Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Auvergneský ohař, Braqueď Auvergne
Sdílet:

Auvergneský ohař, Braqueď Auvergne

Psi
Druhy a plemena

Auvergneský ohař je plemeno, které zastřešuje Klub bretaňských ohařů. Jedná se o plemeno původem z Francie, které je u nás méně známé a rozšířené. Původ auvergneského ohaře není zcela jasný. Existuje několik teorií. Nejpravděpodobnější z nich však bude teorie, která říká, že je to původní regionální plemeno vznikající v oblasti Auvergne ve Francii. Cílem dlouhodobé selekce bylo upevnění pracovního stylu, vloh a také jeho zvláštní zbarvení, které je velmi dobře viditelné v nepřehledném terénu. Takovýto pes byl chován i na dvoře Ludvíka XIV. a je také zachycen na jedné z maleb malíře Desportese. 

Popis auvergneského ohaře

Je to pes středního vzrůstu, silný, se silnou kostrou, která je kompaktní. Zachovává si brakoidní typ s lehkým pohybem a působí elegantně, k čemuž přispívá jeho zbarvení a harmoničnost jeho proporcí. Jeho tělesná stavba mu umožňuje prostorný a pružný pohyb, kterým může pracovat po celý den i v těch nejnáročnějších terénech. Kohoutková výška psů se pohybuje v rozmezí od 57 do 63 centimetrů, fen od 53 do 59 centimetrů. Hlava je dlouhá, s výraznými nadočnicovými oblouky a dobře vyvinutými pysky, přičemž horní překrývá spodní. Jejich čelisti jsou silné, se silnými zuby a nůžkovým nebo klešťovým skusem. Oči jsou velké, tmavě hnědé barvy, s milým výrazem. Uši mají saténovou texturu a při natažení dosahují ke kořeni nosu. Krk je delší, mírně klenutý, s mírným lalokem. Linie hřbetu je rovná a pevná, kohoutek zřetelný. Hřbet je krátký a bedra velmi mírně klenutá. Ocas je vysoko nasazený a nesený horizontálně. Spodní linie se směrem k břichu zvedá, mají hluboké a málo vtažené slabiny. Hrudník je hluboký, dosahující až k loktům. Přední nohy jsou rovné a dobře osvalené, zadní jsou dobře klenuté. Kůže je volnější, srst krátká, jemná a lesklá. Zbarvení je černé s bílým stříkáním různé intenzity. Hlava je vždy černá, avšak není považováno za chybu půlka hlavy nebo ucho bílé se stříkáním. 

Zdraví a péče

Péče o tohoto psa není nijak náročná. V době línání je potřeba ho občas překartáčovat. Dále je potřeba dohlédnout na čistotu zvukovodů kvůli dlouhým uším a na délku drápků. Zdraví mívají poměrně pevné. Ve větší míře se mohou vyskytovat dysplazie kyčelních kloubů nebo povislá oční víčka. Dožívají se průměrně 12 až 14 let.

Povaha plemene

Auvergneský ohař je velice klidný a vyrovnaný pes. Je inteligentní a rychle se učí. Jeho výchova je snadná. Má mnoho vrozených vlastností (např. stopování, aportování) a jeho výchova závisí právě na jejich rozvíjení. Tito psi milují vodu a nedělá jim problém ani práce v ní. Při honu udržují neustálý kontakt s vůdcem a plní jeho příkazy, zároveň si ale zachovávají určitou samostatnost. Je to milý pes, který velice dobře vychází s ostatními psy, lidmi, dětmi i zvířaty. Je také velmi hravý. 

Výchova a výcvik

Jeho výchova není těžká. Je velice vnímavý a chytrý. Pokud je to v jeho silách a pochopí správně, co se po něm chce, rád svému pánovi vyhoví. Rád pracuje a čeká, čím novým ho jeho pán překvapí. Učí se rád, a to téměř čemukoli. Velmi rád si hraje, nikoli však přehnaně. K jeho výchově v žádném případě nepatří násilí ani tvrdé tresty. Vyžaduje laskavý přístup plný lásky a vzájemného porozumění. Snadno se motivuje a nebývá tvrdohlavý. Svého pána nemá problém respektovat a plnit jeho příkazy. Jeho temperament je příjemný a běžně zvladatelný. Nebývá agresivní ani plachý. Velice dobře pracuje i v extrémním počasí. Je to silný pes, který je vnitřně vyrovnaný a silně fixovaný na svého pána, přesto je to stále lovecké plemeno, jež lov a práci v přírodě miluje, proto může mít problém s dokonalou ovladatelností v přírodě. Ale píle a čas věnovaný výcviku se vždy vyplatí!

V přírodě

Dalo by se říci, že zastane práci všech skupin loveckých psů, jediné, co nemůže dělat, je norování. Zvěř umí vyhledat, vystavit i přinést. Svému pánovi tak může pomáhat kdykoli v jakémkoli terénu. Přestože jeho srst je krátká, nemá problém procházet i trnitými porosty. Stejně jako ostatní ohaři je to specialista na drobnou pernatou zvěř. Nedělá mu problém nosit nepříjemnou zvěř, kterou mohou být např. lišky či kuny. Pracuje střídavě klusem a cvalem, takže jeho hledání není nijak rychlé, ale vše vynahrazuje jeho vynikající čich. Při vyhledávání pracuje středně daleko, na vodě i v poli je temperamentní, vytrvalý a důkladný. Má pevné vystavování, tedy „ukázání na zvěř“. Nedělá mu problém ani práce ve vodě, kterou při správném vedení ochotně prohledává a z níž s nadšením aportuje kachny. Jednoduše je velmi pracovitý a při správném vedení může být využíván k lovu na kachny, bažanty nebo zajíce. 

Auvergneský ohař v rodině

Tito psi svou rodinu milují stejně jako lov. Je to nenáročný pes, který se hodí k aktivním lidem, ale i k dětem. Na ostatní domácí zvířata se musí zvykat již od štěněcího věku. Je velmi milý, jemný a vnímavý ke všem členům své rodiny. Má však sklon vázat se pouze na jednoho člena rodiny. Je to velmi kontaktní pes, který kdykoli uvítá jakýkoli lidský kontakt. Má-li dostatek zaměstnání a pohybu, doma se chová vzorně. Rád si hoví v pohodlí domova v teple, ale i přestože má krátkou srst, přizpůsobí se celoročnímu pobytu venku. Pokud se ale bude celodenně nudit, může mít sklony k toulání se po okolí. Jediné, čemu se tento pes nikdy nepřizpůsobí, je nicnedělající rodina, ve které se bude celé dny jen nudit. Hlídání byste od tohoto psa očekávat neměli. Jediné, co je důležité si neustále připomínat, je, že i přes milou a nekonfliktní povahu je to stále pes s velkou loveckou náruživostí. 

Autor textu: Eliška Náhodová
Autor fotografií zdroj: Eliška Náhodová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru