Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Seznamte se s bíglem
Sdílet:

Seznamte se s bíglem

Psi
Druhy a plemena

Splnil se mi můj sen a měla jsem svého prvního loveckého psa. Zahrnula jsem ho láskou, jakou jen může člověk svého prvního psa zahrnout. Pes získal pověst neohroženého nebojsy a jeho účast vítali na každé naháňce. Samozřejmě nezůstalo jen u něj a následovali další psi a já měla možnost zakusit slasti i strasti chovu samotného. 

Titul Světový vítěz

Záhy jsem poznala, co je to za fantastický pocit získat v obrovské konkurenci titul Světový vítěz, absolvovat a úspěšně předvést psa na loveckých zkouškách a odchovat malé batolící se kuličky chlupů - štěňátka. Tak se ze mě stal bezesporu člověk "psí", tedy kynolog se všemi klady i zápory. Přestala mi vadit štěňata v kuchyni a slalom mezi nimi, jejich neustálé krmení a mazlení se s nimi, psi na křeslech, což se jim promíjelo obzvlášť po vyčerpávajících, někdy i třídenních naháňkách, nevadilo mi plné auto chlupů. Naučila jsem se vnímat němou tvář jako takovou, rozpoznávat její radost a někdy i nemoc a zjistila jsem, že život bez pejsků není tak veselý. Vždy jsem však nepřestala toužit po plemeni honičů, které by bylo ovladatelné, cvičitelné a které by bylo dokonalým pomocníkem v těžkém terénu. Listovala jsem v dostupných knihách, až jsem ho našla. Byl to on, krasavec mezi psy, osobnost sama pro sebe, elegán a atlet současně, barevný s okouzlujícím pohledem, ale duší lovec. Bígl! Začala jsem po něm pátrat, avšak bezvýsledně. Až na mezinárodní výstavě psů jsem jej poprvé v životě živého spatřila! Krasavec mezi psy, rakouský pes, světový vítěz Ernie Envoy von Rechperg. Jaká byla moje radost, když i můj první bígl jej měl za tátu. Postupně se mi podařilo navázat kontakty v zahraničí a dovézt pár bíglů. Má malá a úžasná smečka byla na světě. Bíglové postupně dokazovali, že zastanou hravě práci honičů a barvářů v náročných terénech. Je to už neuvěřitelně dlouhá doba, co mě bígl denně provází a je mi dobrým společníkem, pomocníkem a přítelem. Bígl si mě podmanil, ovlivnil mě a já jej budu vždy pokládat za toho nej, nej psa, vhodného takřka pro všechny, kteří po psíkovi touží.

Jaký je Bígl?

V charakteristice povahy je nejdůležitějším bodem dobrá nálada. Pes musí být přívětivý, přátelský a čilý. Jelikož je bígl původně smečkový pes, dodnes si zachovává velmi silnou orientaci na sociální uspořádání. Do rodiny se dokáží bez problémů zařadit a respektují její hierarchii. Proto je velmi přátelský k lidem, zvláště pak k dětem, ale i ke psům jiných plemen. Každý majitel bígla mi určitě s jistotou potvrdí, že je to pes- odborník na vymýšlení čertovin a očekává na ně pochopitelně také přátelskou reakci. Zabráníme- li v jedné lumpárně, v krátké době náš bígl zajisté vymyslí další. Toto vyžaduje značnou trpělivost a kázeň majitelů. Správně vychovaný bígl se nevyhýbá něžnostem, přemíra pozornosti však někdy dokáže psovi projevy přízně znechutit.

Zdravý bígl potřebuje neustálou činnost a pohyb. Denně musí chodit ven, pokud je na dvoře, vyžaduje společnost dalšího psa, nejraději opět bígla. Zavřený osamělý bígl velmi strádá a citově trpí.

Vytrvalost je další jeho silnou stránkou. Zcela jistě denně utahá na procházkách postupně celou rodinu. Zkuste si s ním zaklusat. Jeho radost z pohybu je nekonečná! Proto ho jeho síla předurčuje pro všechny možné kynologické sporty, jako je agility, turnaje, flyball. Bígl je nejen ideální rodinný pes, k čemuž ho předurčuje vedle výborných vlastností i krátká, lehce udržovatelná srst, ale je také kvalitní pomocník při lovu a službě. Dokáže nejen vypracovat hodiny staré stopy postřelené zvěře, ale je i schopným psem pro policii k vyhledávání drog a omamných látek. Velmi dobře a rychle se učí a příkazy plní ochotně a s radostí. Jeho neustálý zájem o poznávání nového svědčí nejen o zvědavosti, ale je také znakem bystrosti a inteligence. Je poněkud hůře ovladatelný, což vyžaduje velkou dávku trpělivosti a důslednost. Za odměnu je však ochoten splnit cokoliv, co mu jeho konstituce dovolí.

Je značně samostatný a mnohdy se může zdát, že považuje za nutnější dokončit svou právě započatou činnost jako třeba prověření pachu zvěře, než uposlechnout povelu svého pána. Proto musí štěně bígla od začátku pochopit, co je dovoleno a co ne, abychom se nemuseli trápit dedukcemi, kde jsme udělali ve výchově chybu.

Pozor na nenasytnost

Je ještě jedna vlastnost méně příjemná, ale pro bígla velmi typická, a to velká chuť k jídlu a nenasytnost. Tuto vlastnost vědomě nepodporujme, není příjemné jít na procházku s živým vysavačem. Vězte, že tlustému psovi vědomě zkracujete život a proto porce krmení přesně odměřujte.

Každý bígl je osobnost sama se sobě vlastním charakterem. Víte, který pes byl předlohou pro kreslenou postavičku Snoopy? Přece bígl!! Jeho smutné vzezření dokáže bezpečně zmást mnoho lidí, kteří bígla nikdy nevlastnili. Sami se pak přesvědčí, že je to pouze trik přírody a že pod maskou smutných očí je veselý rarášek. Bude vám tím nejmilejším společníkem, vlídným, fascinujícím a na vás závislým oddaným přítelem. Bíglové jsou velmi nebojácní, ale nikdy neútočí a nenapadají. Kousavost a agresivita je pro ně vlastnost vyloženě netypická a takoví jedinci by měli být nekompromisně vyřazováni z chovu. Většinou však bývá kousavost způsobená bázlivostí nebo chybou ve výchově. Jak to však zjistit?

Přítel na celý život

Jeho schopnost předvádět se z něj dělá velmi atraktivního psa a silného soupeře pro všechna plemena na každé výstavě.

Bígl je ostražitý a jakoukoliv zvláštnost a neobvyklost hned hlásí štěkotem. Silný hlas sice pravděpodobně vyvolá představu poměrně většího psa než bígl ve skutečnosti je, ale v naději na novou hru a v radosti z návštěvy je ochoten bytem provést i zloděje a být jim vzorným společníkem. Proto ho těžko můžeme nazvat psem hlídacím. Hlasitost je také typickou vlastností bígla.V poměru k jiným, stejně velkým plemenům má opravdu zvonivější a hlubší hlas. Proto se vedou diskuze, zda výraz "beguele", což znamená "otevřené hrdlo", nedal bíglům jejich jméno.

Opravdu lze říct, že bígl dokáže být přítelem na celý život. Vždyť jeho vlastnosti jej k tomu přímo předurčují! Kdo jednou bígla měl, příště si pořídí zcela jistě zase bígla!

 

( Z připravované monografie Bígl, která vyjde v nakladatelství DONA v září tohoto roku. Publikaci můžete objednat na adrese: Nakladatelství DONA, Komenského 37, 370 01 České Budějovice, tel./fax: 038/635 83 48, email: [email protected].)

Autor textu: Lenka Frnčová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru