Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psi zachraňují slony – Odvážná žena na čtvrté misi
Sdílet:

Psi zachraňují slony – Odvážná žena na čtvrté misi

Psi
Všeobecné
Když se českolipská kynoložka Hana Böhme přidala v roce 2014 k lidem chránícím africké slony před vybíjením pytláky, nechtěla si připustit, že riskuje zdraví a život. Nepřipouštěla si to ani při čtvrtém odjezdu počátkem listopadu 2016, kdy už se mnohé ženy a matky poohlíží po vánočních dárcích. Hana měla v té době hlavu plnou jiných starostí.

Připomeňme si nejprve, že Hana Böhme jako zkušená výcvikářka dostala v roce 2014 nabídku od ochranářské organizace PALF na přípravu psů pro vyhledávání slonoviny. V témže roce se poprvé vydala do Brazzavillu, hlavního města Republiky Kongo, aby tam vycvičila dvojici belgických ovčáků Malinois, které přivezli dva izraelští kynologové. Psi měli vyhledávat zbraně, a především slonovinu, tedy kly a vše, co se z nich vyrábí. Od různých figurek až po prášek, který zejména v Asii považují za zázračný lék. Proto je slonovina stále žádaná a dobře placená, a tak pytláci kvůli ní doslova vybíjejí tato krásná zvířata na mnoha místech Afriky. Některé země, a také ochranářské organizace z mnoha míst světa, se však snaží chránit tyto sympatické a pro přírodu důležité tvory všemi možnými způsoby. Jeden z nich je odhalování úkrytů pašované slonoviny pomocí speciálně vycvičených psů. Psí čich dokáže odhalit takový kontraband ve vozidlech, letadlech i u lidí a v dalších úkrytech. Kromě toho se psi cvičili na vyhledávání bushmeatu (maso z divokých zvířat), na úlovky chráněných živočichů a zbraní, které patří k pytláckému artiklu.

 

Cama

Když se paní Hana vrátila z první mise, měla jasnou představu, jakého psa si vybere a vycvičí pro posílení dvojice brazzavillských pátračů Shona a Ricka. Volba padla na fenku malinoise Cama Sony Black ze slovenské chovatelské stanice. Ukázalo se, že má skvělou povahu, ochotu k práci, výdrž, temperament a silný kořistnický pud – a to vše patří k těm nejlepším předpokladům pro zdárný výcvik. Nepostrádala ani skvělou socializaci, tedy návyk na různá prostředí, zvířata, lidi, situace a dopravní prostředky. Protože fenka byla původně připravovaná pro všestranný sportovní výcvik, měla i potřebnou poslušnost a základy na stopách a obranách. Při výcviku získala rovněž fyzickou kondici, což bylo pro práci v africkém klimatu také důležité. „Když jsem ji připravovala na speciální vyhledávací práce, přesvědčila jsem se, že tato činnost ji velmi baví. Neustále si říkala o další a další hledání. Nic lepšího jsem si nemohla přát,“ vzpomíná paní Hana. S Camou pak odlétla v únoru 2015 na svoji druhou misi. Fenka se v Kongu velmi rychle aklimatizovala a brzy podávala skvělé pátrací výkony. Paní Hana kromě výcviku psů zajišťovala také přípravu místních psovodů. Byli to dva mladí muži a žena. Cama měla celou řadu nálezů zmíněných komodit. V létě 2015 stihla ještě odrodit po neplánovaném nakrytí jiným skvělým malinoisem, Shonem. Na svět přivedla sedm nadějných potomků. U porodu byla i paní Hana, která v té době zdokonalovala výcvik maliňáků i psovodů.

 

Nehoda

Cama byla tak skvělá, že její příběh natáčel v Kongu slovenský dokumentarista Matuš Jankovič. Při návratu z rezervace nedaleko Brazzavillu však do džípu vezoucího filmaře, psovody, českého biologa-dobrovolníka u ochranářské organizace Save-Elephants Arthura Sniegoně a dva psy narazil v zatáčce nepozorný řidič taxíku. Při nehodě se těžce zranil a v nemocnici zemřel dokumentarista Matuš Jankovič, ostatní účastníci utrpěli jen pohmožděniny. Maliňáci Shon a Cama, kteří byli v kennelkách na korbě, po nehodě běhali kolem vozidel, jako by se nic nestalo. Pak Cama ulehla vedle džípu a už se neprobudila. Tak nešťastně skončilo její slavné působení v Kongu. Hana přijala smutnou zprávu se slzami v očích a smutek nezakrývá v žádné chvíli, kdy uslyší její jméno. Pláči se neubránila ani před novináři při tiskové konferenci v liberecké zoologické zahradě, která se mj. podílí na ochraně afrických slonů. To bylo krátce před jejím odletem na čtvrtou misi. „Po Camě zůstalo sedm krásných štěňat. Všechna budou po výcviku zapojena do ochrany zvířat v obou konžských republikách a v Ugandě.  Já jsem vsadila na Titana, a především na fenku Doli. Ti zůstali v Brazzavillu, kde je budu v listopadu a počátkem prosince cvičit. Chci věřit, že Doli bude stejně dobrá jako Cama. Už vzhledem je jako matka a v sobě má nepochybně kvalitní geny od Camy i Shona,“ uvedla Hana na tiskové konferenci a dodala, že už se velmi těší na jejich výcvik. V téměř předvánočním čase měla plnou hlavu ambiciózních plánů: „Chtěla bych oběma psím mladíkům, Doli a Titanovi, vtisknout během měsíce do čichové paměti pach slonoviny, luskounů, goril a dalších zvířat, která bývají v buši nejčastěji nezákonně lovena. Tedy aby si pamatovali, co mají hledat.“ A kdo se někdy zajímal o výcvik psích specialistů, mohl by potvrdit, že to je náročné předsevzetí.

 

Nebezpečí jsem nepoznala

Novináři se Hany Böhme často ptají, zda se necítí ohrožena na zdraví a životě, když se pohybuje v africké divočině, ale také na komunikacích, letišti a na dalších místech, kde se pomocí psů pátrá po slonovině, nelegálně ulovených zvířatech a zbraních. Vždyť pytláci mají zbraně a často bývají ozbrojení i pašeráci a členové obchodních mafií. „Necítila jsem žádné ohrožení, přestože jsem docházela většinou pěšky z ubytovny přes velkou část Brazzavillu do psince. Nikdo nezaútočil ani na psy, přestože je o nich známo, co vše dokážou při odhalování pytláků a pašeráků. Je pravda, že při výjezdech mimo hlavní město bývá kolem nás ozbrojený doprovod. Když však sama procházím městem, vnímám jen milé úsměvy místních lidí. Běloši tam jsou dost oblíbení,“ říká paní Hana, matka pětileté holčičky Carly. Když ji opouštěla při první a druhé misi, bylo vše v pohodě, dcera byla malá. Když se však chytala na čtvrtou cestu do Konga, už se to malé Carle příliš nelíbilo. „Bez skvělého rodinného zázemí, především manžela a babiček, bych takové aktivity se psy nemohla uskutečnit. A po návratu Carle delší nepřítomnost vynahradím,“ říká odvážná žena. Nebála se ani ve chvíli, kdy ji v Brazzavillu spolu s celou skupinou zatkli. „Filmaři si natáčeli tank na náměstí, který má dějinnou souvislost se společenským vývojem v Kongu Brazzaville, a to se nějak nezdálo prezidentské gardě. Zatkli nás ve čtrnáct hodin a vyslýchali do půlnoci,“ s úsměvem popisuje českolipská kynoložka. Po propuštění nakonec zjistila, že zatčení celé skupiny pomohlo ochraně slonů, neboť vyslýchající úředníci se poprvé dozvěděli, jak prospěšnou práci dělají ochránci slonů s využitím psů. A jak dopadla její čtvrtá mise? Nahradí Doli svoji skvělou matku? To nám Hana Böhme prozradí někdy příště.

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru