Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jaký typ majitele jste?
Sdílet:

Jaký typ majitele jste?

Psi
Všeobecné
Ať už jako kamarádi, partneři ke hře, sportu, nebo mazlíčci – psi člověku prospívají, o tom není pochyb. Ale to zdaleka neznamená, že také lidé jsou dobří pro psy. Psycholožka Silke Wechsungová z univerzity v Bonnu rozdělila majitele na základě svých výzkumů do tří základních typů, které se od sebe vzájemně výrazně odlišují, co se týče postojů a vzorců chování.

V rámci výzkumného projektu bylo ve vztahu ke psu dotázáno 2790 majitelů. Kromě rozdílných charakteristik psů byly zjišťovány například také velikosti, stáří a plemeno psa a také věk, bydliště a sociální status majitele. Kromě toho byly zahrnuty i výsledky systematického pozorování lidí a psů zahrnutého do výzkumu. Poprvé byla vědecky zaměřena pozornost nejen na to, jak je se vztahem spokojen majitel, ale také na uspokojování potřeb psa. Příslovečný „nejlepší přítel člověka“ovšem nedokáže mluvit a míru jeho spokojenosti nelze vždy vyčíst jen z vrtění ocasu. Vědkyně si všímala například toho, zda je pes držen způsobem odpovídajícím jeho potřebám nebo jak poslouchá povely svého pána. Pozornost zaměřila i na odborné znalosti.

Obecně psycholožka dala majitelům dobré hodnocení. Ovšem u čtvrtiny majitelů se projevily ve vztahu se psem určité nedostatky, mnozí lidé se u zvířat řídili sobeckými motivy:

 

Typ 1 – majitel orientovaný na prestiž. Prostřednictvím svého psa si majitel posiluje sebevědomí a snaží se zlepšit svůj obraz v očích jiných lidí. Nijak zvlášť ho nezajímá, jak se při tom vede jeho psu, jeho přirozenými potřebami se zaobírá jen velmi málo. „ Kdo svého psa příliš polidšťuje a nevychází z jeho potřeb, nemůže si s ním vybudovat dobrý partnerský vztah a neposkytuje zvířeti to, co jeho druh potřebuje ,“ varuje Silke Wechsungová. 

 

Typ 2 – majitel tohoto typu je na svého psa silně fixovaný, pes je jeho vším, jeho plná pozornost patří tomu, aby se zvíře cítilo dobře, ovšem aniž by ho polidšťoval. Kvalita vztahu mezi člověkem a psem je u tohoto typu vysoká. I když se majitel cítí být více spřízněn se zvířaty než s lidmi, k veřejnosti se chová ohleduplně a nechce svým psem nikoho obtěžovat.

 

Typ 3 – tyto majitele psů psycholožka označuje jako sociálně zaměřené lidi se vztahem k přírodě. Zvířetem se aktivně zabývají, s oblibou navazují kontakty a rádi prostřednictvím psa poznávají nové lidi. Mezilidské vztahy jsou pro ně ( ještě) důležitější než pes. Mají dobré odborné znalosti týkající se psů a dbají na to, aby jejich pes byl řádně vychován. Kvalita vztahu člověk – pes je velmi vysoká.

Výsledek studie

To, jak spolu člověk a pes vycházejí, nezáleží ani tak na psu, ale mnohem více na postoji a na způsobu chování toho „ na druhém konci vodítka“. Psi jsou přirozeně velmi rozdílní, ale zodpovědný majitel typu 2 nebo 3 se bude v tomto smyslu předem rozumně informovat a postará se o to, aby se k němu pes, kterého si vybral, svým založením hodil! 

Podle této studie patří 43 procent majitelů k typu 3, dalších 22 procent se řadí k typu 1 a zbývajících 35 procent k typu 2.

 

Poznámka: Toto se nedá brát s úplnou přesností, možná si každý z vás vybere z každého typu něco.

 

Autor textu: Jaroslava Janková
Autor fotografií zdroj: Jaroslava Janková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru