Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mohou být psi a kočky přáteli?
Sdílet:

Mohou být psi a kočky přáteli?

Psi
Všeobecné
Spousta lidí mluví o psech a kočkách jako o úhlavních nepřátelích a určitá pomyslná nevraživost panuje i mezi jejich majiteli. Kočky a psi mají rozdílný způsob života. Naši domácí „tygříci“ jsou od přírody hrdí a nezávislí a naopak naše „vlčata“ jsou oddaná a svobodnou vůli používají jen ve výjimečných situacích. Mohou být tato tak odlišná zvířata přáteli?

Komunikace

V případě, že se potká pes s kočkou, nastane situace, kterou můžeme přirovnat k případu, kdy na ulici potkáme člověka mluvícího cizí řečí. Cizinec se nás bude snažit na něco zeptat a my mu nebudeme rozumět. Přesně takový problém mají naši miláčci a je pro ně těžké utvořit si přátelství s někým, komu nerozumí. Navíc signály, které si navzájem dávají, znamenají v každém jazyce něco jiného. Každý druh zvířat má své vlastní komunikační prostředky a stejně tak psi a kočky. Vzájemné dorozumívání je proto pro ně ze začátku velmi složité.

Psi mluví „psinou“, kočky zase „kočičinou“

Zvířata spolu nejvíce „mluví“ řečí těla. Jaké jazykové bariéry musí, na své cestě k přátelství, společně překonat? Podíváme se na pár z nich.

Vrtění ocasem

Toto gesto je u psů výrazem velké radosti, přátelství a nadšení. Kočky tímto způsobem spíše sdělují svou nelibost a podráždění.

Ocas zdvižený do výšky

Psi takto vyjadřují své postavení, moc a nadřazenost před slabším psem. Kočky tak naopak dávají najevo svou přátelskou a mazlivou náladu.

Vrnění × vrčení

Vrněním kočky říkají, jak je jim krásně a jak pohodlně se cítí. Naopak psi mohou brát kočičí spokojené vrnění jako psí vrčení ze strachu či agrese.

Po čase se však obě zvířata těmto specifickým signálům naučí a v komunikaci jim nebude už nic bránit.

Seznámení

Společné seznámení je velice důležitá věc pro budoucí vztah a první dojmy jsou velmi důležité. Jisté je, že vše je mnohem lehčí, zvykají-li si na sebe zvířata od úplného mládí. Postup seznamování je stejný jak pro mláďata, tak pro starší zvířata. Při seznamování buďte trpěliví a zvířata do ničeho nenuťte.

Celý proces by měl probíhat v klidu. Do jedné místnosti nejprve přineste kočku a odneste ji, jakmile vše prozkoumá a očichá. Poté vezměte do místnosti psa a nechte i jeho vše důkladně očichat. Pes si díky tomu zvykne na pach kočky. Psovi pak raději nasaďte náhubek a vpusťte kočku do místnosti. Za klidné chování obě zvířata pochvalte. Na psa neustále klidným hlasem mluvte o tom, že kočička je vaše a teď bydlí s vámi. V případě, že pes na kočku nějak doráží, či dokonce vrčí, okamžitě jej napomeňte slovy: „Ne, nesmíš…“ Pes si kočku musí očichat a ona zase jeho. Nikdy ji ale nesmí honit či pronásledovat. Celé seznámení může trvat různou dobu, vše záleží pouze na zvířatech. O samotě je můžete nechat až teprve tehdy, když jste si zcela jisti, že se nemůže nic stát.

Kočka není pes

Kočky i psi potřebují každý svou individuální péči. Každý potřebuje mít svoji mističku na vodu i na jídlo, každý potřebuje své místo k odpočinku a také každý potřebuje svou porci lásky od vás. Snažte se neupřednostňovat nové zvíře před tím, co máte doma již delší dobu, ušetříte si tak spoustu problémů spojených se žárlivostí. Nikdy nedávejte kočce jídlo určené pro psy a naopak, můžete jim tím způsobit vážné zdravotní problémy. Pro kočku je také důležité škrabadlo a nějaké místo, kam se může (v případě potřeby) před psem schovat.

Krmení zvířátek by mělo probíhat ve stejnou dobu, pod dozorem, a pokud možno odděleně. Opatrní buďte také s umístěním kočičí toalety. Psi velmi rádi pojídají kočičí výkaly, které jsou pro ně nebezpečné. Očkování i odčervování psů i koček je naprostou samozřejmostí.

Nepřátelství?

Mluvíme tady o psím a kočičím přátelství, ale pravdou zůstává, že i psa, který má za svou čtyřnohou přítelkyni kočku, můžeme někdy vidět, jak na sousedovu „číču“ útočí. Jak je to možné? Psi jsou od přírody hlídači, a proto pronásledují všechny cizí „vetřelce“, kteří nejsou součástí jejich teritoria. A kočky si to samozřejmě umí náležitě vychutnat. Ony totiž uznávají úplně jiné priority. Pro ně je důležitá svoboda a nezkrotnost. A tak rády provokují cizí psy, snad aby jim ukázaly svou volnost. Líně se pak usadí v koruně stromu a s radostí pozorují rozzuřené psy uvězněné za plotem tam dole.

Přátelství na celý život

Psi a kočky umí vytvořit přátelství na celý život a i po smrti svého přítele velmi truchlí. Existuje nespočet příběhů o tomto vztahu. Často se objevují příběhy, kdy fena odkojila několik koťat. Sama jsem byla svědkem, jak náš pes se vší opatrností přinesl do „porodního košíku“ čerstvě narozené (a prvorozené) koťátko, které naše kočka porodila ještě na chodbě. Je bezpočet psů, kteří koťatům nahrazují jejich kočičí rodiče, a je mnoho koček, které dovádějí se psy, a dokonce s nimi spolupracují. Tímto přátelstvím vznikne mezi nimi pouto, které už nikdo nikdy nepřetrhne, a i když občas může dojít k nějakému nedorozumění, oni se spolu vždycky dohodnou.

A tak se tedy znovu ptám, mohou být tyto zvířata přáteli? Já myslím (a z vlastní zkušenosti vím), že navzdory různým pověrám mohou – a je to jedno z nejkrásnějších přátelství, co znám.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru