Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Slovenští policisté si vysoce cení čtyřnohých pomocníků
Sdílet:

Slovenští policisté si vysoce cení čtyřnohých pomocníků

Psi
Výcvik

Milovníci psů ocenili hold, jaký svým čtyřnohým pomocníkům vzdali slovenští policisté oslavou 70. výročí vzniku policejní kynologie na Slovensku. Oslava se uskutečnila počátkem června na hradu Červený Kameň poblíž Pezinku. Slavnostní den začal v historickém sále hradu vyhlašováním rozkazů ministryně vnitra Slovenské republiky, kterými byli vyznamenáváni nebo povyšováni příslušníci policie, zvláště pak psovodi.

Ocenění byli i lidé mimo resort vnitra, neboť řada specialistů z univerzit a dalších institucí pomáhá policistům k neustálému růstu efektivity využívání psů. Vrcholem oslavy byla série ukázek nasazení psů v různých policejních sestavách. Kynologové nezapomněli připomenout, že kvalita psů se odvíjí od štěňat, a proto má slovenská policie svůj vlastní chov německých ovčáků.

Štěňata přivezli na hrad pracovníci chovné stanice a hosté a návštěvníci oslav tak mohli bezprostředním kontaktem přispět k jejich socializaci. Zatímco výdrž stovek dětí hladit si štěňátka byla nekonečná, chlupatí mrňousové toho měli dost už po půlhodině. Lehli si proto doprostřed ohrádky, kam na ně nikdo nedosáhl, a oddali se posilujícímu spánku, aby po vyspání mohli opět potěšit bezpočet malých i velkých milovníků psů.

Způsobů využívání psů slovenskou policií je mnoho a k jejich předvedení by nestačila jednodenní oslava. Proto výcvik a využívání psích specialistů na vyhledávání drog, výbušnin, zbraní a dalších věcí sloužících kriminalistům k vyšetřování bylo prezentováno především na panelech vystavených před hradem. 

Elita proti teroristům

Z řady ukázek byl divácky nejdramatičtější zásah protiteroristické jednotky, v jejíž sestavě byli dva psi. Byla to dokonalá ukázka, která se příliš neliší od opravdového nasazení psů v podobné situaci. Ostatně jsou známé případy z nedávné doby, kdy psi významně pomáhali policistům při dopadení teroristů, třeba ve Francii – při účinném zásahu nakonec zahynula policejní fenka malinoise Diesel. 

Skvělý zákrok psů proti únosci ženy se odehrál také na Slovensku, ale o tom podrobněji až v samostatném článku. 

U hradu Červený Kameň začala ukázková protiteroristická akce monitorováním situace z vrtulníku. Ten se později snesl níže, aby se policisté a psovodi se psy bleskově slanili na zem a v taktické sestavě postupovali proti dvěma ozbrojencům. Ti se zmocnili osobního vozidla, odkud stříleli na protiteroristickou jednotku. Oboustranná střelba psům evidentně nevadila, ti se orientovali hlavně na muže u auta. Cílem bylo získat zločince živé, neboť to je vždy důležité pro vyšetřování a odhalování dalšího možného teroristického nebezpečí. A tak bylo na obou psech, aby zlomili odpor dvojice mužů tím, že je zadrží. 

Jak policisté po ukázce vysvětlili zvědavým divákům, zastřelit rychle běžícího psa není vůbec snadné. Jeho malý a nízký čelní profil, který se navíc při běhu vlní, je velmi těžkým cílem. Útočící pes navíc upoutá pozornost zločinců, takže policisté mají možnost se ještě rychleji přiblížit a střelce zpacifikovat. Psi svůj úkol zcela splnili, když jeden zadržel muže skokem do okna vozidla, ze kterého zločinec střílel. Druhý pes se přenesl přes střechu auta a střelci se zakousl do paže.

Malí a velcí pomocníci

Jinými ukázkami policisté prezentovali společné nasazení malých a velkých čtyřnožců, které mají k dispozici – psů a koní. Jak zaznělo v komentářích, slovenští policisté mají ve svých řadách 400 psovodů a 750 psů (někteří psovodi mají dva psy s různou specializací) a ve dvou jízdních oddílech, v Bratislavě a v Košicích, působí desítky jezdců na koních.

Ukázky měly veřejnosti předvést, jak jsou jednotlivé policejní složky nasazované proti rozvášněným a agresivním davům, jakými bývají třeba fotbaloví fanoušci, kteří chodí na fotbal jen proto, aby se porvali s příznivci druhého týmu. Podobně se policejní jednotky nasazují, když mají zabránit postupu agresivním skupinám demonstrantů, kteří chtějí napadnout demonstranty s jiným smýšlením. Přitom je snahou policistů zároveň zabránit škodám, jež by mohly vzniknout rozbíjením výloh, převracením nebo zapalováním automobilů, jak to vidíme třeba na záběrech z Francie. 

Evropa sice žije demokratickým a liberálním duchem, ale žádný ze států starého kontinentu nepřipustí páchání násilí či ničení majetku. Proto jsou policejní sbory vybavené prostředky a pomůckami, které se mohou použít při zákroku proti agresivním lidem. Když je takových jedinců hodně, je policejní zákrok mnohem náročnější, neboť davová psychóza vyburcuje k násilí i umírněnější demonstranty. 

A tak bylo možné vidět, jak si počínají slovenští policisté, když nejprve přijela jednotka policejního jezdectva a poklidným způsobem se snažila demonstranty přimět k utišení emocí a k rozchodu. Když to nepomohlo, policisté a policistky na koních se po dvojicích snažili o rozdělení davu na menší skupinky. V těch už se tolik agresivita neprojevuje, neboť v bezprostředním kontaktu s policisty na koních se u mnoha řvounů probouzí strach. A s menšími zklidňujícími se skupinkami si pak poradí běžné policejní jednotky. 

Součinnost čtyřnožců

V jiné ukázce předvedli slovenští policisté, jak se stupňuje tlak na agresivní demonstranty, kteří chtějí postupovat určitým směrem, třeba k demonstrantům hlásajícím jiné názory. Jenomže tomu chtějí policisté zabránit, aby předešli rvačkám a zraněním. A protože očekávali početný a agresivní dav s jednotlivci posilněnými alkoholem a drogami, které jen tak něco nezastaví, připravili silnou uzávěru. Skládala se z obrněného vozidla, jízdní policie, psovodů se psy, klasické policejní jednotky a z těžkooděnců. 

Dav se snažili nejprve zastavit psychologové z policejního antikonfliktního týmu. K dispozici měli silné tlampače na obrněném vozidle, které bylo zároveň vybavené vodním dělem. Když dav neuposlechl a postupoval dále, a dokonce si chtěl směr postupu vymoci házením dlažebních kostek (při ukázce samozřejmě molitanových), bylo na řadě varování v podobě spršky střídané silným vodním proudem. Když ani to nepomohlo, vyjela jízdní policie. Příliš úspěšná nebyla, neboť mnoho jednotlivců proniklo jízdním kordonem.

A tak byli na řadě psovodi se psy, kteří se pohybovali v rojnici za jízdou. Bylo zjevné, že psovodi konali v souladu se zákonem, neboť proti lumpům házejícím na psovody kostky či jiné předměty byli použiti psi k zadržení, proti ostatním psi s náhubky. Kordon jízdní policie a v druhé linii psovodi se psy dále postupovali v zatlačování davu a ve třetí řadě se o zatýkání těch největších provinilců postarala klasická policejní jednotka. Ukázka končila odvedením desítek zadržených osob pod asistencí policistů na koních a psovodů se psy.

Široká spolupráce

Diváci – milovníci psů a koní a další hosté oslavy ze Slovenska a z jiných států – byli potěšení, jak důležitým pomocníky jsou tito čtyřnožci při udržování bezpečnosti a pořádku i v moderní společnosti. To také dali na závěr najevo bouřlivým potleskem. 

Slovenská policie patří ke státům, které hledají další způsoby, jak ještě více využívat psy při řešení bezpečnostní problematiky. Proto také spolupracuje s řadou specialistů z různých oborů, jako jsou fyziologové, chemici, pyrotechnici a další. Široká je rovněž spolupráce se zahraničními partnery, ať už to je v podobě stáží, kurzů, či cvičení sloužících k oboustranné výměně zkušeností. 

České kynology těší, že každoročně mohou přivítat slovenské policejní pejskaře na resortních soutěžích či přeborech Tartu nebo podobně zaměřených kynologických závodech. Hodně by se dalo napsat o úspěších slovenských policejních psovodů a jejich psů, a to nejen na soutěžích doma a v zahraničí, ale především při pátrání po zločincích či při vyšetřování. To už je ale na jiný článek a jistě bude stát za to se k takovým příběhům vrátit.

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru