Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pět statečných
Sdílet:

Pět statečných

Psi
Druhy a plemena

Už poosmé byli vyhlášeni vítězové pěti kategorií ankety Statečné psí srdce. Psi, kteří zachránili lidské životy nebo pomáhají svým majitelům v těžkých chvílích, byli čtyři. Dalším, a to nevšedním zachráncem byla in memoriam oceněna fenka malinoise Cama za své působení proti pytlákům v Africe.

Statečné psí srdce 2018

Anketu vyhlašuje časopis Psí kusy a její výsledky byly oznámeny  v sále historické budovy Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. Ceny vítězům tradičně předávaly ženy, známé spisovatelky a herečky, a to za přítomnosti médií, hostů a žáků několika tříd pražské Základní školy Vratislavova.
Nevídanou bilancí se mohl pochlubit kříženec belgického a Německého ovčáka War, který ve službách chebské Policie ČR našel během roku 2017 tři osoby, jejichž život visel na vlásku. Všechny tři příběhy jsou natolik zajímavé, že si o nich necháme vyprávět v samostatném článku jeho páníčkem, policejním psovodem praporčíkem Lubošem Šmolíkem. War se tedy stal držitelem Statečného psího srdce v kategorii Záchranných činů služebních a záchranářských psů.

Rex a děda
V kategorii Záchranných činů neslužebních psů–laiků získal Statečné psí srdce kříženec Rex rodiny Capůrkových, který zachránil život jejich dědovi. Zachránce se sice nedostavil, zato hosté mohli vidět jeho sympatickou hlavu na obrázku namalovaném vnukem zachráněného dědy. A jak k záchrannému činu došlo, se publikum dozvědělo od majitelů pejska: „Naše rodina Capůrkových bydlí ve stavení na jihu Čech. Naproti přes dvorek bydlí děda s babičkou. Rex a děda jsou velcí kamarádi, a tak spolu trávili čas, zvláště když děda chodil ke slepicím, ke včelám nebo sekat louku. Jednou začal Rex neobvykle silně štěkat. Když jsme z okna nezahlédli žádnou návštěvu a pes nepřestával štěkat, šli jsme se podívat ven. Na zemi u dveří ležel děda, nemohl se hýbat ani volat o pomoc. Rex vycítil, že dědovi hrozí nějaké nebezpečí, proto tak štěkal. Dědu postihla náhlá srdeční slabost a nebýt Rexe, kdovíjak by to dopadlo. Díky němu se děda dostal včas do rukou lékařů a po voperování srdečního stimulátoru a dvou dalších operacích je doma v kruhu svých blízkých a opět může chodit na procházky s Rexem.“

Porušil pravidlo a zachránil život
Pes Border kolie Chuck Norris z Ben­gasu se stal vítězem kategorie Pomá­hající srdce. Chuck je bezvadně vycvičený ve společnosti pro přípravu psů handicapovaným lidem, aby pomáhal svojí paničce Marii Mackové. A právě jeho bezvadná vycvičenost ho nechala v pondělí 26. června minulého roku chvíli bezradným, neboť má ležet vedle své paničky, když je v bezvědomí. Jenomže tentokrát jeho paní leží na konci dlouhé chodby, a nejenže se nehýbá, ale ona ani nedýchá. To Chucka nenechává klidným, neboť s takovou situací se ještě nesetkal. Chvíli tápe, ženu se snaží povzbudit svým čenichem, ale když vůbec nereaguje, váhavě vstává a odchází dlouhou chodbou, snad najde nějaké řešení. Všechny dveře jsou však zavřené, až na druhém konci se jedny otevřou. V ten moment se vřítí do kanceláře, a když přítomní na psovi pobíhajícím mezi stoly vidí žlutou vestičku s nápisem Helppes, uvědomují si, že se asi něco stalo. Vstávají a jdou za Chuckem, který je přivede ke své bezvládně ležící paničce. Dvě ženy ji obracejí na záda a provádějí masáž srdce. Po chvíli je u ní také lékařka, která přebírá masáž a nechá zavolat záchranku. Ještě před příjezdem sanitky je první pomoc účinná, žena má hmatatelný pulz a začíná dýchat i komunikovat. Za to, že paní Marie Mac­ková mohla vyprávět ve Starém purkrabství svůj příběh a převzít cenu, vděčí svému psímu zachránci. Tím ale její strádání neskončilo, neboť od zmíněné příhody se jí srdce zastavilo ještě několikrát, a to Chuck těžce nese. „On žije v neustálém napětí a strachu, že by o mne mohl přijít. Sám má ze stresu zdravotní problémy. Bohužel zdravotní dovolená pro něho nepřichází v úvahu, jak mně potvrdili i veterinární lékaři. Odmítá se totiž ode mne hnout a i sebemenší odloučení bere jako trest,“ uvedla Marie Macková při přebírání ceny.

Strážný anděl Jůlinka
Nemenší zásluhu má dvouletá fenka Labradorského retrívra Jůlinka. Vystihují to i slova, která při přebírání Ceny partnerů pronesla její majitelka Soňa Szwajnochová: „Jůlinko, děkuji, jen díky tobě žiji, jsi můj anděl strážný.“ Jsou to silná slova, ale pravdivá, jak vyplývá z příběhu, o němž se při přebírání ceny panička Jůlinky zmínila. „Kvůli svému psychickému onemocnění jsem přišla o své děti, které byly svěřeny do péče otce. Neměla jsem pro koho žít a pokusila se o sebevraždu. Nevycházela jsem vůbec ven a utápěla se v depresi. Pak mně do života vstoupila Jůlinka. Nejprve jsem měla obavy, zda péči o štěně zvládnu, když jsem měla problémy sama se sebou. Brzy se ukázalo, že to byla právě Jůlinka, která mě vrátila do života, donutila mě vycházet z domu a o někoho se starat. To natolik přispělo k mému zklidnění a takovému zlepšení psychického stavu, že jsem se nakonec rozhodla pomáhat druhým lidem. Jůlinku jsem vycvičila a složila s ní canisterapeutické zkoušky a dělám dobrovolníka na rekondičních pobytech pro lidi s duševním onemocněním. Také mě doprovází do socioterapeutické dílny pro lidi s duševním nemocněním Fokus. Jůlinka mně natolik pomohla, že zvažuji návrat na vysokou školu a věřím, že spolu to všechno zvládneme,“ optimisticky uzavřela svůj příběh paní Soňa.

Postrach pytláků
Fenka Belgického ovčáka Malinoise se stala psí celebritou už ve svém mladém věku, neboť díky jejímu působení v Kongu–Braz­zaville byla postrachem pytláků a pašeráků slonoviny a dalších produktů ze vzácných zvířat. Cama se dostala z České Lípy do Konga po náležitém výcviku s kynoložkou Hanou Böhme. Ta jako cvičitelka psů nadále připravuje čtyřnožce střídavě doma a v Africe k pátrání po slonovině a produktech ze zvířat, ale i po zbraních, které pytláci používají. Cama zpočátku pracovala v Kongu s paní Hanou, potom s domorodým psovodem Mbonem. Ačkoliv se fenka pohybovala v rezervaci i při kontrolách dopravních prostředků v nebezpečném prostředí, paradoxně zahynula při dopravní nehodě. Bylo to při návratu z rezervace Odzala, kde natáčel slovenský dokumentarista Matúš Jankovič film o této skvělé fence. Do džípu řízeného českým ochráncem slonů Arthurem Sniegoněm narazil místní taxík. Džíp se převrátil a slovenský dokumentarista i Cama podlehli svým zraněním. Odhalováním úlovků vzácných zvířat se Cama zasloužila o záchranu bezpočtu slonů a dalších chráněných živočichů, neboť jak pytlákům, tak pašerákům hatila jejich nekalé počínání. Za tyto výjimečné zásluhy obdržela Statečné psí srdce v kategorii In memoriam – Spící srdce. A protože Hana Böhme byla v době vyhlašování výsledků v Kongu, cenu předala jejímu manželu Radkovi herečka Patricie Solaříková.
 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru