Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběhy z veterinární ordinace 1 – Ruptura sleziny
Sdílet:

Příběhy z veterinární ordinace 1 – Ruptura sleziny

Psi
Nemoci

Slezina. Řecky splén. Funguje jako krevní filtr a strukturou je podobná jako mízní uzlina. Pokud dojde k jejímu poškození, je možné ji odebrat, protože organismus je schopen se bez ní obejít. Ruptury sleziny vznikají především působením tlaku na břišní dutinu nebo v dolní části hrudníku na levé straně. K ruptuře však může dojít i při prudkém pádu na nohy či silném nárazu. Výjimečně například u cirhózy jater (chronické onemocnění, při němž dochází k nekróze jater a masivnímu krvácení). U našeho pacienta došlo při hře k nabodnutí na zahradní vodovodní kohoutek.

Saarloosův vlčák jménem Bróg Ragnar Elenia Narmo si již ve dvou letech musel projít právě tímto zákrokem, zvaným splenektomie. Do veterinární ordinace byl přivezen poté, co u něj majitelka zpozorovala nahrbený postoj, který může ukazovat na bolestivost břicha, a především bledé spojivky. 
Veterinární lékař nejdříve provedl základní klinické vyšetření, které prokázalo bolestivost břišní dutiny, a proto udělal důkladnější vyšetření pomocí sonografu. Na něm byla vidět tekutina v dutině břišní a veterinární lékař se rozhodl provést abdominocentézu, při které se nahromaděná tekutina odsaje do injekce, aby lékař mohl danou tekutinu identifikovat. V tomto případě se ukázalo, že je v dutině břišní krev. Po vyšetření byla majitelce doporučena akutní návštěva kliniky, kde by provedli probatorní laparotomii, otevření dutiny břišní, takzvaně „na zkoušku“, aby se zjistila příčina přítomnosti krve v břišní dutině.
Majitelka Ragnárka se rozhodla pro návštěvu jedné z brněnských klinik, kde byli schopni tuto operaci provést. Ještě před zákrokem bylo potřeba udělat vyšetření krve pro zjištění hematokritu (poměr mezi objemem červených krvinek, erytrocytů, a plné krve) a pacient byl stabilizován infuzní terapií. Pro tuto terapii byl použit Ringerfundin, který se používá k úpravě ztrát mimobuněčné tekutiny, aby došlo k udržení normálních osmotických poměrů.
Následovala anestezie. Nej­dříve byl podán Medetomidin jako premedikace před navozením anestezie, následně Butor­fanol jako analgetikum a Propo­fol – hyp­no­tikum, které je používáno právě pro udržení krátkodobé anestezie. Přechod do anestezie byl v pořádku, a proto se mohlo přejít k samotné operaci. Byla provedena laparotomie z Linea alba, což je vazivová střední čára břicha. Z břišní dutiny bylo odsáto přibližně 500 ml krve a byla odstraněna již vytvořená krevní sraženina. Hlavním problémem, který vedl ke krvácení do břicha, byla 3 cm dlouhá ruptura sleziny. Po rozhodnutí lékaře byla provedena splenektomie (chirurgické odstranění sleziny). Vše proběhlo bez komplikací.
Pokud se provádí nějaký zásah do dutiny břišní, zvíře je stále v anestezii a vše probíhá bez komplikací, je možné udělat další menší zákroky. Majitelka si přála gastropexi. Gastropexe je chirurgické upevnění žaludku k břišní stěně. Tento zákrok se realizuje jako prevence proti dilataci (torzi, otočení) žaludku.
Následně bylo potřeba celou břišní dutinu uzavřít. Nejdříve byl použit vstřebatelný materiál Charlic, to je syntetický materiál s pleteným vláknem. Následně se zašila kůže. Po zákroku se pes probudil bez komplikací. Dle veterinární zprávy byl nařízený celkový klid, pohyb venku pouze na vodítku. Tekutiny mohl přijímat hned. Pevná strava však byla doporučena jen v malých dávkách a nejdříve až po 12 hodinách po operaci. Kontrola byla nařízena po 14 dnech, společně s vyndáním stehů.
Ragnar je nyní naprosto v pořádku. Užívá si plného pohybu se svými psími kamarády. Po jizvě není ani památky a výstavní úspěchy se jen hrnou. Náš český junior šampion má plnohodnotný život bez jakýchkoli omezení.

 

Autor textu: Barbora Ludikovská
Autor fotografií zdroj: Barbora Ludikovská
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru