Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čím krmit štěně: základní pravidla 
Sdílet:

Čím krmit štěně: základní pravidla 

Psi
Všeobecné

Stejně jako lidé potřebují pro svůj život zdravou a vyváženou stravu, ani vaši čtyřnozí mazlíčci na tom nejsou jinak. Začínající chovatelé však mnohdy netuší, čím krmit štěně, co štěně nesmí nebo jaké krmivo pro štěňata je to nejlepší. Tento návod přináší tipy a triky, jimiž se lze v začátcích chovu psa řídit.

Krmení štěněte je stavebním kamenem jeho celého života. Na základě živin, které mu během prvních měsíců života dopřejete, se bude odvíjet celý jeho následný vývoj. Špatně zvolená strava štěněti zpočátku nemusí nijak ublížit, ale v pozdějším věku by se určité problémy bezpochyby dostavily. Růst psa nabírá v prvních měsících života na obrovské rychlosti, čemuž je nutné přizpůsobit i samotnou frekvenci krmení. Budete-li si hlídat dávkování a složení stravy určené pro vašeho mazlíčka, poskytnete mu ten nejlepší základ do života. 

Kolikrát denně krmit štěně? Čtěte v našem článku Jak krmit štěně

Jaká krmiva pro štěňata vybírat?

Hned na začátku je třeba zdůraznit, že je lepší se vyvarovat nákupu krmiva pro štěňata v supermarketech či jiných nespecializovaných obchodech. Jak již bylo řečeno na začátku, správně zvolená strava je pro vývoj psa stěžejní a neměli bychom na ní rozhodně nikdy šetřit. Z kvalitnějšího, zpravidla tedy i dražšího krmiva bude pes těžit po celý život. 

Přivezli jsme si štěně - jak ho krmit?

Jednu z prvních základních rad využijete již během prvního týdne, co jste si chlupáče přinesli domů. Je vhodné, abyste štěněti ideálně během prvních dvou týdnů podávali totožné krmivo, které dostávalo ještě u samotného chovatele, od něhož jste si nového parťáka pořídili. Žaludek každého štěněte je v raném věku nesmírně citlivý na různé změny v potravě, a proto je důležité přecházet na odlišnou stravu hodně pozvolna. První dny štěněte v novém prostředí pro ně mohou být značně stresující, a tak by stres, týkající se jídla, byl jenom další ranou v už tak napjaté situaci.
Dobrý chovatel vám sám řekne, jaké krmivo pro štěňata používal, a většinou štěněti na cestu domů připraví také malý startovací balíček. 
Pokud si třeba štěně adoptujete z útulku, kde tento servis poskytovat nemusí, sami se zeptejte, jakým krmivem bylo štěně doposud krmeno. 

Přechod na jiné krmení poté provádějte co nejvíce pozvolna, optimálně opět v rozmezí jednoho až dvou týdnů. Na důležitost pozvolného přechodu nezapomínejte ani při přechodu ze štěněcí stravy na krmivo pro dospělé psy. Přechod na stravu určenou pro dospělé jedince není dobré uspěchat. Díky tomu psa nepřipravíte o potřebné množství bílkovin, minerálů ani vitaminů. 

Granule pro štěňata

Vyvážená struktura vitaminu D, proteinu, energií a minerálů je pro růst naprosto stěžejní. Vybírejte vždy takové granule pro štěňata, které nesou  označení Puppy nebo Junior. Tím si zajistíte, že váš pes dostane opravdu dostatečné množství všech potřebných látek. Při nákupu se určitě neřiďte cenou, ale kvalitou a hodnocením dané značky.

Mokré krmení pro štěňata

Za takový typ stravy štěněte jsou považovány konzervy a kapsičky. Ty se psovi podávají buď jako doplněk ke granulím, nebo jako kompletní krmivo. 

Také pokud se rozhodnete jít cestou mokrého krmiva, si dávejte pozor na složení. Některá totiž mohou obsahovat pouze maso a svalovinu, čímž jsou ochuzena o přílohy v podobě zeleniny, ovoce apod. I takové složky v krmení jsou ale pro vývoj štěněte důležité. 

Ať už se rozhodnete pro suché, či mokré krmení, nezapomínejte na to, že je nutné rozlišovat krmení na základě velikosti psa. Malá plemena mají zkrátka odlišné návyky. Budete-li rostoucímu psovi velkého plemene podávat nadbytek bílkovin či vitaminů, nedostatečně vyvinutá kostra bude v důsledku velké svalové i tukové hmoty značně trpět. To by v budoucnu mohlo vést například k deformitám kloubů. 

Domácí, vařená strava

Nespočet chovatelů se na začátku rozhoduje, jestli zvolit stravu čistě na bázi průmyslově vyráběných krmiv, nebo sáhnout také po stravě domácí. V každém případě je nutné volit stravu vyváženou. 
Rozhodnete-li se podávat štěněti stravu doma vařenou, musíte dopředu počítat s podstatně větší pracností. Při přípravě využijeme zejména maso a masné odpady, ovoce, zeleninu, popřípadě také těstoviny, rýži, obilné vločky nebo vejce. 

Domácí stravu psovi můžete obohatit různými doplňky ve formě prášků, olejů či přímo některých bylin. Ani s nimi to však není radno přehánět, a pokud si nejste jistí, jestli vašemu štěněti něco nechybí, poraďte se vždy s veterinářem. 

BARF pro štěně

Přestože některým může BARF pro štěně připadat jako přílišná alchymie, také na něm byla odchována spousta zdravých a silných psů. 
Stejně jako když se štěněti rozhodnete vařit, i u krmení BARF je stěžejní mít k dispozici dostatek informací a zachovávat ve stravě pestrost. Nejdůležitější zde je nekrmit nikdy pouze čistou svalovinou, ale opravdu ji kombinovat s vnitřnostmi, kostmi a zeleninou ve správných poměrech. 

Také v případě krmení metodou BARF je však nutné počítat s tím, že vám porcování masa a příprava krmných dávek zabere podstatně více času než jednoduché nasypání granulí do misky.

Co dělat, když štěně nechce jíst?

Pravidelná strava je stejně jako u lidí důležitá pro zdravý růst. Ale co dělat, když štěně nechce jíst? Může existovat hned několik důvodů. Prvním z nich může být jakákoliv fyzická nemoc, které si na první pohled nejste schopni všimnout. Právě proto je důležité vzít psa k veterináři, jenž se postará o jeho důkladnou prohlídku. 

Dalším důvodem může být rychlý přechod na odlišný typ krmiva. Jak už bylo řečeno v úvodu, takového jevu je třeba se vyvarovat. Velká citlivost žaludku štěněte bezpochyby může zapříčinit to, že nebude chtít nadále jíst. 

V neposlední řadě se může jednat také o situaci, kdy váš pes ochutnal lidské jídlo a nyní mu jeho krmení zkrátka nechutná. V tomto případě však stačí vydržet, nic navíc psovi nepodávat a vše se urovná zpět do normálu. Důležité je stanovení si určitého řádu, díky němuž si váš pes vytvoří kvalitní návyky. Dočasná nechuť může nastat i pouhou změnou prostředí.

Pokud nechuť k jídlu přetrvává delší dobu a jste si jistí, že váš způsob krmení odpovídá doporučovaným postupům, s návštěvou veterináře určitě neotálejte.

Co nesmí štěně

Vedle zjištění, co může jíst štěně, jsou tu i zakázané potraviny, jejichž znalost je neméně důležitou součástí pro chov každého psa. 
Mnoho lidí se domnívá, že do takové stravy se řadí jen čokoláda nebo kakao, nicméně surovin, kterým byste se měli při krmení štěněte vyhnout, existuje mnohem více. Vedle již dvou zmiňovaných se jedná také o hrozny, avokádo, ořechy, exotické ovoce, cibuli, česnek či houby. Mezi potraviny, které se pro krmení nedoporučují, patří také citrusy a rajčata, jelikož mohou způsobit žaludeční potíže. 

Nehledě na stáří psa, výše uvedené potraviny je lepší vynechat. Svému mazlíčkovi také jídlo nesolte ani jinak nekořeňte. 

Jak často štěně krmit?

Stáří psaPočet dávek krmení za den
4‒8 týdnů5‒6
8‒16 týdnů4‒5
4‒6 měsíců3‒4
6‒12 měsíců2‒3
od jednoho roku 1‒2

Během krmení nikdy nezapomínejte ani na vodu, kterou musí mít pes k dispozici po celý den.

Autor textu: Kristýna Klusáková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru