Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Konečně závod! Psů se služebním výcvikem
Sdílet:

Konečně závod! Psů se služebním výcvikem

Psi
Výcvik

Ustupující koronavirová pandemie umožnila obnovit i kynologická klání, a tak se dočkali rovněž příznivci psů se služebním výcvikem. V Mělníku se po roční pauze konalo ve dnech 15.–17. října 2021 mezinárodní mistrovství republiky organizované Tartem CZ Mělník za účasti čtyřiceti soutěžících. Překvapením pro hlavního hybatele soutěže Miroslava Zábranského st. byl vysoký zájem o účast. Nepochybně to bylo i tím, že po roční pauze se pejskaři těšili na opětovné setkání i na novinky, které pro ně pořadatelé připravili.

„Do hlavní soutěže, tedy všestranných psů, se hlásilo 45 zájemců. Zvládli bychom i větší počet soutěžících než letos limitovaný počet dvaceti, avšak vzhledem k nejisté době z hlediska epidemické situace jsme připravovali závod v menším časovém předstihu, než tomu bývalo v minulosti. Neměli jsme totiž jistotu, zda nám závod epidemiologové nezakážou nebo za jakých omezujících podmínek nám ho povolí. Příprava takového mistrovského závodu není žádnou levnou záležitostí, proto jsme nechtěli riskovat a zvolili omezené startovní pole,“ uvedl k šampionátu Miroslav Zábranský. 

Stejné disciplíny, jiné situace

Hlavní závod je tradičně důkladnou třídenní prověrkou připravenosti psů, ať už slouží u ozbrojených složek, nebo si je připravují sportovní kynologové. „Jako vždy, tak i tentokrát začínal v pátek po setmění třemi disciplínami. Průzkum objektu byl tentokrát situován do rozlehlé uzavřené restaurace, kam psovod vyslal svého svěřence a ten už dál musel pracovat zcela samostatně po dobu pěti minut.

Za tmy a v objektu s řadou místností nebylo snadné najít za jedněmi dveřmi figuranta a ohlásit jeho nález. Potom se soutěžící přesunuli do terénu, kde dvojici na stanovené ose postupu náhle přepadl figurant. Nakonec všechny před půlnocí čekalo noční zadržení prchající osoby na 100 metrů, které je pro psy náročné na orientaci.

Všechny páteční, ale i sobotní obranářské disciplíny se konaly v jiném prostředí, než tomu bylo při předchozím mistrovství. Tak tomu musí být, neboť psovod a pes se služebním výcvikem musí být připraveni adekvátně reagovat i v neznámém prostředí,“ přiblížil Miroslav Zábranský noční disciplíny. 

V sobotu od osmi do třinácti hodin probíhala stopařská část na sever od města a odpoledne poslušnost a další čtyři obranářské disciplíny. Mistrovství vyvrcholilo v neděli dopoledne, kdy psi předvedli své schopnosti při hladkém zadržení a kontrolním výkonu. Pro toho, kdo se v kynologických disciplínách neorientuje, lze dodat, že v prvním případě jde o zadržení prchajícího figuranta, ve druhém figurant prchá, pak se na pokyn rozhodčího otočí a tvrdě na psa zaútočí včetně úderů. 

Nekompromisní, ale ovladatelní 

Že musí být pes se služebním výcvikem spolehlivým pomocníkem při vyhledávání a zákrocích proti nebezpečným a často agresivním delikventům, o tom není pochyb. Proto je přece využívají ozbrojené sbory, bezpečnostní agentury i jednotlivci. Na druhou stranu musí být dokonale ovladatelní, aby při zákrocích neublížili jiným osobám. To se neukázalo jen při poslušnostních cvicích, ale v jednom případě také při nočním zadržení.

To když se nějaký neukázněný divák ve vymezeném prostoru hurónsky zasmál ve chvíli, kdy pes ve tmě běžel za prchajícím figurantem. Pro objasnění: pes figuranta spatří na 100 metrů jen na dvě vteřiny, kdy je osvětlený. Pak už musí ve tmě udržovat směr, kde osobu viděl.

Jenomže zmíněný silný hlasový podnět nemohl malinois nechat bez pozornosti, proto po padesáti metrech náhle zamířil tímto směrem. Nebýt dokonalé ovladatelnosti, kdy běžící psovod přerušil zákrok přivoláním psa k sobě, mohlo dojít k velké nepříjemnosti.

Nutno dodat, že to byl pes vojenského policisty Martina Vlčka, třetí nejúspěšnější obranář šampionátu. Při opakovaném výkonu o hodinu později pes spolehlivě provedl požadované zadržení. 

Vložený závod

Pod tímto názvem se donedávna vypisovala soutěžní kategorie pro mladé psy a začínající psovody. „Letos jsme umožnili soutěžit v této kategorii i dalším zájemcům proto, že je hodně pejskařů, kteří nemají šanci připravovat psy v zadržení na zkušené figuranty v ringo oděvech, tedy celotělových ochranných prostředcích. A kdo nemá možnost takových tréninků, nemá šanci, aby pak uspěl v hlavním závodě, kde jsou figuranti jen v ringo oblecích. 

Zadržení ve vloženém závodě probíhá na rukáv, tak jak je tomu ve sportovní kynologii. Pro psa je to snazší. Jednodušší jsou v této kategorii také ostatní obranářské disciplíny i poslušnost,“ vysvětlil hlavní rozhodčí Oldřich Šnytr.

Možnou účast v této kategorii využila například dvojice z bavorského města Landau. „Z minulých ročníků jsme byli závodem nadšení. Proto jsme si nechtěli nechat Tart ujít, i když podle jeho pravidel netrénujeme. Tentokrát jsme dorazili jen ve dvou, společně s tchánem. Manželův pes uhynul, takže si připravuje mladého. Zato tchánův pes Ingo je v nejlepších letech. Myslím, že to na obraně předvedl. Byla jsem na něj náležitě pyšná,“ svěřila se Barbora Hemauerová. A její tchán Franz Hemauer se opravdu mohl radovat, když jeho německý ovčák předvedl při zadržení třetí nejlepší výkon.

Nezaháleli

Ačkoliv v době koronavirového omezení mnohá odvětví lidského snažení utrpěla nemalé ztráty a mnozí sportovci si stěžovali dokonce na nemožnost trénovat, v připravenosti služebních psů se žádný pokles neprojevil. Alespoň to ukázaly výsledky v jednotlivých disciplínách.

Je pravda, že psovodi policie, stejně jako příslušníci resortu obrany, museli v uplynulém roce a půl plnit se svými psy nezastupitelné bezpečnostní úkoly, proto nesměla poklesnout ani připravenost jejich čtyřnohých pomocníků. Ale hezké výkony předvedli rovněž psi sportovních kynologů, ti ani v době velkých omezení nenechali své psy zahálet.

Na náročné soutěži se však ani těm poctivě připraveným nuly nevyhnuly. Zkrátka na závodech psů se služebním výcvikem soutěžící nikdy nevědí, co je v některých disciplínách čeká. 

Například při hledání pachatele ukrytého v rozlehlé restauraci, kdy psovod vyšle psa k samostatnému průzkumu a on může stát pouze u vchodových dveří, měl jeden vojenský policista s bezvadně připraveným psem doslova smůlu. Jeho pes si při kontrole jednotlivých místností přibouchl v kuchyni napůl otevřené dveře a naděje na 50 bodů se proměnila v nulu, neboť nemohl pokračovat v dalším pátrání.

Jinak se zase v disciplíně „přepad v místnosti“ připravila o plný počet bodů soutěžící žena, která před zákrokem nepustila vodítko. Pes agresivního útočníka dokonale zpacifikoval, pravidla však jasně říkají (i poučení před závodem), že se vodítko musí pustit. Proč? I nepatrný tah by mohl pozitivně ovlivnit výkon psa, a tak rozhodčímu nezbylo nic jiného než s lítostí a omluvou udělit smutné soutěžící nulu. 

Jubileum

Mezinárodní mistrovství se konalo v roce, kdy Tart CZ Mělník slavil 20. výročí svého založení. V roce 2001 se osamostatnil, když vystoupil ze svazku Speciálního kynologického svazu Tart. Mezi některými postaršími kynologickými funkcionáři nepřejícími soutěžím psů se služebním výcvikem, což je hlavní náplní obou zmíněných Tartů, kolují zvěsti o hádajících se a znepřátelených protagonistů těchto spolků. Že tomu tak není, bylo zřejmé i při oslavě zmíněného jubilea.

Slavnostní akt se uskutečnil v historických prostorách mělnické radnice, kde starosta města a zároveň prezident tamního Tartu MVDr. Ctirad Mikeš předal medaile za spolupráci předsedovi výcvikové komise SKS Tart Mgr. Janu Komárkovi a místopředsedovi této organizace. V souvislosti s kulatinami vydali mělničtí organizátoři také zajímavou publikaci o historii spolku, kde se mimo jiné dočteme, proč vůbec Tart vznikl. 

Autor textu: Josef Růžička
Autor fotografií zdroj: Josef Růžička
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru