Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tradiční čínská veterinární medicína díl 7. – pacienti
Sdílet:

Tradiční čínská veterinární medicína díl 7. – pacienti

Psi
Nemoci

Cháves a chronický kašel

Anamnéza

Cháves byl koucourek – nalezenec, který od mala trpěl na infekce horních cest dýchacích. Když se ho majitelka ujala, byly mu 4 měsíce a neustále kašlal. Rentgenové vyšetření ukázalo chronický zápal plic. Vyšetření na kočičí virová onemocnění bylo negativní. Cháves byl opakovaně odčerven dle doporučených dávek. Po antibiotické terapii se mu ulevilo, po skončení se kašel však zase vrátil. Majitelka vyhledala moji ambulanci poté, co Cháves prodělal 3 neúspěšné terapie antibiotiky za sebou. Byl zaostalý v růstu (oproti sourozencům), většinu dne prokašlal a poslední 2 týdny neměl ani chuť k jídlu.

 

Klinické vyšetření

Poprvé jsem Chávese viděla na začátku října. Byl to malý, milý kocourek, který díky své drobné postavě vypadal mnohem mladší. Při klinickém vyšetření byly zjištěny zvětšené mízní uzliny na hlavě a před lopatkami. Oční spojivka byla velmi červená, uši byly také zarudlé a velmi teplé na pohmat. Měl středně těžký zánět dásní a ránu ve vnitřním koutku tlamy. Při poslechu dýchacích cest byla patrná přítomnost hlenu pouze v průdušnici. Back Shu body na zádech odhalily nedostatek Qi v Ledvinách, nerovnováha v bodech Sleziny, Žaludku a Jater. Vyšetření pulsu odhalilo nedostatek Yinu nebo-li chladu v těle. Na to ostatně poukazovaly i klinicky teplé uši a zarudlé sliznice oka a dásní.

Při prvním vyšetření vykazují pacienti obvykle nedostatek Qi v několika různých orgánech. To je dáno tím, že nemoc je již v chronické fázi a nedostatky se tak projeví na více úrovních.

Dle TCVM je Slezina orgánem, který řídí produkci a rovnováhu hlenu v těle. Za hlen je dle TCVM považován: hlenovitý výtok z nosu, očí, pochvy, dále hlen na úrovni vnitřních orgánů – „sludge“ ve žlučovém měchýři, močové krystaly a kameny, na úrovni kůže – tukové bulky, obezita anebo nádorové bujení kdekoliv.

 

Terapie

První ošetření akupunkturou bylo zaměřeno na podporu funkce Sleziny, Plic a Ledvin. Dále se terapie soustředí na zamezení kašlání a odvedení hlenu z těla. Strava byla upravena tak, aby podporovala odhlenění. To znamenalo úplné zamezení krmení granulemi, které přispívaly k tvorbě hlenu v těle a přechod na konzervy obsahující maso, zeleninu a byliny.

Cháves přišel na kontrolu po prvních 3 týdnech. Za tu dobu přibral půl kilogramu, zmohutněl a postavou byl téměř k nerozeznání od sourozenců. Měl velkou chuť k jídlu, nové jídlo mu chutnalo a dle sdělení majitelky dokonce s chutí přijímal různé druhy zeleniny. Intenzita kašle se snížila asi o polovinu.

Při kontrole za další 3 týdny již vůbec nekašlal a užíval si dlouhých procházek s paničkou a ostatními sourozenci. Čtvrtá návštěva byla až za 5 měsíců: Chávezovi se dařilo stále výborně, jeho stav byl stabilizovaný, tělo zesílilo a mohl být odeslán na specializované zubní pracoviště na ošetření jeho problémů se zuby a zánětem dásní.

 

Závěrem můžeme konstatovat, že i kočky lze ošetřit akupunkturou. Jsou to, ale ony, kdo rozhoduje jak dlouho a kolikrát je budeme ošetřovat. Cháves byl ošetřen akupunkturou jen 3×, než mu bylo natolik dobře, že se rozhodl, že žádné další jehly nepotřebuje a nebylo možné do něj píchnout jedinou jehlu. Kočky jsou zkrátka osobnosti a to musíme respektovat :-)

Akupunktura v akutní medicíně?! Pes Buddha s anemií neznámého původu

Byla publikována řada studií, ve kterých jsou anémie nebo jiné poruchy krve u zvířat s úspěchem léčeny akupunkturou. Zajímavé je, že nárust počtu červených, bílých krvinek a krevních destiček lze pozorovat hned po prvním ošetření akupunkturou. Tohoto faktu jsem měla možnost využít při ošetření pejska jménem Buddha.

 

Úvod

Buddha byl pejsek adoptovaný ze Španělska. Někdy v lednu začal být více unavený. Na začátku dubna šli majitelé s pejskem k veterináři, kde byl zjištěn snížený počet červených a bílých krvinek. Jeho stav se začal rapidně zhoršovat a Buddha skončil v nemocnici na transfuzi. Veterináři začali postupně testovat veškerá onemocnění, která se vyskytují v jižní Evropě a způsobují tyto příznaky. Mezitím byl Buddha na infuzích a jeho tělo spotřebovalo přes noc veškerou krev, kterou dostal transfuzí. Hrozilo, že než dojdou výsledky testů, Buddha nepřežije. V ten den se na mě telefonicky obrátila majitelka s žádostí o pomoc.

 

Anamnéza

Poslední dny neměl chuť k jídlu. Přijímal jen kočičí žrádlo a celkově málo pil. Předtím dostával konzervy ze supermarketu a granule Purina. Poslední dobou byl velmi zimomřivý a trpěl manickým pocitem, že kolem létají mouchy, jež chytá. Dnes dostal další trasfúzi a hrozilo, že spotřebuje veškerou krev do dalšího dne.

 

Klinické vyšetření

Buddha byl velice vystrašený a pohublý. Měl zvětšené mízní uzliny a sliznice byly velmi anemické (světlé). Stejně tak jazyk byl bledý a suchý. V srsti měl hodně lupů – tzn. suchá byla i jeho kůže.

 

Terapie

V tuto chvíli jsem zvolila výběr bodů, o kterých je známo, že zvyšují počet krevních buněk. Potřebovala jsem ho nejprve stabilizovat, aby se dožil výsledků testů, tzn. než se zahájí odpovídající terapie.

Druhý den šel Buddha na odběr krve a výsledky byly fantastické – nespotřeboval ani jedno procento z transfuze. Stejné ošetření jsem opakovala za 3 dny. Stále jsme čekali na výsledky. 

Při další návštěvě jsme začali řešit jeho případ více do hloubky. Některé poruchy chování, jako bylo např. Buddhovo chytání imaginárních much souvisí dle TCVM s nedostatkem krve, nejčastěji s oslabeným Qi Srdce. To znamená, že jakmile posílíme tyto nedostatky (Qi Srdce), příznaky vymizí. 

Bylo potřeba se zaměřit terapii na posilování Krve a Qi Srdce. Dále bylo potřeba poskytnout Buddhovi stravu plnou na živiny, které mu pomohou doplnit krev. Strava navíc musí být velice chutná, neboť Buddha nechtěl jíst. V takových případech je jediná varianta – vařit jídlo dlouho a na malém plameni – tzv. pomalé vaření. Toto se dá praktikovat buďto na sporáku anebo lépe ve speciálním pomalém hrnci. Strava připravená tímto způsobem má zachované veškeré živiny a je velice lehce stravitelná. A co je nejdůležitější: je velice chutná. Takový 10-ti hodinový vývar je lahůdka, kterou žádný pes neodmítne. 

 

Závěr

Buddha se po akupunktuře cítil výborně. Měl chuť k jídlu a dokonce si začal hrát se svým kamarádem.

Mezitím došly výsledky krve, které potvrdily ehrlichiózu (infekční bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty). Buddhovi byla okamžitě nasazena cílená léčba antibiotiky. Majitelka pokračovala ve stravě dle mých instrukcí a jeho stav se pozvolně zlepšoval.

Autor textu: MVDr. Lenka Novobilská, CVA (IVAS)
Autor fotografií zdroj: MVDr. Lenka Novobilská, CVA (IVAS)
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru