Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sůl nad zlato?
Sdílet:

Sůl nad zlato?

Psi
Všeobecné
Nechci zpochybňovat starou lidovou moudrost ani půvabnou pohádku. Ani proti solničce na stole nic nemám (i když se prý přesolovat pokrm rozhodně nemá). Solení chodníků však nesnáším stejně, jako to nesnášejí mí psi. A nejen oni! Každou chvíli některý z nich stojí se zdviženou tlapkou a čeká, až mu pomůžeme. A posypová služba? Znáte to – na půl milimetru sněhového poprašku lopatu soli…


Co sůl způsobuje?

Nadměrné zasolování chodníků a vozovek (kterého jsme letošní zimu takřka denně svědky) má mnoho negativních vlivů: sůl stéká do spodních vod, do základů domů a ke kořenům dřevin a bylin. Sůl narušuje kořeny rostlin, které pak ztrácejí schopnost nasávat vodu a přijímat živiny, tudíž chřadnou. Prosolená půda přichází o kalcium, magnezium, draslík a stopové prvky nutné pro výživu rostlin.

Sůl agresivně poškozuje tlapky zvířat. V případě drobných poranění tlapek hrozí zvířatům nepříjemné záněty. Ptáci, kteří pijí ze slaných louží, mohou uhynout. Působením soli půda sléhává a zákonitě snižuje svou schopnost absorbovat vodu při stále častějších průtržích a přívalových deštích. Lidem pochopitelně sůl ničí obuv, poškozuje karoserie aut apod.

Jak ochránit psí tlapky?

Samozřejmě výbornou ochranou jsou psí botičky. Ovšem ne všichni psi jsou ochotni si na tento „módní trend“ zvyknout. Mnozí z nich v botkách chodí jako „kladrubáci“ nebo se horlivě snaží nedobrovolnou „okrasu“ strhnout.

Částečnou pomoc poskytnou mnohé přípravky. Dříve pomáhala jen indulona, jelení lůj nebo lékařská vazelína (White Petroleum Jelly). Dnes však už na trhu najdeme mnoho speciálních ochranných krémů ve všech možných finančních relacích. Před každou vycházkou ošetříme polštářky tlapek i pokožku mezi nimi ochranným krémem. Po vycházce je dobré vytřít tlapky vlhkým hadrem a namazat je balzámem. Sůl psí tlapky vysušuje a způsobuje na polštářcích bolestivé prasklinky. Postižené tlapky je dobré ošetřit hojivým gelem (např. s aloe vera).

P. S.

Často slýchaná rada – vyhýbejte se se psy prosoleným povrchům – je k ničemu. Samozřejmě se každý pejskař snaží dopřát svému svěřenci pohyb v lese. Ale musí se tam nějak dostat. A dogu – na rozdíl od Čivavy – nelze přes prosolené plochy přenášet. Ostatně ve městě je sůl, kromě vzácných parků, prakticky všude.

Autor textu: Jaroslav Monte Kvasnica
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru