Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nežádoucí nakrytí a březost u fen
Sdílet:

Nežádoucí nakrytí a březost u fen

Psi
Všeobecné

Nechtěné nakrytí je problém, se kterým se musí potýkat mnoho majitelů nekastrovaných fen. Háravé feny hnané svými pudy dokáží vymyslet nejrůznější způsoby, jak uniknout z dosahu majitele a najít si partnera. Podobně i psí samci, kteří ucítí háravou fenku, jsou velmi vynalézaví a překonají i zdánlivě nepřekonatelné překážky, aby se dostali ke své vyvolené. Fenu v říji by proto měl mít majitel neustále pod pečlivým dozorem a ani jindy poslušná zvířata nenechávat venčit na volno. Hárající fenu také raději nenechávejte o samotě na zahradě - ani na první pohled pevný a důkladný plot nemusí pro roztoužené psy představovat nezdolatelnou překážku.  Rovněž nespoléhejte na to, že fena je již stará, i fenky v pokročilém věku mohou úspěšně zabřeznout.

Při podezření na nechtěné spojení vyhledejte co nejdříve veterinárního lékaře.

Pokud již dojde k situaci, že fena, která právě hárá, uteče nebo se v nestřežené chvíli spojí se psem, měl by se majitel vždy zachovat zodpovědně a nastalou situaci včas řešit. K oplodnění feny je většinou nezbytné, aby se se psem svázala. To znamená, že pes zůstává s fenou po ejakulaci spojen pomocí zduřelých těles na svém penisu po dobu několika minut. Když si nejsme jisti, zda došlo u feny k úspěšnému spojení, je možné nechat u veterinárního lékaře provést poševní stěr. Lékař tak zjistí, zda jsou v pochvě feny přítomny spermie nebo ne. Ani přítomnost spermií v pohlavních orgánech feny nemusí ale nutně znamenat, že došlo k úspěšnému oplodnění.

Majitel je často v situaci, kdy se fena vrátí po delší době na útěku nebo kdy zjistí, že fena měla na zahradě nezvanou pánskou společnost. V tu chvíli není jasné, zda došlo ke spojení a oplodnění nebo ne. Dokonce ani veterinární lékař již není schopen v ten okamžik s jistotou zjistit, zda byla fena nakryta (a oplodněna). Ideální postup je v tu chvíli zachovat klid a vyčkat tři týdny. Po zhruba 21 – 23 dnech je možné poměrně spolehlivě diagnostikovat březost pomocí ultrazvuku.

Pokud se březost po třech týdnech od možného nakrytí neprokáže, jako majitel si můžete oddychnout. Někdy si vás ale veterinární lékař může s fenkou pozvat ještě za týden na kontrolní ultrazvuk, aby měl stoprocentní jistotu, že fenka skutečně není březí.

Nechtěná březost má více možností řešení.

Pokud je fena březí a na ultrazvuku se objeví vyvíjející se plody, stojí majitel před rozhodnutím, jak se zachovat dál. Jednou z možností je nechat věcem volný průběh a nechat fenu štěňata donosit a porodit, následně se postarat o jejich budoucnost a najít jim vhodné majitele. Velká plemena ale mívají velmi početné vrhy a proto je třeba vždy důkladně zvážit, zda bude majitel schopen jim všem zajistit nové hodné páníčky. Obzvláště v době, kdy útulky jsou plné nechtěných pejsků a mnoho lidí dováží opuštěná zvířata vhodná k adopci i ze zahraničí. Aspoň orientační počet plodů by měl být na ultrazvuku vidět, můžete se tedy rozmyslet i podle toho. 

Další možností řešení nastalé situace je kastrace. V první polovině březosti je možné provést ovariohysterektomii (odstranění vaječníků a dělohy) a odstranit tak i březí dělohu se zárodky. Tímto zajistíme, že fena již v budoucnu nebude nechtěně nakryta.

Nechtěnou březost je u fen možno řešit i podáním léků, které vyvolají potrat. Některé z nich je možné podat až do 45. dne od nakrytí, ale platí, že čím dříve jsou podány, tím je efekt lepší a spolehlivější. Většinou je nezbytné aplikaci opakovat a fenu v pravidelných intervalech pomocí ultrazvuku kontrolovat. Toto řešení volí především majitelé, kteří fenu plánují v budoucnu využívat k chovným účelům.

 

Neplánujete-li na feně chovat, je nejvhodnější prevencí nechtěné březosti včasná kastrace.

Nejlepší prevencí nechtěného nakrytí feny je včasná kastrace. Pokud víte, že vaši fenku nechcete využívat jako chovnou, pak je ideální přistoupit ke kastraci po prvním hárání. Časná kastrace je nejen prevencí zánětů a tumorů pohlavních orgánů, ale i výrazně snižuje riziko nádorů mléčných žláz. Babské rady, které tvrdí, že fenka by měla mít alespoň jednou štěňata, aby byla zdravá, se nezakládají na pravdě. Zodpovědný majitel by měl vždy v první řadě zvažovat, zda se o případná štěňata bude schopen adekvátně postarat. Možností řešení nechtěného nakrytí je několik a váš veterinární lékař se bude spolu s vámi vždy snažit najít to nejlepší pro vaši fenku.

Autor textu: MVDr. Tereza Jeřábková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru