Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dárci psí krve
Sdílet:

Dárci psí krve

Psi
Všeobecné
Chodíte-li darovat krev, určitě víte, že tím můžete někomu zachránit život. Každý z nás se může někdy dostat do situace, kdy bude tuto „krevní pomoc“ potřebovat. Víte, že i váš čtyřnohý kamarád může darováním krve zachránit život jinému pejskovi a stát se tak dárcem krve?

Dárců je stále velmi málo

Krevní banky pro psy dnes stále nepatří mezi všeobecně známá zařízení a přitom mohou zachránit život třeba právě vašemu pejskovi. Jsou speciálně vybaveny pro uchovávání psí krve. Bohužel i přes veškeré vybavení má psí krev velice krátkou životnost. Tato životodárná tekutina se smí skladovat jen omezenou dobu (asi 6 týdnů). Psích dárců krve je ale stále nedostatek. Právě tohle jsou důležité věci, nad nimiž je třeba se zamyslet v případě, že máte doma většího čtyřnohého kamaráda. Protože jednou může přijít den, kdy nedej bože bude krev potřebovat právě váš miláček.

Krevní skupiny

U psů je rozdělení krevních skupin mnohem složitější než u lidí. Objeveno jich je 8. Jednotlivý pes může „vlastnit“ více krevních skupin najednou, a někteří mohou mít dokonce všechny. Určitá plemena psů jsou typická těmito „univerzálními“ skupinami, jako například Německý ovčák, Irský vlkodav, rhodeský ridgeback nebo Zlatý retrívr.

Některé krevní skupiny se neslučují s jinými. Jestliže se v těle potkají dvě nekompatibilní skupiny krve, dojde k tzv. transfuzní reakci (tělo příjemce si začne vytvářet protilátky proti krvi dárce). Tak vznikne nedostatek červených krvinek, které okysličují tkáň, a to pak může způsobit různá onemocnění, jako je anémie nebo selhání jater.

Podle veterinářů může nemocný pes dostat při první transfuzi i jinou krevní skupinu, než má. Při každé další už musí dostat krev shodnou se svojí krevní skupinou, jinak by mohlo dojít ke zmíněné transfuzní reakci. Před podáním krve pacientovi je vše důkladně otestováno, aby nemohlo dojít k omylu.

Co musí splňovat psí dárce?

Každý pes musí splnit určité podmínky pro dárcovství. Malá plemena jsou pro dárcovství krve bohužel nevhodná – vzhledem k potřebnému množství odebírané krve.

Vhodný psí dárce by měl:

  • být stoprocentně zdravý a v plné kondici,
  • mít váhu nejméně 25 kilogramů,
  • mít 2 až 8 let,
  • být správně vakcinovaný, odčervený a ošetřený proti vnějším parazitům,
  • být nejméně 3 týdny po očkování,
  • v minulosti nesmí být příjemcem krve,
  • být alespoň 5 měsíců od posledního odběru krve,
  • nesmí užívat léky,
  • být klidné povahy,
  • feny nesmějí být březí, neměly by hárat ani mít předtím štěňata.

Jedinci, kteří splňují daná kritéria, jsou pak zapsáni na seznam dárců krve. V případě potřeby veterinární klinika kontaktuje majitele.

Jak to celé probíhá

Před odběrem provede veterinář celkové vyšetření, aby se ujistil, že je pes zdravý. Darovací odběr se provádí nalačno, z krční žíly a trvá přibližně 20 až 30 minut. Odebírá se přibližně 17 mililitrů krve na 1 kilogram váhy psa, což je například při ideální váze psa 30 kilogramů asi půl litru krve. Platí zde pravidlo, že čím je pes větší, tím je pro odběr vhodnější. Psi to ve většině případů snášejí dobře, ale některým majitelům se při podpoře svého miláčka může udělat zle. To, jak celý odběr proběhne, záleží také ve velké míře na šikovnosti personálu a povaze vašeho psa.

Dobrý skutek je po zásluze odměněn

Po úspěšném provedeném odběru by měl pejsek za odměnu dostat nějaký dobrý pamlsek. Každá veterinární klinika si svých psích dárců velice váží, a tak jim poskytují různé výhody. Zbohatnout se na nich ale nedá. Každá klinika poskytuje jiné benefity. Některé nabízejí zdarma různé veterinární prohlídky, očkování, slevy na krmivo, doplňky stravy, pamlsky apod.

Tím, že necháte svého pejska zapsat do seznamu dárců krve a necháte ho krev darovat, můžete pomoci zachránit nejeden život. Pro vašeho psa je to malé množství, které má do pár hodin zase zpět. Pro jiného to může být hranice mezi životem a smrtí…

Darovat krev mohou i jiná zvířata, jako například kočky, koně a další.

Zdeňka Kudová

Autor textu: Zdeňka Kudová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru