Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poitevin – chovatelské zkušenosti paní Svatavy Beránkové
Sdílet:

Poitevin – chovatelské zkušenosti paní Svatavy Beránkové

Psi
Druhy a plemena

Plemeno poitevin patří mezi málopočetná plemena původem z Francie, využívá se na parforsní hony – štvanice.

Seznámení
Nikdy bych si nepomyslela, že právě já budu chovat toto plemeno. Poprvé jsem ho viděla na WDS Paris ve Francii, kde byl chovatel s poměrně velkou smečkou, bohužel nechtěl komunikovat. Na WDS 2013 Budapešť v Maďarsku jsem toto plemeno potkala podruhé. Pes s handlerem tvořili krásný pár. Bohužel během této velké události došlo k nečekanému neštěstí – handler zemřel. Náhoda tomu chtěla a jeho psy jsem vedla já. Vyhráli jsme nejkrásnější pár WDS 2013 Budapešť. Bohužel kvůli tragické události jsme si tento úspěch nemohli vychutnat.
Po několika týdnech mě majitelka kontaktovala a ptala se, co bych si přála jako odměnu za výpomoc. Požádala jsem o umožnění nákupu páru poitevinů. Dostala jsem kontakt na chovatele a jela jsem si pro vysněné psy. Poprvé v životě jsem viděla smečku 350 poitevinů. Chovatel, majitel, lovec mně ukázal celý psinec a jen letmo, jak tam vše chodí. Ukázal mi psa a fenu, pro které jsem si přijela. Odvezla jsem nejprve psa a za šest měsíců fenku. Doma to bylo jako s malým dítětem, pes nic neznal, ale chtěl poznat úplně všechno. Věnovala jsem se mu 24 hodin denně. Po dovozu feny vznikl nerozlučitelný pár, od kterého jsme odchovali již dva vrhy, jednou šest a podruhé deset štěňat. Minulý rok jsem si přivezla další fenu. Naši poitevini jsou první čistokrevní jedinci v České republice. Jsou úžasní – milí, zvídaví, všemu se rádi učí, samozřejmě milují svoji smečku a mají rádi děti. Jejich chov není složitý, jen musí mít ve všem svůj pevný řád, musí pochopit, co chcete, v opačném případě mají vlastní názor. Jako každá smečka uznávají hierarchii. Poitevin je bezúdržbový pes. Všichni mají rádi pohyb. Jsem zaměstnaná, a tak nemám vždy čas jít na procházku, máme však velkou zahradu, kde se vyběhají společně se psy plemene Porcelaine, které také chovám.

Štěňata
Naše feny se sesynchronizovaly, takže hárají jednou ročně, což je dobře. Březost u mé feny trvala standardně 62 dní. Po nakrytí si přestala hrát s ostatními a byla o poznání klidnější. Po celou dobu březosti bydlela v kotci s krycím psem, který ji miluje. Ze žrádla pro ni vybíral maso a stále spolu spali stočení v klubíčku. V den porodu fena odešla do porodního domku, kam jsme ji stále vodili, aby si zvykla. Porod probíhal klasicky, ale víceméně vestoje – v době vypuzovací fena stojí, lehne si až ke kojení. Fena měla dostatek mléka, o štěňátka se dobře starala, ale po 3,5 týdne, když štěňata začala vidět, už chtěla k samcovi. Potom se od štěňat odloučila a chodila na ně jen dohlížet. Od 4. týdne štěňata přecházejí na kašovitou stravu a potom na maso a granule. Jsou to velcí jedlíci, kteří si celý den hrají. Je to velká radost.

Vývin, krmení
Poitevini jako všechna velká plemena dozrávají a vyspívají postupně, nejprve se vyvíjí jejich mohutná kostra, takže vypadají nevyrovnaně, působí hubeným, vytáhlým dojmem. Asi po roce se začne utvářet svalová hmota. Velký důraz kladu na výživu. Poitevini žerou syrové maso, které milují. Krmím přirozeným způsobem metodou BARF, přidávám menší množství granulí a krmné doplňky (Chondro, Apto–Flex). Krmím jednou denně večer, samozřejmě kromě štěňat. Psi hodně pijí a v přírodě vodu vyhledávají.
Psychický vývoj je pomalý, jsou velice chytří a všemu se naučí, ale musí chtít. Pamlsky a podobné odměny moc nefungují, reagují na hlas, na pohlazení. Podle mých zkušeností ve třech letech dospějí psychicky a fyzicky.

Zdraví
Moji poitevini se narodili uprostřed přírody, neznali žádné léky ani veterinární péči, ani očkování. Chovatel jim nechává aplikovat pouze čip. Všechno řídí přírodní výběr. Samozřejmě když jsem je odvážela, měli PET passport a veškeré náležitosti.

U chovatele poitevinů
Chovatel, od kterého jsou naši poitevini, žije ve Francii, vlastní 300–350 psů, je aktivní lovec, má koně, věnuje se štvanici, v období honů vyjíždí pravidelně se třemi smečkami po 30 psech. Smečky se i pronajímají. Vlastní chov je z našeho úhlu pohledu drsný. Ve smečce je alfa samec a alfa samice, šarvátky jsou na denním pořádku, psi a feny žijí odděleně, bojuje se o vše – kde budu spát, kolik budu žrát…
Chovatel má plemenitbu nastavenou tak, že samice rodí více psů samců, které potřebuje k lovu. K dalšímu chovu si nechává ty krycí psy, kteří dávají více psů (víme, že pohlaví štěňat určuje samec). Samice rodí v prostorách mimo psinec, velice přirozeně, o samotě. Nemají porodní bednu, rodí na zemi na slámě, jsou izolované, aby netoužily jít blíž ke smečce.
Poitevinům podává chovatel hovězí maso a vnitřnosti, krmí se jedenkrát za den, navečer. Vodu pijí psi z rybníka, který se nachází na rozlehlých pozemcích, kde se po celý den pohybují. Přes noc jsou zavřeni v psinci a jsou rozděleni na psy, feny, mladé psy, lovce a staré psy. Staří psi jsou hodně opotřebovaní, protože lov je velmi náročný. Lovu se učí psi sami, ve smečce.

Naše odchovy
Naši poitevini neloví, v České republice je jejich využití v tomto směru velmi omezené. Naše odchovy jsou však komě ČR po celém světě – Finsko, USA, Rusko atd. Na­příklad ve Finsku jsou denně aktivně využíváni na dohledání zvěře. S GPS na krku podávají úžasné výkony a finští přátelé si je nemohou vynachválit. Čekají na další štěňata a chtějí se věnovat chovu. Tito psi běhají díky dlouhým nohám i v hlubokém sněhu a mají obrovskou vytrvalost. Všichni noví majitelé se o psy starají vzorně, chrání je v lese reflexními prvky a pomocí GPS.
Do budoucna se chci chovu poitevinů dále věnovat a šířit povědomí o tomto plemeni. Není to vždy úplně snadné, jako všechny začátky, ale mám velkou podporu v rodině, která mi moc pomáhá. Doufám, že se najdou další nadšenci a plemeno bude mít nové příznivce.

 

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru