Trávit hraboše, či netrávit, toť otázka dnešních dnů – tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 13. 8. 2019

Obsah

Obecně každé použití jedovatých nástrah znamená zvýšené riziko pro domácí zvířata, i ta volně žijící. Veterinární lékaři často řeší ve svých ordinacích otravy psů či koček po požití návnady na potkany či po požití všemožných návnad na různé škůdce v zahradách, které si na své pozemky aplikují sami majitelé. Ale pozor, rizika mohou být i mimo zahradu!

Komora veterinárních lékařů si neosobuje právo rozhodovat, zda trávit či netrávit hraboše. Jistě se najde mnoho argumentů pro i proti, ale není od věci připomenout, že každý lidský zásah do přírodní rovnováhy, byť i se možná zdá hodně vychýlená, může znamenat nečekané riziko. Velcí zemědělci argumentují ekonomikou, přírodovědci a ornitologové ohrožením sýčků, volavek a čápů či poštolek, popřípadě psů a koček.

Podle Komory veterinárních lékařů sice přímé ohrožení domácích zvířat nemusí hrozit, protože návnada, jejíž účinnou látkou je fosfid zinku, přesněji 2,5 % fosfid zinečnatý velmi neatraktivně páchne, ale vyloučit se určitě nedá! Fosfid zinečnatý se dostane do žaludku, kde působením kyseliny solné hydrolyzuje a vzniká plynný fosfan. Ten vyvolá akutní zánět žaludku s následnou nekrózou sliznice. Důsledek: bolestivost břicha, zvracení, krvavý průjem. Současně se fosfan vstřebává do krevního oběhu a způsobuje nekrotizující záněty v celém těle. V plicích vyvolává výrazný edém.

Úhyn nastává poměrně rychle. Proto by se asi každý na procházce se psem měl takto „ošetřeným“ polím, ale i příkopům a remízkům, raději vyhnout. A pozor, návnada může být nebezpečná
i ptákům, kočkám. A co přiotrávený hraboš? Bude přece snadnou kořistí. Jak moc může ohrozit volně žijící predátory? Ornitologové varují.

Když už by se měl jed používat, měl by se aplikovat vždy podle návodu, u plánovaného přípravku na hraboše je uvedeno na obale, že do nor! Ostatně u všech přípravků je nutné dbát vždy návodu k použití! A při pohybu v exteriéru sledovat možné výstražné informace o použití jedu, ti, kdo jej aplikují, musejí tak zřetelným způsobem učinit, stejně jako deratizátoři, zemědělci a jiné odpovědné subjekty.

No a všichni, kterým bude podezřelý stav vlastního psa, či kočky, by měli vždy neprodleně navštívit veterinárního lékaře, První pomocí je vyvolat zvracení. A hlavně doufat, že k otravě došlo nepřímo.

PR KVL

Ohodnotťe tento článek:

Celkové hodnocení (1x):

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

20.8.2019 21:11

Kritický komentář.
Alibistický článek. Říká fakta, upozorňuje na rizika, hlavně pro domácí mazlíčky, ale neřekne jasně: Chceme - li likvidovat kalamitu hrabošů jedem, musíme se smířit se zahubením jejich predátorů. Je jedno, že návnada je v noře. Káně myš sežere jak vyleze ven, lasice v noře, takže je to takové ble ble ble, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Nejde o psy nebo kočky, kterých běhá venku polodivokých až příliš mnoho. Buď to nechme přírodě a smiřme se s menšími výnosy. Bude to trvat nějaký rok a myši zmizí a nebo trávit s dopadem na rovnováhu v přírodě. Odborníci se přou o kůrovci, kdysi byla na Moravě kalamita bekyně mnišky, letadla posříkala lesy a zmizelo z lesů ptactvo nejen mniška.
Fakt nevím, co tato uveřejněná zpráva KVL čtenáři přináší.
Otakar Německý