Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nádory dutiny ústní u psů 
Sdílet:

Nádory dutiny ústní u psů 

Psi
Nemoci

Onkologická onemocnění postihující dutinu ústní jsou u psů poměrně častým problémem. Tumory mohou pocházet z různých tkání a vykazovat různou agresivitu chování. Nezhoubné (benigní) nádory většinou rostou pomalu a nemají tendenci se šířit do vzdálených orgánů. Projevují se jako tuhé masy, které mohou zvířeti vadit mechanicky a způsobovat chronický diskomfort. Naproti tomu nádory zhoubné (maligní) často rostou velmi rychle, jsou lokálně invazivní a mohou se šířit do vzdálených orgánů a zde vytvářet metastázy.

Příznaky a diagnostika

S nádory v dutině ústní se setkáváme většinou u psů ve středním a starším věku. Přesná příčina jejich vzniku, podobně jako u velké části jiných onkologických onemocnění, není známa. Pro určité typy tumorů ale existuje u některých psích plemen jistá predispozice – například pro fibrosarkom u retrívrů.

Příznaky rakovinného růstu v dutině ústní mohou být u psů zpočátku poměrně nenápadné a mohou dlouho unikat pozornosti majitele. Nejčastěji se setkáváme se zvýšeným sliněním (někdy i s příměsí krve), obtížemi při příjmu krmiva a s tím spojeným hubnutím, zápachem z tlamy, neschopností otevřít dutinu ústní nebo otokem obličeje. Majitel, který pravidelně kontroluje svému mazlíčkovi dutinu ústní může zaznamenat zduření dásně, změnu v uložení zubů nebo růst masy.

Vždy, když v dutině ústní objevíme nějaký podezřelý útvar, je důležité zjistit, o jaký proces se jedná. Někdy může být nápomocná tenkojehelná biopsie, díky které získáme buněčný vzorek pro mikroskopické vyšetření. Toto je u spolupracujících pacientů možno pořídit i na neuspaném zvířeti. Jindy je nezbytná biopsie většího vzorku tkáně pro histologické vyšetření, která už vyžaduje minimálně sedaci psa. Tak jsme schopni zjistit, zda se jedná o proces nezhoubný či zhoubný a o jaký typ tumoru jde, a rozhodnout o nejlepším dalším postupu.

Léčba a prognóza

V případě, že se prokáže přítomnost zhoubného nádorového bujení, měl by pacient podstoupit kompletní vyšetření (takzvaný onkologický screening). Cílem tohoto vyšetření je vyloučit přítomnost vzdálených metastáz a jiných onemocnění. Většinou toto vyšetření zahrnuje kompletní krevní testy, rentgenologické vyšetření hrudníku, ultrazvuk břicha a zhodnocení svodných mízních uzlin.

Řešení zhoubných tumorů v dutině ústní u psů většinou spočívá v jejich chirurgickém odstranění.

Před tím, než je k takovému zákroku přistoupeno ale veterinární lékař většinou indikuje vyšetření pomocí počítačové tomografie (CT) nebo pomocí intraorálního rentgenu za účelem zjištění přesného umístění nádoru a naplánování rozsahu chirurgie. Mnohdy jsou nezbytné poměrně rozsáhlé zákroky spočívající v odstranění velké části spodní nebo horní čelisti, aby bylo dosaženo kompletního odstranění nádoru. Psi ale zvládají tento typ zákroků dobře, mnohdy lépe než jejich majitelé, kteří často řeší kosmetický dopad takové operace.

Léčba některých zhoubných typů nádorů dutiny ústní zahrnuje kromě chirurgického odstranění i ozařování či chemoterapii a může tak být nejen dlouhodobá, ale i velmi finančně náročná.

Tak jako u jiných onkologických onemocnění, i u nádorů dutiny ústní platí, že čím dříve jsou diagnostikovány, tím lepší je šance na jejich vyléčení. Proto doporučuji pravidelně kontrolovat vašemu psímu společníkovi dutinu ústní, ideálně spojit tuto aktivitu s čištěním zubů. V případě, že pozorujete některé z výše zmíněných příznaků, pak navštivte co nejdříve veterinárního lékaře. Pokud váš veterinář pojme podezření na přítomnost zhoubného typu tumoru, může se rozhodnout vás odeslat ke specialistovi v oblasti veterinární stomatologie či onkologie, který má zkušenosti s onkologickou chirurgií a následnou péčí o komplikované pacienty.

Autor textu: MVDr. Tereza Jeřábková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru