Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Podesáté se vyhlašovali stateční psi
Sdílet:

Podesáté se vyhlašovali stateční psi

Poněkud se zpožděním se konalo vyhlášení výsledků ankety Statečné psí srdce za vynikající výkony psů pomáhajících lidem v roce 2019. Proč se přesunul termín předávání cen v roce koronavirové kalvárie z března na podzim, snad netřeba komentovat. 

Jubilejní desátý ročník se konal 22. září 2020 za režie stejných aktérů jako v minulých letech, přestože časopis Psí kusy zastřešující anketu přešel do rukou jiného vydavatele a vzápětí byl zrušený. A tak za poněkud jiných podmínek dál táhne pomyslnou káru oblíbené ankety bývalý šéfredaktor Psích kusů Dušan Stuchlík se svými někdejšími spolupracovnicemi. A také za účasti organizace ANIMAL EYE a záchranářského magazínu Rescue report. Vítězové pěti kategorií Statečného psího srdce postupují do nominace Zlatého záchranářského kříže, což je prestižní ocenění za záchranářské činy, které v minulých letech předával prezident České republiky. 

Ochránce i společník

Od počátku vyhlašování výsledků se na pódiu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě střídali samí milovníci psů pod taktovkou moderátorky a herečky Báry Štěpánové. Ocenění se předvedli se svými pejsky, jiní jim předávali ceny. Předávajícími byly známé osobnosti jako spisovatelky Bára Nesvadbová, Bianca Bellová, moderátorka Radiožurnálu Michaela van Erne či známý právník a bojovník proti nelegálním exekucím Petr Němec. První předávala symbol statečného srdce spisovatelka Bára Nesvadbová, když na pódium vystoupil policista Miroslav Salava se svým německým ovčákem Norisem, vítězem kategorie Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Tento všestranný pes ze Skupiny základních kynologických činností PČR Semily se zasloužil o záchranu mladé ženy, která se rozhodla v zimě roku 2019 vzít si život. Doma zanechala dopis na rozloučenou a odešla do lesa. Pátrací akce i životní příběh samotného Norise jsou natolik zajímavé, že se jim budeme věnovat v samostatném článku. Nutno však dodat, že když účastníci ankety zjistili, že tento krásný a statný policejní pes spolehlivě rozlišuje situace, kdy se má chovat jako ochránce pořádku a kdy jako společník, byl středem zájmu. Na pódiu si ho mohla pohladit Bára Nesvadbová a páníček mu výjimečně dovolil, aby ho spisovatelka rozmazlovala pamlsky. 

Malý zachránce a velký pomocník

V kategorii Záchranný čin neslužebních psů-laiků se stal vítězem mladý pes australské kelpie Tony. Ospalé lednové zimní počasí panující v Praze přispělo k únavě a nepohodě jednačtyřicetileté Pavly Gašpárkové. Když přišla domů, během přípravy večeře si chtěla krátce odpočinout, jenomže tvrdě usnula. A tak se stalo, že během několika desítek minut se hrnec s vařící rýží proměnil ve zdroj možné zkázy. Voda se vypařila, pálící se rýže nejprve zahalila byt nebezpečným dýmem a hrozilo její vzplanutí. Raději nedomýšlet, co by se mohlo dít dál, kdyby situaci nezachránil strážný anděl v podobě Tonyho. Australák začal dělat všechno možné, aby paničku vzbudil. To se malému pejskovi opravdu povedlo a Pavle tak zachránil zdraví a možná i život, stejně jako dalšímu psímu kolegovi, který s nimi v bytě žije.

Dalším oceněným byl naopak velký zlatý retrívr, a to v kategorii Pomáhající srdce. Ačkoliv po úrazu míchy se Miroslav Suchý může pohybovat jen na vozíku a přál si jako pomocníka menšího čtyřnohého parťáka, nejlépe fenku černého retrívra nebo labradora, všechno bylo jinak. Po roce od podání žádosti o asistenčního psa se přijel seznámit se svým čtyřnohým pomocníkem a k jeho údivu to nebylo ani jedno z toho, co si přál. Se zlatým retrívrem Danem si však hned padli do oka a dnes si pan Miroslav nedokáže představit život bez něho. Dan má skvělou povahu a každodenně mu pomáhá mnoha způsoby. Jelikož má páníček sníženou hybnost ruky, Dan mu pomáhá svlékat bundu či mikinu, podá mu věci spadlé na zem, otevře šuplík i dveře. A jak říká, neméně důležitý je pro něho fakt, že zatímco dříve nevyšel ven třeba celý měsíc, od doby, co mu vstoupil do života Dan, jsou na vycházkách několikrát denně. Mnohé vycházky jsou spojené s nákupem, Dan mu podává různé věci a doprovází ho také k lékaři nebo na úřady. A právě za dennodenní vytrvalou a účinnou pomoc si Dan vysloužil ocenění. 

Jednička nejen na soutěžích

Devítiletá fenka flatcoated retrívra Atty zvítězila v kategorii nazvané Cena hlavního partnera. Je šestinásobnou šampionkou národního mistrovství vodicích psů a stejně tak vyniká při pomoci své paničce v běžném životě. Viktorie Vrátilová si život bez Atty neumí představit. Mohli se o tom přesvědčit účastníci ankety, nejen když poslouchali výčet úžasných výkonů její Atty, ale také když se paní Viktorie procházela u Starého purkrabství. Jen co došla ke schodům, fenka se zastavila, aby paničce signalizovala nebezpečí schodů. Po cestičce pak Atty pomalou a rozvážnou chůzí dávala paní Viktorii jistotu, že jí nehrozí žádné nebezpečí. A to až do místa, kde byl kovový kryt odvodňovacího kanálku. Postavila se šikmo nad kovovou mřížku, aby paničku zpomalila a upozornila na překážku. Čekala, až přejde, a teprve potom obě pokračovaly v chůzi. 

Důležité je, že fenka při chůzi chodí pomalu a vyrovnaně, a to má svůj důvod. Před třemi roky totiž panička začala ztrácet rovnováhu a padat. A fena je tak neustále ve střehu, aby byla paničce oporou ve chvíli, kdy při chůzi znejistí. Už toto je na ocenění, ale Atty dokáže mnohem více. Najde přechod přes silnici, zastávku veřejné dopravy, obejde každou větší louži, podá věci spadlé na zem a osvědčila se i při hledání věcí, které panička ztratila. Protože je dvojice dokonale sehraná, není příliš překvapující, že fenka dokáže upozornit na nastupující migrénu ještě dříve, než to pocítí panička. A když dostala alergický záchvat po celeru a špatně se jí dýchalo, Atty jí okamžitě donesla taštičku s léky a běžela upozornit maminku. K výčtu důležité pomoci patří terapeutická pomoc prohřívání ztuhlých svalů na krku a na nohách a uklidňování při nervozitě, smutku či stísněnosti. „Když u mne zpozoruje tyto stavy, skočí mně na klín, olízne, přitulí se, a tak mě zklidní,“ svěřila se Viktorie Vrátilová po převzetí ceny pro svoji Atty.

Odvážlivec

Nakonec převzal cenu v kategorii Spící srdce, tedy ocenění In memoriam, pro svého belgického ovčáka Kima policista Patrik Topinka. Jeho příběh jsme nedávno popsali ve Fauně, a tak stačí jen připomenout, že Kim zahynul při pátrání po nezvěstném muži v těžkém spádovitém terénu. Ve chvíli, kdy vyrazil na příkrém kamenitém svahu do místa, kde zřejmě ucítil pach osoby, uklouzl a zřítil se do koryta řeky Oslavy. I přes veškerou snahu psovoda podlehl svému zranění během několika minut. Jak bylo v anketě vzpomenuto, popsaný příběh nebyl jediný, kdy se Kim snažil pomoci člověku ohroženému na životě. Ještě dříve byl po dvouhodinovém marném pátrání desítek lidí nasazený k hledání řidiče, jenž po těžké havárii v šoku vběhl do lesa. A byl to právě Kim, který ho včas nalezl. Že to byl špičkový policejní pes, vyplývá i z mnoha ocenění a titulů, které získal na soutěžích služebních psů doma i v zahraničí, a tak si naprosto jasně zasloužil toto vysoké ocenění. 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru