Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběhy psích dárců krve
Sdílet:

Příběhy psích dárců krve

Psi
Všeobecné
Nedávno jsme zmiňovali o důležitosti dárcovství psí krve. Mluvili jsme také o problematice neustálého nedostatku psích dárců a kritériích, které pejsci musí splnit, aby se mohli stát dárcem. Například je to minimální váha 25 kilogramů, být plně zdraví a ve věku od 2 do 8 let. Stane-li se váš pejsek dárcem bude za to odměněn v podobě různých benefitů. Navíc může zachránit spousty životů a stát se tak velkým psím hrdinou.

Heroic Shadow Shefis

Shedy v dubnu oslaví již páté narozeniny. Narodil se v chovatelské stanici v Brně. Je hrdým představitelem Výmarského ohaře a váží asi 35 kilogramů. Rozhodnutí zařadit Shedyho na seznam dárců učinila jeho panička Tereza Šnajdrová po jeho úrazu. Shedyho nešťastnou náhodou srazil automobil a způsobil mu mírný pneumotorax (nahromadění vzduchu či jiného plynu v pleurální dutině) a odřeninu končetiny. Tereza Šnajdrová si byla plně vědoma, že vše mohlo skončit mnohem hůř a řekla: „Klidně se to může stát někomu jinému a na troše tekutin z mého psa, bude pak záviset život jiného psa...“

Poprvé daroval krev 18. 2. 2016. Zúčastnil se už sedmi odběrů a celkem tak daroval 3 litry životodárné tekutiny. Shedy pomohl už mnoho psům. Mezi nimi byla také fenka bullteriera. Její tělo nebylo schopné přijmout čip. Bojovala s rozsáhlou infekcí a špatnou srážlivostí krve. Darovaná tekutina jí pomohla s uzdravením. Ne každé dárcovství vždy končí šťastně a příjemce krve přes veškerou snahu bohužel zemře. Takovou zkušenost zažil Shedy při jednom ze svých odběrů. Jeho krev potřebovala mladá a velmi nemocná fenka, která trpěla trombocytopenií. Její stav byl velmi vážný a i přes veškerou snahu veterinářů svému stavu podlehla.

Shedy se svou paničkou pomáhají ne jen pejskům, ale také lidem. Aktivně spolu provádějí canisterapii ve školkách i v nemocnici na oddělení ženské psychiatrie. Rádi zde předvádějí různé triky a baví s nimi své „publikum“. K dalším jejich společným aktivitám patří myslivost. Tento pes velice rád pracuje se zvěří a přímo miluje činnost ve vodě a na poli. Shedy je pes s velkým „P“, který společně se svou paničkou pomůže pozitivně ovlivnit spousty životů...

Lady Ája z Hrnčířské smečky

Ája se narodila v září roku 2009 a její život nezačal zrovna nejlépe. Na svět přišla jako jedno ze tří nechtěných štěňat Rotvajlera, které někdo zanechal svému osudu. Paní Zuzana Nechvátalová se Aji ujala a poskytla jí nový domov. Od začátku měla v plánu zařadit Áju do registru dárců krve. Učinila tak po předchozí tragické zkušenosti, kdy její dva němečtí ovčáci byli otráveni neznámým pachatelem. Paní Nechvátalová má ve své smečce také zachráněnou fenku Westíka s poruchou srážlivosti krve a jak sama řekla: „je fajn mít záchranu v případě transfuze doma.“ Rozhodnutí zařadit fenku do darovacího programu bylo tedy okamžité.

Ája vážila 38 kilogramů. Krev darovala hned na několika klinikách a třikrát byl příjemce přímo na operačním sále. Zachránila život otrávené fence Labradora, která přežila jen díky transfuzi. Její panička je velice odhodlaná pomoci co nejvíce nemocným pejskům a tak při jednom darování jela i 160 km, aby pomohla. Ája za celý svůj život darovala krev sedmkrát. V současné době již Ája není mezi námi. Zemřela v říjnu roku 2016 na torzi žaludku. Měla velice milou a přátelskou povahu a měla velice ráda lidi. Ráda aportovala a dělala obrané sporty.

Paní Zuzana v listopadu adoptovala fenku Amerického buldoka Lady Beatrice z Hrnčířské smečky. Bea byla zachráněná skupinou dobrovolníků pro týrané psy – Psí štěstí. Nyní je jí asi 7 měsíců a s bratrem paní Zuzany – Františkem právě procházejí výcvikem. V budoucnu by měla Bea složit zkoušky z canisterapie a stát se také dárcem krve. Půjde tak v hrdinných Ájiných stopách...

Každý psí dárce je velkým hrdinou a já je i jejich páníčky velice obdivuji. Každý den pomáhají zachránit několik psích životů, každý den se díky nim dějí zázraky. Popřemýšlejte, jestli by nebylo možné zapojit i vašeho psa do programu darování krve, nikdy nevíte, kdy bude krev potřebovat právě váš pes.

Autor textu: Zdeňka Kudová
Autor fotografií zdroj: Zdeňka Kudová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru