Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tradiční čínská veterinární medicína – díl 2.
Sdílet:

Tradiční čínská veterinární medicína – díl 2.

Psi
Nemoci

V minulém díle jsme si nastínili, co je čínská medicína a jak ji lze použít u zvířat. V dnešním díle si vysvětlíme její hlavní principy: jin a jang a teorie pěti prvků. Jin a jang a teorie pěti prvků jsou základní filozofické směry, které ve starobylé Číně vysvětlovaly přírodní zákony a staly se také základem pro diagnostiku a léčbu v tradiční čínské medicíně a tradiční čínské veterinární medicíně.

Jin a jang
Pozorováním okolního světa, kdy den přechází v noc, léto v zimu, po dešti vyjde slunce, si staří Číňané uvědomovali dualitu, která nás obklopuje. Vše kolem nás může být popsáno jako vztah protikladů, které nazvali jin a jang.
Jin a jang se plynule prolínají a není možné je od sebe oddělit. Jeden dohání toho druhého a smyslem je dosažení rovnováhy. Tento koloběh se odehrává jak kolem, tak i uvnitř nás. Každá část se skládá ze své jin a jang části (1). Každý orgán má svou jin a jang část, v případě, že jsou v nerovnováze, nastává nemoc.
Informace o vlastnostech jinu a jangu jsou cennými nástroji v diagnostice onemocnění dle TCVM. Například: ráno je doba, kdy jang nabývá síly. Ranní průjem je způsobený nedostatkem jangu nejčastěji v Led­vinách. Proto je potřeba posílit ledvinový jang.

Noc je doba jinu. Spíme a nabíráme sílu na druhý den. Pokud zvíře nespí v noci a chodí po bytě nebo chce jít ven a je neklidné, znamená to, že má nedostatek jinu v těle a je potřeba ho dodat, abychom tělo uvedli zpět do rovnováhy (bude v noci zase spát).
Kavalírek trpící onemocněním srdce byl v noci neklidný, často měnil polohu a pořád někde „cestoval“. Rentgenové vyšetření vyloučilo vodu na plicích a nasadily se léky na srdce. Jeho neklid v noci však neustával. Po ošetření akupunkturních bodů na podporu jinu v těle začal opět v noci spát.
Jin a jang aspekt můžeme nacházet i v charakteru onemocnění: akutní nástup nemoci s vysokými teplotami představuje nadbytek jangu v těle a pacientovi můžeme mimo jiné ulevit pomocí stimulace bodů podporujících jin (chlad) v těle. 
Chronické problémy většinou starších a zimomřivých jedinců jsou spojeny s nedostatkem jangu (tepla) v těle. Ošetřením bodů podporujícím jang jim ulevíme.

Teorie pěti prvků
Podobně jako jin a jang je teorie pěti prvků základním kamenem čínské medicíny. Vychází z pozorování dynamických změn v přírodě a zajišťuje důležitý model, který nám umožňuje se orientovat v patologii vnitřních orgánů. Zde jsou možné dva stavy – buď je to stav nadbytku, či nedostatku čchi (energie) na jedné, či druhé straně. Mezi orgány probíhá buď cyklus podpory, nebo cyklus kontroly, které udržují dynamickou rovnováhu. Pokud však nerovnováha překračuje fyziologickou mez či trvá dlouho, tento stav vede k nemoci. Norský veterinární lékař Are Thoresen využil těchto poznatků při léčbě rakoviny. Nádor mléčné žlázy je nadbytek/blokáda čchi na meridiánu žaludku. Játra řídí/kontrolují Žaludek a Slezinu. Napíchnutím bodu jater Liv 3 se dosáhne toho, že játra tlumí aktivitu (nádorové bujení) na meridiánu Žaludku. Tuto teorii praktikoval i na jiných formách rakoviny. Při terapii nádorů mléčné žlázy měl až 70 % úspěšnost. Nádor se buď zastavil v růstu, výrazně se zmenšil, nebo zmizel úplně (2).

Pět prvků:
Dřevo je symbolem jara. Po dlouhé zimě začínají rašit lístky, nové větvičky. Les je plný zelené barvy. Hodně fouká vítr a prší. Vlastností dřeva je ohebnost a napřimování, může pronikat do svého okolí. Játra patří k elementu dřeva.
Oheň je symbolem léta. Slunce svítí, je teplo, země je vysušená, oheň je vyjadřován červenou barvou. Čchi (energie) ohně má silně jangovou povahu a je horká, proto orgán Srdce patří k elementu ohně.
Země je symbolem pozdního léta. Je to čas úrody, po­le se barví do žluta. Země je jinové povahy, dává vznikat formám života, plodí, vyživuje. Slezina, jejíž čchi má na starost vznik a rozvod živin, patří k elementu země.
Kov je symbolem podzimu. Kov je produkován z hor­­ských minerálů, rodí se ze země. Podléhá změnám a dá se formovat. Jeho barva je bílá. Jeho čchi je čisté, proto k elementu kovu patří Plíce, které mají na starost udržování vnitřní čistoty.
Voda je symbolem zimy. Je vlhká a prosakuje směrem dolů, vtahuje do sebe a uschovává, proto patří Ledviny k elementu vody. Ledviny v sobě uchovávají životní esenci. Barva tohoto elementu je černá (3).
Praktické využití pěti prvků v diagnostice: onemocnění, která se zhoršují v zimě, postihují kosti nebo močový systém, např. problémy pohybového aparátu (artrózy, nemoci meziobratlové ploténky, záněty močového měchýře atd.) souvisí s elementem vody, tudíž jsou ledviny v nerovnováze. Po vyšetření pulzu a jazyka můžeme určit, která ze složek jin/jang/krev/čchi ledvin je v nedostatku, a dle toho budeme posilovat danou složku ledvin.
I v klasické ambulanci můžeme zaznamenat, že nejvíce pacientů s jaterními problémy chodí na jaře, záněty močových cest a ledvinová selhání v zimě, v létě pak problémy se srdíčkem a na podzim je více zánětů dýchacích cest. Čínská medicína nám opět dává praktické nástroje, jak pečovat o svá těla a o své domácí mazlíčky. 
Reference
1. Traditional Chinese Veterinary Medicine, Fundamental principals (2nd edition), Huisheng Xie, Vanessa Preast, 2013 
2. http://www.researchgate.net/publication/200818135_Acupuncture_treatment_on_dogs_with_confirmed_mammary_cancer_observed_tumor-regression_and_derivation_of_twelve_cytostatic_bioactive_peptides_applied_with_success_on_cancer_cells_in_vitro
3. Klasická čínská medicína, základy teorie I, Vladimír Ando, 2009

 

Autor textu: MVDr. Lenka Novobilská, CVA (IVAS)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru