Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Američan: Děláte skvělou práci
Sdílet:

Američan: Děláte skvělou práci

Expert na speciální výcvik a využívání psů z Kalifornie strávil celkem dva týdny s týmem celních kynologů ČR, kteří připravují své čtyřnohé pomocníky na vyhledávání osob s onemocněním covid-19. A nešetřil chválou. 

„Jak cvičit a využívat psy na vyhledávání výbušnin, zbraní, drog a podobných komodit je dávno vymyšlené, vyzkoušené a osvědčené. To však neplatí v případě detekování osob s covidem-19. Tento druh speciálního výcviku nejenže není vyzkoušený, ale navíc vyžaduje tým spolupracovníků, kteří poskytují psovodům nezbytný servis,“ říká úvodem americký kynolog Mark Rispoli. Je majitelem jednoho z nejmodernějších kynologických center v USA a zaměstnává řadu vynikajících instruktorů. Kromě toho poskytuje také právní služby ve využívání psů. Své čtyřicetileté zkušenosti ze speciální přípravy psů může zúročit ve zcela nové oblasti – detekci osob s covidem-19.

Dvacet let v kontaktu 

Mark Rispoli se zabývá přípravou psů od roku 1980. Zpočátku se zaměřením na vyhledávání osob, pak pracoval on a jeho firma MAKOR K-9 Training Center 22 let pro státní složky – FBI, resort obrany, vnitra, celní správu. A protože připravoval psovody a psy také pro celní správy mnoha jiných států, nemohl nenarazit na agilní a v praxi i na mezinárodních soutěžích úspěšné české celní kynology. Tak se začala před dvěma desítkami let rozvíjet spolupráce tohoto kynologa s českými celníky. Setkání byla celá řada v ČR i v USA. Oběma stranám vždy šlo o zkoumání, monitorování, vyhodnocování, vylepšování a testování nových výcvikových a instruktážních technik v oblasti přípravy služebních psů i psovodů. A protože spolupráce přinášela oboustranný prospěch, bylo vcelku logické, že před zahájením projektu Covid-19 čeští celníci oslovili Marka Rispoliho, zda by se chtěl stát členem výzkumného týmu. „Nabídku jsem přijal a s výcvikovým týmem jsem trávil jeden týden před koncem roku 2020 v laboratoři České zemědělské univerzity. Poslední lednový týden jsem s českými kolegy působil v jejich hale v Praze-Ruzyni,“ říká Američan, který před svým odletem domů odpověděl na několik otázek. 

Co si odnášíte ze dvou týdnů působení u českých celníků?

Je to přesvědčení, že psi budou po výcviku schopni detekovat osoby s touto nemocí. A to přesto, že to je velmi složitý a náročný úkol, ale je to zároveň velká výzva. Výcvik začal před sedmi týdny a progres je velký díky psovodům i podpůrnému zázemí. Výcvik není dokončený, ale ubírá se správným směrem. Věřím v jeho úspěšné zakončení. Tito psi a psovodi dělají velkou věc pro Českou republiku, pro zdraví občanů a ochranu hranic před pandemií. 

V čem vidíte obtížnost při tomto neobvyklém výcviku?

Myslím, že největší náročnost spočívá v učení psů vyhledávat pach související s covidovým onemocněním. Je neviditelný, nelze si na něj sáhnout. Nikdo na světě nedokáže říct, kolik bilionů molekul musí projít psím čichovým aparátem, aby pes mezi nimi našel molekuly související s covidovým onemocněním. Od počátku vedeme výcvikový protokol, abychom zaznamenali veškeré posuny v učení psů a další okolnosti a mohli vše vyhodnocovat. Dopracovat se ke spolehlivé identifikaci covidových molekul.

Ale princip učení psů je přece stejný jako při přípravě k detekci jiných komodit.

Ano, učíme psy identifikovat pozitivní vzorky, takže mají označovat ty pozitivní, nevšímat si negativních. Není to však standardní výcvik. Jeho zvláštnost a úspěšnost totiž spočívá v množství vzorků, které jsou k učení psů nezbytné. K dnešnímu dni, to je k 28. lednu 2021, to bylo již 6 tisíc vzorků. To je obrovské množství, které bychom neměli, nemít štěstí v získání spolupráce s největší pražskou nemocnicí v Motole. Má pro tento projekt pochopení, odběr vzorků je však tak náročný, že při tom musí vypomáhat naši lidé. 

Z toho vyplývá, že to je projekt o značném rozsahu. Existuje nějaký podobný jinde ve světě?

Ano, projekt českých celníků má velkou podporu. Vyžaduje nejen alokaci finančních prostředků, ale také lidský potenciál. Od samého počátku byly všechny zainteresované osoby instruovány o bezpodmínečném dodržování všech stanovených bezpečnostních opatření. V zájmu bezpečnosti probíhají také veterinární vyšetření psů, tedy zda psi nepřenáší vir způsobující onemocnění covid-19. Samozřejmě že se uskutečňují rovněž pravidelné zdravotní testy psovodů i dalších členů týmu. O bezpečnost je zkrátka postaráno na vysoké úrovni ve všech ohledech. Nevím, zda probíhá podobně rozsáhlý projekt jinde ve světě. Vím však, že v některých státech probíhají podobné snahy o využívání psů k detekci covidu-19, ale spíše na vědecké bázi. Jejich výsledky neznám. 

V našich médiích proskočily zprávy o nasazení psích specialistů na letištích.

Vím o tom. Snažím se s některými týmy navazovat kontakt a vyměňovat si zkušenosti, ale zatím bez větších poznatků. V Emirátech jsou prý tito psi na letišti úspěšní, ale více se zatím nelze dozvědět. Vyzkoušeli to i ve Finsku, ale jen vyzkoušeli, v praxi nejsou dále využívaní. Přesto tam dva celní psy stále a úspěšně trénují. Já jsem však přesvědčený, že není důležité být v praktickém nasazení „covidových“ psů první. Důležitější je, aby výcvik probíhal správně. Takže raději pomalu a úspěšně, aby to pak pomohlo všem, na mnoha místech, v mnoha zemích.

Český rozhlas koncem ledna také zmínil, že psi kontrolovali, zda v řadě zájemců o zápas nejvyšší americké soutěže košíkářů NBA nestojí lidé s covidovým onemocněním. 

Vím to, ale detailnější informace nemám, ani neznám data o spolehlivosti těchto psů. Věřím, že tato organizace si ověřila schopnosti nasazených psů. Myslím, že využití psů k vyhledávání takto nemocných lidí bude součástí mnohovrstevných opatření v boji proti pandemii. Takže vedle očkování a dosud uplatňovaných hygienických zásad, testování, odstupu osob mezi sebou, sníženého počtu diváků na stadionech, v divadlech či při jiných shromážděních se budou využívat i detekční psi. 

 

Pane Rispoli, děkuji za rozhovor a přeji vám zdraví a další úspěchy.   

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička, archiv ČZU a CS ČR
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru