Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Nehrajme si na veterináře – známé i méně známé hrozby
Sdílet:

Nehrajme si na veterináře – známé i méně známé hrozby

Psi
Nemoci

Humánní medicína se od veterinářské v mnohém liší a v mnohém podobá. Nepoučení majitelé domácích mazlíčků mohou svým svěřencům, byť v dobré víře, nechtěně ublížit. Čím? Přinášíme několik následujících příkladů.

Víte, že...

Mnohé „lidské medikamenty“ zbavují člověka bolesti. (I tento fakt je v současném nadužívání podobných tišících prostředků alarmující, poněvadž se tím tlumí reakce a neléčí příčina! Ostatně stačí zapnout televizi, a už se na nás z obrazovky valí lavina: proč trpět – spolkni pilulku!) Obávám se, že obecně mnozí chovatelé ani netuší, že léky typu acylpyrin, paralen, ibuprofen či ibalgin mohou být pro naše miláčky nejen nebezpečné, ale dokonce smrtící.

Zuzana Široká z Veterinární a farmaceutické fakulty v Brně uvádí, že například paralen se u zvířat naprosto nepoužívá – s výjimkou léčby dýchacích problémů u prasat. „Z neznalosti však mnoho chovatelů paralen svým domácím chovancům podává,“ potvrzuje Zuzana Široká. „Výsledkem je vysoký počet otrav, které často končí fatálně – problém je především u koček, fretek a psů.“ Těmto zvířatům chybí enzym, který by jim pomohl látku – paracetamol – odbourat. Lék jim tak závažně poškodí orgány. Nejcitlivější na paracetamol jsou kočky. Po požití léku začnou otékat na hlavě a na tlapkách. Následně dojde k poškození červených krvinek, které jsou vyplavovány do moči. Nakonec selhávají játra a kolabuje celý oběhový systém.

Jiří Bureš z Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv varuje: „Toxická je už dávka kolem 10–60 miligramů na kilogram váhy zvířete. To je pro představu šestnáctina tablety o síle 500 miligramů pro tříkilovou kočku. U psa je to poněkud více – asi sto miligramů látky na kilogram hmotnosti zvířete. Tedy jedna tableta u zhruba pětikilogramového psa.“

Pozor: Ještě nebezpečnější je aplikace ibuprofenu. Pokud chovatel aplikuje psovi ibuprofen, může ho otrávit už s polovinou tablety o síle 200 miligramů (to platí pro dvanáctikilogramového psíka).

Jak je to možné?

Jiří Bureš informuje, že v poslední době byly zaznamenány otravy psů a koček zolpidem a jinými lidskými hypnotiky.

Kuriózní jsou otravy způsobené minoxidilem (prostředek na podporu růstu vlasů). „Tyto léky zřejmě zvířata spolykala omylem,“ vysvětluje Jiří Bureš. „U psů se po pozření tohoto léku objevily vážné problémy na srdečním svalu, u koček se v důsledku nevratných změn dokonce vyvinul otok plic.“

Vražedné pochutiny

Veterináři v poslední době zaznamenávají kuriózní problémy a otravy domácích zvířat. Například nezastavitelný třes a celkovou paralýzu kočky, jež spolykala ovoce liči. Nebo bulteriéra, který spolykal lógr ze zásobníku kávovaru – následkem toho se motal, měl pěnu u tlamy a zrychleně dýchal.

Pro zvířata jsou však nebezpečné mnohem nevinněji vyhlížející pochutiny. Velmi nebezpečná je třeba čokoláda. Obsahuje totiž alkaloidy kofein a teobromin, a ty jsou pro  psy i kočky toxické. Když zvíře čokoládu zbaští, začnou tyto látky působit nejen na jeho kůru mozkovou, ale také na ledviny a srdce. Kočka nebo pes začnou být neklidní, zvracejí a může se dostavit průjem. Také se mohou projevit křeče, neuhasitelná žízeň nebo pomočování. Pro čivavu, která váží půldruhého kilogramu, může být smrtelná již dávka kolem 100–150 gramů mléčné čokolády. A hořké dokonce stačí pouhých 60 gramů.

Z obdobných důvodů je pro domácí mazlíčky nebezpečné pití pravého čaje, kávy nebo Coca-Coly;  tyto pochutiny obsahují kofein, teobromin a teofylin.

Mezi zapovězené pochutiny patří xylitol (březový cukr); tento zvláštní druh sladidla se doporučuje lidským diabetikům, přidává se rovněž do žvýkaček a zubních past. Pro zvířata je však březový cukr nebezpečný, neboť se v zažívacím traktu okamžitě vstřebává. Během dvaceti až čtyřiceti minut je tak hladina cukru v krvi na maximální výši, což způsobí prudké vyplavení inzulinu a následný prudký sestup hladiny krevního cukru. Zvířeti tak mohou během pouhých několika hodin selhat játra. Varující informace platí zejména pro malá plemena psů (ale rovněž králíků). 

Velmi nebezpečné je rovněž syrové kynuté těsto; to rozhodně neponechejme bez dozoru! Pokud by se do něj náš psí nenasyta pustil, přivodí si nejspíše torzi žaludku (v teplém zažívacím traktu těsto nabobtná). Torze žaludku bez rychlé operace bývá smrtelná!

Pro psy je nebezpečné avokádo; obsahuje persin, který jim může zásadně poškodit srdce a plíce. Avokádo má též vysoký obsah tuku, což psu může způsobit žaludeční problémy, zvracení, ale i zánět slinivky.

Dočasné ochrnutí zvířete mohou způsobit muškátové a makadamové ořechy. Pro psy je jedovatá rovněž pažitka, cibule a česnek. Obsahují látky, které narušují červené krvinky a mohou u psů vyvolat anémii, dýchací problémy a celkovou slabost. (Přitom se za mého mládí používal česnek jako prevence střevních parazitů u psů...)

Lišky na vinici?

Především pro psy jsou nebezpečné hrozny a rozinky. Naše fenka československého vlčáka Taiga hrozny přímo zbožňuje. Musím ji hlídat a jejímu vášnivému sběru učinit přítrž. Proč jsou hrozny pro psy nevhodné, je mi záhadou. Vždyť se o liškách tvrdívá, že si na vinicích rády smlsnou (a nemám zrovna na mysli knihu Liona Feuchtwangera Lišky na vinici). Veterinář Jiří Bureš mi sdělil: „Přesná příčina se zatím neví. U rozinek je však možné, že zvíře spolu se sušenými plody pozře i přílišné množství jednoduchých cukrů, což mu způsobí šok. Zvýší se vstřebávání vápníku ze střeva a nadměrně vyplavený vápník v těle poškodí ledviny.“ Příznaky otravy se dostaví brzy, asi po šesti hodinách. Pejsek zvrací a často dostane průjem. Psa údajně ohrožuje i nepatrné množství hroznového vína – nebezpečná dávka začíná již na 2,8 miligramu na kilogram váhy zvířete. Existuje prý případ, kdy dlouhosrstému jezevčíkovi selhaly ledviny po pouhých pěti bobulkách vína.

Post scriptum

Neberte dnešní článeček jako strašení. Je dobré vědět co nejvíce a podělit se o potřebné informace druhých. Babské rady mohou být k užitku, jindy mohou uškodit! V případě nejistot a tápání je vždy dobré poradit se s dobrým a zkušeným veterinářem.

Autor textu: Jaroslav Monte Kvasnica
Autor fotografií zdroj: Jiřina Lacinová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru