Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cushingův syndrom v roce 2016
Sdílet:

Cushingův syndrom v roce 2016

Psi
Všeobecné
Cushingův (kušingův) syndrom je endokrinní porucha způsobená vysokou hladinou kortizolu v krvi. Kortizol je hormon, který se řadí mezi glukokortikoidy, je tvořen v nadledvinkách a má mnoho funkcí. Toto onemocnění může být způsobeno nádorem nebo hyperplazií nadledvin, zvýšenou sekrecí nadřazeného hormonu (ACTH) z hypofýzy nebo nadměrným a dlouhodobým podáváním kortikosteroidů.

Příčiny

Přímé příčiny, když vyloučíme předávkování kortikoidy, nejsou klasické medicíně dostatečně známé. Celostní medicína se v České republice i v jiných zemích dostává čím dál více do vědomí lidí, lékařů i laické veřejnosti. Přibývá lékařů, kteří se věnují celostnímu pohledu na pacienta. Nové technologie vyšetřování lidí a zvířat umožňují hlubší poznání buněčného metabolismu i energetického systému. Magnetická rezonance, sonografie, iontová léčba, magnetická léčba, světelná terapie a jiné – všechny tyto techniky spojují nejnovější poznatky o lidském a zvířecím těle a umožňují účinnější terapeutický nebo preventivní zásah. Poznatky získané z humánní medicíny se aplikují na zvířata a naopak. Nejen v celostní medicíně.

Populace lidí a zvířat je předávkovaná hormony podávanými zvenku v mastech, tabletách, hormonálních náplastech atd. Nejen metabolické odpady, ale i hormony přímo vylučujeme do prostředí dechem, potem, močí, krví apod. Takže se všichni lidé a zvířata spojují v jeden zatížený celek. Dochází k odklonu fyziologické, nervové a hormonální regulace organismu.

Bohužel se „kortikoidy“ používají v terapii psů velmi často jako potlačující léčba zánětů, kožních problémů, pohybové soustavy atd. Zejména pacienti s kožními problémy dostávají často již při první návštěvě prednison. Kortikoidy potlačují i svědivost, proto je někteří majitelé vyžadují i proti snaze doktora řešit případ zdravější, ale zdlouhavější cestou.

Projevy

Cushingův syndrom se projevuje ztrátou srsti, tmavou a tenkou kůží, ztrátou svalové hmoty, což zapříčiňuje únavu, změny nálad až deprese, zvýšeným příjmem tekutin, častým močením, zvýšenou chutí k jídlu, což vede až k obezitě a nahromadění tuků v oblasti břicha (enormně zvětšené břicho do tvaru kapky). Dále zvýšením krevního cukru (hyperglykemie), cukrovkou (diabetes mellitus), snížením hustoty kostní hmoty (osteoporóza), ztrátou sexuálních pudů a reprodukce. Velmi často se vyskytuje u psů a koní. U koček je výskyt vzácnější. Podle výzkumů se vyskytuje obvykle ve středním a vyšším věku (80 % pacientů bylo ve věku 7 až 15 let). Výskyt u pacientů mladších pěti let se považuje za vzácný. Vliv pohlaví psů svědčí mírně ve prospěch samičího pohlaví. V České republice vykazovali jasně nejvyšší výskyt trpasličí a střední pudli a jezevčíci. Z větších plemen boxer.

Vyšetření

Při podezření na tuto chorobu se provádí takzvaný stimulační test, jehož podstata je určení původní koncentrace kortizolu a vyhodnocení nárůstu jeho koncentrace po stimulaci. Další typ vyšetření je tzv. supresivní test, kdy se po prvním odběru krve aplikuje dexametazon. To však může u oslabeného pacienta vyvolat další zhoršení. Následně se odebírá krev po 4 a 8 hodinách. U zdravého jedince by mělo dojít po podání glukokortikoidního hormonu k útlumu produkce kortizolu.

Rentgenologicky je zjistitelná hepatomegalie – zvětšení jater (u psů) a intraabdominální hromadění tuků (u psů i koček). Lze takto prokázat i důsledky osteoporózy (obratle, žebra a ploché kosti). Ultrasonograficky je možné zobrazení nadledvin (již při středně dobrém vybavení).

Mějte vždy na paměti, že léčba kortikoidy by nikdy neměla být preventivní a už vůbec ne neúčelná. Jakékoliv použití hormonální léčby způsobí zásadní rozvrat organismu. Týká se to i antikoncepce. Chápu ale, že pokud jde o volně pobíhající kočky, je pro někoho únosnější relativně levná injekce než operační zákrok.

Léčba

Celé tělo je řízeno hormony. Jednotlivé žlázy spolupracují a vzájemně se ovlivňují. Určují naše reakce na prostředí, metabolismus, trávení, rozmnožování. Vnější prostředí vyvolává podněty, které hypotalamus (podvěsek mozkový) zpracuje, vyhodnotí a vyšle impulz hypofýze (šišince), ta uvolní spouštěcí hormony pro další žlázy a rozvíjí se celá kaskáda vnitřního řízení, která má za následek tělesnou reakci – čurání ze strachu, bušení srdce, příliv aktivačních hormonů, ochotu se rozmnožovat aj. Když vstoupíme vnějšími hormony, případně i jinými léky do této osy, narušíme celý řetězec reakcí a v konečném důsledku i přirozené reakce. Nedovolíme tělu bušit srdcem z radosti ani strachu, „nacpeme“ mu tablety, aby bušilo stále stejně. Nedovolujeme tělu vyjadřovat individualitu, stále se snažíme všechna zvířata (i lidi) nacpat do obecného vzorce a donutit je k pravidelnému pohlavnímu cyklu, k tabulkové spotřebě vitaminů a minerálů. Spontánnost a individualita mizí. Laboratoře jsou skvěle vybavené a diagnostika má vysokou úroveň. Jakmile však pes nebo člověk nesplňuje tabulky průměrného psa či člověka, dostane léky. Ty pak tělo nutí být „strojem“ bez vlastní reakce a posléze i bez vlastního názoru. Alternativní techniky hledají jinou cestu. Respektují individualitu jedince a jeho problém řeší globálně.

Mívám v ordinaci zřídka „cushingy“, ale zatím jsme vyléčila všechny, kromě jednoho pejska z útulku. Při terapii zhodnotím celý život. Pokud možno od narození, včetně nemocí, včetně psychických reakcí a emočních šoků, provedu odblok psychických traumat homeopatií nebo Jonášovými či Bachovými kapkami, vyčistím tělo od podaných léků a nasadím individuální homeopatickou léčbu na stabilizaci vlastního hormonálního řetězce. Oživení životní síly psa přijde během několika dnů. Zlepšení klinických příznaků trvá několik měsíců. Po léčbě následuje několikaměsíční prevence. Sestava léků je naprosto individuální, ale vždy zařazuji homeopatické hormony nebo organopreparáty (homeopatika vyrobená z orgánů, zde ze žláz s vnitřní sekrecí). Výborné zkušenosti mám i s terapií štítné žlázy u fen (i u žen).

(Pokračování příště – Alternativní léčení hormonálních poruch)

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru