má své vlastnosti a stejně tak je to i u rotvajlera. S těmito povahovými vlastnostmi a schopnostmi musíte pracovat a využít je ke svým potřebám. Velký rozdíl na požadavky je mezi pejskem, co leží na gauči, a psem, který váží 50–60 kg a má ještě hlídat váš majetek, popřípadě bránit vaši rodinu.

První, co musíte udělat, je přijmout psa do rodiny. Udělat z něj rovnoprávného člena smečky. Nesmíte ale zapomenout, jaké mu přidělíte místo, pozici ve smečce. U nás doma je jednoznačně na posledním místě. Každý pes je zvíře smečky a potřebuje autoritu. Pokud mu tuto pozici nedáte, zaujme své místo sám a bude vám vládnout a dělat si, co chce. Na povel ke mně se na vás jen podívá a z jeho očí rovnou můžete číst: „Mám tě na salámu, páníčku.“. Předpokládám, že to si nepřejete ani vy a že chcete předejít budoucím kolizím.

„Fuj“

Projít se pěší zónou a pochlubit se svým těžkotonážním svalnatým mazlíkem rozhodně stojí za to. Jak mu ale tuto pozici v rodině přidělit? Jako první svého pejska naučte příkaz FUJ. Pokud si něco nepřejete, začněte používat toto kouzelné slovíčko, FUJ.

Trhá pejsek vaše bačkory? Chyťte ho za kožíšek za hlavou a lehce jím zatřeste. Není to nic proti výchovným mravům, i fena takto trestá své děti. Větší štěně můžete plácnout i novinami. Nedá-li pejsek pokoj a obtěžuje vaše dítě taháním za kabát, křikněte FUJ a lehce ho plácněte. Velmi brzy začne rozeznávat, co smí a nesmí a kde je jeho pozice. Troufám si říct, že do 14 dní již ví, co je povel FUJ. Tímto rychlým učením pejsek rozezná, co je mu dovoleno a kam až může zajít k ostatním členům rodiny.

Důsledně a nespěchat

Jedna z vlastností rotvajlera je pomalejší učení. Při výcviku dalších povelů musíte mít velkou trpělivost a cviky opakovat a opakovat. V žádném případě se nedejte strhnout a bezhlavě psa trestat.

Každé selhání psa je selhání páníčka. Mladý pejsek potřebuje vaši důvěru a hlavně radost z vaší přítomnosti. Vy jste přece v jeho očích ten, kdo velí celému světu a ke komu váš pes vzhlíží.

Rozhodně nezapomeňte na odměny. Za každou snahu a dobře vykonaný povel svého psa dobře odměňte. Sám používám několik odměn: pamlsek, poplácání a slovní pochvalu „to je pašák“.

Sami budete překvapeni, jak rychle na slovní kontakt bude váš bobík reagovat.

Jedno z důležitých pravidel výcviku tohoto plemene je vaše důslednost. Umí-li váš miláček chodit u nohy a zná-li již i jiné povely, dbejte na důsledné vykonávání těchto příkazů. Jsou k tomu dva pádné důvody: posilujete svou roli vedoucího smečky a donutíte psa vykonat vaše příkazy. Jakmile ho necháte si dělat, co chce, velice rychle se vám to vrátí jeho neposlušností.

Rotvajler patří mezi velmi inteligentní plemena, a jakmile zjistí, že něco nemusí, využije toho.

Jedná se o psa, který přemýšlí a vyhodnocuje. Necháte-li šedesátikilogramovou horu svalů napospas, budete muset vynaložit spoustu energie, abyste to navrátili zpět.

Nejdůležitější je výběr

Rozhodně to ale není boj na věčné časy. Je-li pes naučený, stačí na něj sem tam brnknout a pánem situace jste vždy vy. Nemám jediný problém se psem u nohy a s volným vodítkem se projít po vesnici. Za plotem na něj štěkají rozzuření psi, dokonce mohou běhat i kolem něj, a můj pes je absolutně přehlíží. Zaprvé nesmí a zadruhé je to i jeho vlastnost. Přece se nebude zahazovat s pětikilovým smetákem?!

Pojďme ale k rodině. Mám tři malé děti a to nejmenší je tříleté. I když jsem na zahradě a nemám psa stále pod kontrolou, vím, že můj pes miluje rodinu a na děti nedá dopustit. Zná své místo ve smečce a díky své dobromyslné povaze mu může otevřít tlamu a spočítat zuby i náš nejmenší špunt. Bezproblémově se po něm válí a osedlává si ho jako koně. Pes leží na zádech, maličký ho drbe, a jakmile se pes otočí, tak ho svou tonáží nechtěně porazí. To je jediný problém, který se svým psem mám, když si s ním hrají děti. Je prostě příliš velký a nemotorný. To vše ale vynahradí jeho velké srdce. K rodině tohoto svalovce rozhodně mohu doporučit. Jedno je ale třeba zdůraznit, je třeba koupit pejska z vybraného chovu, kde máte záruku vyšlechtěných vlastností rotvajlera. Nekupujte psa, který se jen zdálky rotvajlerovi podobá, takových jsou plné inzeráty. Plánujete-li si pořídit psa na 10 let, pečlivě si svého mazlíka vyberte.

Dobrý hlídač

Jak jsem se již zmínil, rotvajler je nadmíru inteligentní plemeno a velmi dobrý hlídač. Chodí-li kolem stejní lidé, ani si jich nevšimne, prostě je zná a vyhodnotil je jako O. K. Nenamáhá se, aby do zbláznění štěkal a vyvíjel aktivitu. Klidně leží v boudě a jen pozoruje. Opačným příkladem je, pokud přes veškeré upozornění na plotě k nám vstoupí nezodpovědná návštěva a my o ní nevíme. V tu ránu je u ní pes a na místě ji zastaví. Na můj rychlý povel ho odvolám a teprve pod kontrolou psa se návštěva může na mé zahradě volně pohybovat.

Když shrnu všechny své poznatky a zkušenosti, jde o mimořádného psa s velkým vztahem k rodině a ochraně majetku. V žádném případě nejde o psa zabijáka, který drtí kosti každého kolemjdoucího, jak jsme masírováni médii. Jde o psa pohodáře, který miluje svého pána a je pro každou legraci.

Jestli o tomto psu přemýšlíte a máte-li alespoň trochu ponětí o výcviku, neváhejte a pořiďte si svalnatou parní lokomotivu.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru